用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 3條1的迷思。。。
go

3條1的迷思。。。

現階段大家焦點在叩門,音樂椅。
當日111 估計有部份家長是為了叩門加分或增加可叩機會。
如果心儀的是熱門小學,萬一唔中,去叩,學校叩門生手持111可能都好多,又可能自己小朋友技不如人,就算111 都叩唔到,熱門小學幾百人叩十個之內的位。如沒有獎狀,成績平平應該無乜機?

問題來了,應該為了叩門而奉獻手上"三個機會" 定不如睇下有無其他小學自行都可能有機會?

我咁樣諗岩唔岩呢?

hohoho888 發表於 18-6-27 21:21
如果心儀的是熱 ...

你可能唸得有點複雜,簡單d。本人是48區的,剛經驗過選小一過程,知道111對好多学校都很有作用的。另外,如果自行15分都入到的小學,我唸你應該沒必真心想讀。而你所講的三次選校機會和111是一樣的吧。

15 分入到嘅學校....你肯定你會讀嗎?

有 d 學校係說明非 111 不收,不過亦有唔少係 2 條 1 或者甚至係 000 叩到。有 d 學校係唔睇證書,睇面試表現/學術。不過最好你都袋張返有一兩張代表性嘅證書,因為有 d 學校叩門 2nd in 睇證書,但係有 d 係 1 st 揀人 in,證書就係入場券。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

幾時都係機大行先
熱門學校111一大堆,自己有111唔代表咩(亦有機會收個鐘意嘅000都唔收111,仲心傷)

回覆樓主:

視乎小朋友實力和自己信心,我係果d會後悔冇搏盡嘅人,所以堅持心儀學校一定111。

回覆樓主

你小朋友細,到佢小一競爭冇今年咁恐怖啦,
我經歷今年小一慘痛經歷,意見如下:
1. 了解學校,包括心儀及區內或隔離區,
甚至去參觀,津小都有open day.
2. 想自行成功高d有宗教分更好.
3. 如果心儀小學好熱門叩門要筆試既,
建議早d在學術方面努力下.
4. K2-k3 參加下d比賽,有獎狀最好.

我九龍區,發現不是好多學校一定要111先見,
部分官小可能是,但如果你小朋友條件好,
000都可以叩到,當然運氣也重要。

我咁樣諗岩唔岩呢? ~>唔啱

你揀得111就係平衡晒所有野之後最想小朋友讀果間。
為左自行而入一間唔鍾意/適合嘅學校,本身就唔係好合理。如果真係諗晒各戶條件都合適而選,咁呢間本身就係你111所選嘅學校,咁你所假設嘅問題已經唔存在。

如果心儀的是熱 ...

唔好信111

Charlotte_mom 發表於 18-6-27 23:13
幾時都係機大行先
熱門學校111一大堆,自己有111唔代表咩(亦有機會收個鐘意嘅000都唔收111,仲心傷)
...

我放地區一線做111,派到乙3。

去叩返111,成功咗。不過已知有其他兩個000都叩入。
所以無論111定000,最緊要都係學術/醒目。當然兩個小朋友一樣咁叻,一個111一個唔係,就可能111會優先。

不過我唔駛in 1st round,直入第二輪,我當賺咗啦。

thanks all

回應一下15分入到既學校先
其實我唔係講緊寶校也不是必入, 而係15分都有可能有得抽入
但呢D抽入既學校並非寶校, 我暫時見是沒宗教少舊生果類
睇番過去既資料校長都話15分唔係無可能
宗教學校教徒+舊生一大堆, 好多熱門宗教學校都會同你講20分都收唔哂
咁15分的話堅信111 係咪岩呢

當然我話15分要抽果D學校也是衡量過都唔錯的
所以我最近見大家叩門情況就突然諗

你一條心比左佢, FAIL 左, 去叩, 學呢度話齋, 有111 又如何但唔夠人爭,
但又有人話你唔111 如果FAIL 左連叩都無得叩, 四大皆空

Duffy727 發表於 18-6-27 23:42
你小朋友細,到佢小一競爭冇今年咁恐怖啦,
我經歷今年小一慘痛經歷,意見如下:
1. 了解學校,包括心儀及 ...

非常同意﹗
心同感受添

如果心儀的是熱 ...

應該為了叩門而奉獻手上"三個機會" 定不如睇下有無其他小學自行都可能有機會?

這個問題其實頗有趣和值得深思, 個人覺得答案是”Yes or No”…

小一派位可以看成一個博奕遊戲”,每個家長和小朋友是這場博奕的參與者” (players), 而整個派位不同階段有不同的遊戲規則

小一派位階段

學額百份比

遊戲規則

勝負關鍵

博奕策略

自行收生

<=50%

世襲
<= 30%

計分辦法準則:
<= 20%

a)分數  (學校關係)

b) 隨機
(非世襲)

增加分數﹝哥哥/姊姊先考入該校﹞

統一派位

>=50%

甲部﹝不受校網限制﹞:>=5%

乙部﹝校網內﹞:>=45%

a) 隨機號碼

b) 校網

a)搬家

b)填表策略 (“1-1-1”關係到叩門”)

叩門

不定,一般數量少於10

面試, 筆試

a) 1-1-1

b)面試表現

c) 學術能力

d)個人檔案

a) 預備個人檔案

b)預備考生面試/筆試

另外, 考直資/私小亦都可看為這個博奕遊戲策略之一, 例如:考入直資可避免統一派位; 考入私小可作為統一派位派得不理想的後備”(backup)

