用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生小班還是大班教學好?
樓主: teddy210ay
go

小學生小班還是大班教學好? [複製鏈接]

teddy210ay 發表於 18-6-28 00:13
學校不是IB..仍是 GCSE....我美國老細話唔比自己嗰仔考IB...好辛苦又不能直上大學, IB 後要再考試才可上U ...
精於計算的美國老闆,佢孩子(應該都係美籍)肯定會返美國讀大學,SAT是必須。呢度用家不約而同話IB唔容易,佢應該好清楚想攞好的predict grade或校內成績用其他學制會輕鬆好多。

little_yolky 發表於 18-6-28 11:27
我記得我老細阿女都係考完IB就報美國同英國既大學的, 兩邊都有學校收。SAT係咪個個去美國都要考果個? :que ...

除少部分美國大學免 SAT/ACT, 其餘美國大學唔理你讀乜,都要考。

NYU免 ACT/SAT.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

akys 發表於 18-6-28 12:24
精於計算的美國老闆,佢孩子(應該都係美籍)肯定會返美國讀大學,SAT是必須。呢度用家不約而同話IB唔容易 ...

IB 所謂難,多數係指寫野多,綜合能力要高。其實,我相信無一學制係特別着數,因為大學 admission officers 己全面掌握所有熱門學制的長短處,會自動調節。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

teddy210ay 發表於 18-6-28 10:24
私小是 DSE! 其實我在這 stage 也無考究 IB, DSE 邊個容易D, 因囡有兩個國籍,無諗到咁長遠大學在港定海外 ...

選DSE/lB,不應把班大小看成重要的考慮。

我女情願唔要老師attention. 学习上有问題自己去揾老師问好了……其实点解需要老師“貼身照顧”呢?又唔係K1~教曉佢有高自理能力仲好~

樓主最後選了大班還是細班?我都有同樣困擾....

elainL 發表於 19-1-9 23:04
樓主最後選了大班還是細班?我都有同樣困擾....

選了細班 IS, 囡參觀了兩間學校佢自己選擇IS, 初小讀住先遲D再睇下點!

回覆 teddy210ay 的帖子

介唔介意分享睇咗邊兩間IS ? (歡迎pm)
‹ 上一主題|下一主題