用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 3條1的迷思。。。
樓主: hohoho888
go

3條1的迷思。。。 [複製鏈接]

karlcchu 發表於 18-6-28 14:57
假如你的隨機號碼位於前面, 填寫"1-1-1"就好大機會派到該校; 吾填"1-1-1", 派的機會便是零

相反, 你的隨 ...
我意思是如果number 是前
不用111
只有一個乙一就ok, 不是嗎

hohoho888 發表於 18-6-28 15:03
不用111
無錯, "0-0-1"都可以

hkpapa852 發表於 18-6-28 14:40
人總愛簡單複雜化

如果間學校心儀, 就算抽中機會低, 叩門無乜機會, 係咪唔用盡所有可以提升入讀機會既chan ...
我也讚同你的講法...但這是一般家長的做法
樓主巳表明叩門機會等同零...所以填不填"1-1-1"值得探討,

karlcchu 發表於 18-6-28 15:16
樓主巳表明叩門機會等同零...所以填不填"1-1-1"值得探討,
...
多謝你
睇來遲d我要先整理一下"真正心儀"學校是邊間...

karlcchu 發表於 18-6-28 15:16
...
正如LS, 無25分都未必有機會入, 普通人叩門機會係接近 0, 但如果你得一個兒子又住41網, 真係連111都唔用? 當然, 可以係011

但如果俾你自行入咗間無係太心儀放棄去抽LS, 甘心嗎?

當然, 每個人都有自己既選擇, 唔好選擇完後悔就得.

2jkidsfather    發表於 18-6-28 16:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-28 15:27
正如LS, 無25分都未必有機會入, 普通人叩門機會係接近 0, 但如果你得一個兒子又住41網, 真係連111都唔用?  ...
如果我係咁, 我會揼心口既 ...

hohoho888 發表於 18-6-28 15:18
多謝你
睇來遲d我要先整理一下"真正心儀"學校是邊間...
加油~! 機會留比有準備的人...

hkpapa852 發表於 18-6-28 15:27
正如LS, 無25分都未必有機會入, 普通人叩門機會係接近 0, 但如果你得一個兒子又住41網, 真係連111都唔用?  ...
但如果俾你自行入咗間無係太心儀放棄去抽LS, 甘心嗎?
<-- 呢個就係我之前在諗的
如果自行15分, 比我中左, 我又O 唔OK?
愈來愈想換馬...

karlcchu 發表於 18-6-28 15:38

THANKS!

hohoho888 發表於 18-6-28 15:03
不用111

夠前, 甲1都有中喇!

cattz288 發表於 18-6-28 16:00
夠前, 甲1都有中喇!
就係囉

hohoho888 發表於 18-6-28 16:08
就係囉

所以你最心儀果間揀果間就好喇! 最多乙2揀間穩陣既! 雖然叩門不少人成功! 但失敗既比率一定係仲高!

cattz288 發表於 18-6-28 16:21
所以你最心儀果間揀果間就好喇! 最多乙2揀間穩陣既! 雖然叩門不少人成功! 但失敗既比率一定係仲高!
...
嗯嗯

我會再鑽研下邊個才是真正心儀

hohoho888 發表於 18-6-28 16:50
嗯嗯

我會再鑽研下邊個才是真正心儀

不如分享下我今年點放(其實點放係有好多因素令你轉軚):
一開始自己好心熊,一心想入神校/熱門私直。但當你開始不停收rejected letter之後,我就開始降低自己既要求,同埋開始研究津校。係自己個區選一間適合小朋友既津校放自行(不是區內最top但都大熱,同埋交表時問左學校,要111先有機會叩門,所以15分都要放佢係自行),當然自行失敗。好好彩之後收到一間私校offer(但不是大熱學校)。所以抽獎又心熊,將LS放甲1(邊個唔想入?),所以只係121。心諗,最多咪讀私校! (啫係話其實我既121學校唔係我最想入,但適合我小朋友性格)。最後派左乙…………到私校要俾大訂時又唔想讀,因為太遠。走去叩返121既學校,好好彩佢俾我in(thx god!) 所以呢,咁早諗都冇用……睇運,睇天……

karlcchu 發表於 18-6-28 15:38
我就話機會係留比有20分以上的人的,我15分就無機會有呢D煩惱。
我個網,15分入到個D乙二都一定入到,掉轉乙一入唔晒個D又15分一定入唔到。我個15分除左用黎111真係無用。

甲一就算把啦,跨區中所謂神校,機會仲低過叩門。

alsonl 發表於 18-6-28 21:18
不如分享下我今年點放(其實點放係有好多因素令你轉軚):
一開始自己好心熊,一心想入神校/熱門私直。但當你 ...

謝謝你
我都係咁諗,到時交抽獎時要睇下手中有乜先,但自行方面9月尾要交表,果刻應該沒有offer住,所以一諗到自行就不得不諗111呢樣野咁

回覆 hohoho888 的帖子

參考了樓主有關111的反思,我現在也同樣地面對著是否繼續堅持111的取向,給予一間不太心儀且不是大熱的學校,但獲安全抽入的感覺⋯⋯請樓主及各位再提點及分享多一下,感謝&#128591;&#127995;

poohson 發表於 19-1-17 08:46

參考了樓主有關111的反思,我現在也同樣地面對著是否繼續堅持111的取向,給予一間 ...

舊年暑假前我一向都係一條心111一間學校, 但果間學校真係幾多個1都好對叩門無用的
仲要選來IN 不是叩就一定IN 你, 同埋沒有選人準則

而再深入D 睇, 其實果間學校又唔係真係好到要111佢
所以我已換左馬了
而家111 另一間, 起碼新呢間個校長話, 如果你有選過佢, 佢一定IN 你
仲要位位是校長親自接見,
所以就更加覺得自己跳船正確, 最怕學校透明度低

我可以講,有學校一定要你111先有機會,我試過去叩門幾間,講明要111既,跟本佢一早就分好邊D有填佢,邊D無....我本身心儀個間,自己都有111,校長講明不用111,只要有其中1個1就可以,最後我都叩到,我知有人111都無用,面試最緊要,反而同小朋友加緊訓練,面試表現好有機會,我係上年玩這遊戲,000都照收,有幾間都收
111有無用? 唔多唔少都一定有用
證書,個人檔案一定要做好
叩門有好多間學校交表時,講明要影印填表排位,證明,幼稚園成績,個人檔案
如有以上既FILE,一定係有好過無.....

poohson 發表於 19-1-17 08:46

參考了樓主有關111的反思,我現在也同樣地面對著是否繼續堅持111的取向,給予一間 ...
不太心儀且不是大熱的學校, 跟據往跡乙二有冇機會中? 如果係又唔使放乙一啦.
又萬一入左叩唔番出嚟又會唔會後悔先.
‹ 上一主題|下一主題