根據博奕理論”, 每個參與者都希望用最少成本得到最大的報酬” (payoff), 這裡的報酬是派到最心儀的小學; 最少的成本可以看成動用最少資源
(時間, 金錢, 等等)。按上表,不同階段的成本不一:因成本在每一派位階都是累, 所以愈早派得到位, 成本愈低。簡單而言,一位參與者在自行收生階段派得一所學校的學位所運用的成本,比一位在叩門階段派得同一所學校的學位的成本低很多。

回到你的問題, 假設你不是世襲生””,在自行階段, 選另一間小學﹝相信是二線/三線﹞以隨機方式博20%學位。以機率和成本來說, 若不想付出太多成本,
理性。因為在最壞情況:由自行收生叩門都失敗,最終被派到寶校”, 成本是最大, 但得到的是。這是令參與者最沮喪, 這個情況經常發生, 看看每年41校網統一派位公佈結果的新聞就可聞。

但是, 我相信, 很少人會採取這個策略。因為, 如之前所言,
每個人都希望得到最大的報酬。每個階段,參與者都會覺得有機會得到心儀學校的學位,所以很少人會在自行階段”, 認為自己會咁黑仔”(因為派到一間學校的機率視乎學額、甲部/乙部每輪人數、及參與者隨機號碼次序, 所以參與者只抱博一鋪心態) 而放棄統一派位叩門的機會。

karlcchu 發表於 18-6-28 10:43
“應該為了叩門而奉獻手上"三個機會" 定不如睇下有無其他小學自行都可能有機會?”
這個問題其實頗有趣和 ...

最後一段既意思是111, 其實是一個比較多人選既"保本策略"?
如果咁講即係自行甲乙假如寫唔同既學校反而是叫做進取+風險型?

個別有D熱門學校叩門有500幾人
又當叩門位10個, 即係50人爭10 個位 (現實應該是少於10個)

而部分直私競爭情況:

港大同學會小學   

報名人數:5773人

取錄人數:120名學生

競爭人數:平均約48人爭一個學位。

英華小學  

報名人數:5145人

收生人數:160人

競爭人數:約32人爭一個學額。

救恩學校(小學部)

報名人數:2500人

收生人數:90人

競爭人數:約27人爭一個學額。

copy from here: https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E5%AD%90/118345/%E5%B0%8F%E4%B8%80%E9%9D%A2%E8%A9%A6-%E9%82%8A%E9%96%93%E6%9C%80%E5%A4%9A%E4%BA%BA%E7%88%AD-%E4%B8%80%E5%9C%96%E7%9D%87%E6%99%92%E5%8D%81%E9%96%93%E7%86%B1%E9%96%80%E7%9B%B4%E7%A7%81%E5%B0%8F%E4%B8%80%E5%A0%B1%E5%90%8D%E4%BA%BA%E6%95%B8

以人數計, 叩門似乎比考直私仲難, 所以我先諗如111 冀望叩門用, 又是否實際?

hohoho888 發表於 18-6-28 11:17
最後一段既意思是111, 其實是一個比較多人選既"保本策略"?
如果咁講即係自行甲乙假如寫唔同既學校反而是叫 ...

如果你不是”1-1-1”(為了博取派到其它學校), 你的機會成本是:派去該學校機會減少或者甚至等同"零"。所以, 要自己衡量一下。

叩門或考直私統計數字年年不同, 只可作為參考, 沒有太大意義。

karlcchu 發表於 18-6-28 12:16
如果你不是”1-1-1”(為了博取派到其它學校), 你的機會成本是:派去該學校機會減少或者甚至等同"零"。所以, ...
如果你不是”1-1-1”(為了博取派到其它學校), 你的機會成本是:派去該學校機會減少或者甚至等同"零"。<--

如果心水自行15一定沒望, 只望甲乙
甲乙睇小朋友抽獎排位
如果排得前, 甲一可以中
如果排得前, 甲一可以唔中, 但乙一好大機會中

如果排得後就甲乙都唔駛止意中
即係派去該校機會是零
而111 只是為了如果number 後唔中時去叩門, 但叩門叩到機會又唔係咁大

成件事除了自行就是取決於小朋友抽獎排位, 所以111 我暫時只諗到是叩門用

hohoho888 發表於 18-6-28 12:54
如果你不是”1-1-1”(為了博取派到其它學校), 你的機會成本是:派去該學校機會減少或者甚至等同"零"。 ...
同意

karlcchu 發表於 18-6-28 13:46
同意
所以我就諗111 是for 叩門
但叩門又咁難
仲應唔應該攬住個111 比一間學校..

hohoho888 發表於 18-6-28 14:36
但叩門又咁難
人總愛簡單複雜化

如果間學校心儀, 就算抽中機會低, 叩門無乜機會, 係咪唔用盡所有可以提升入讀機會既chance去抽先?

如果間學校唔係咁心儀, 就算真係111叩門有著數, 係咪真係會用呢?

2jkidsfather    發表於 18-6-28 16:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-28 14:40
人總愛簡單複雜化

如果間學校心儀, 就算抽中機會低, 叩門無乜機會, 係咪唔用盡所有可以提升入讀機會既chan ...
呢個都係我最近思考緊既問題
我就諗如果動搖係咪即係我其實唔係咁愛佢呢?

hohoho888 發表於 18-6-28 14:36
但叩門又咁難

假如你的隨機號碼位於前面, 填寫"1-1-1"就好大機會派到該校; 吾填"1-1-1", 派的機會便是零

相反, 你的隨機號碼位於後面, 填不填"1-1-1"都不會派到該校, 填"1-1-1"唯一用途是有利叩門

因為大抽奬前, 無可能知道自己是前者或後者, 所以"1-1-1"不是純粹為"叩門"用 ...