用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 德國讀中學
go

德國讀中學

我姑奶住在德國, 阿女想去德國讀書, 請問可以用親屬關係過去讀書嗎?  

回覆 Mendylai 的帖子

在德國讀國際學校

等我查一下國際學校資料

醒目開學勳章

Mendylai 發表於 18-6-27 13:54
我姑奶住在德國, 阿女想去德國讀書, 請問可以用親屬關係過去讀書嗎?

叫姑奶在德國問學校是否比較直接?

果邊D國際學校都唔平,我朋友全家移民,仔起初讀國際學校,後來都轉番local School 了

jj100c 發表於 18-6-28 07:33

果邊D國際學校都唔平,我朋友全家移民,仔起初讀國際學校,後來都轉番local School  ...
想了解清楚, 如果姑奶在德國, 我女女過德國讀書都只可以入國際學校,不能讀 local school, 對嗎?

Mendylai 發表於 18-6-28 10:31
想了解清楚, 如果姑奶在德國, 我女女過德國讀書都只可以入國際學校,不能讀 local school, 對嗎? ...

其實叫你姑奶問當地local school收生資料可能會較清楚, 問下授課語言是否全德文, 如果是全德文孩子又會否應付到。

katrinafu 發表於 18-6-28 12:04
其實叫你姑奶問當地local school收生資料可能會較清楚, 問下授課語言是否全德文, 如果是全德文孩子又會 ...
我姑奶查過, 但我想自己查, 請問知道什麼網址可查到嗎?

Mendylai 發表於 18-6-28 12:14
我姑奶查過, 但我想自己查, 請問知道什麼網址可查到嗎?

唔知, 係呢度應該極少數人問德國的中學, 大學都見過下,但都唔多。

首先你想將個女送德國讀書, 你會選近姑奶屋企附近,在姑奶屋企住?

用google 找下附近一帶local school , 或者 該城市Boarding school   email 去問問 。

回覆樓主

我仔正在德國讀中學,讀 state school, state school 上堂是全德文的,所以海外生應該是可以讀政府學校的,而且跟本地生一樣,學費全免。但我哋唔係自己搵的學校,而係由舞校安排到附近的 state school 返學。

bbdou 發表於 18-6-28 20:45
我仔正在德國讀中學,讀 state school, state school 上堂是全德文的,所以海外生應該是可以讀政府學校的, ...

請問邊個城市?我記得你仔仔學ballet 的?

964000 發表於 18-6-28 21:57
請問邊個城市?我記得你仔仔跳ballet的,德國學ballet 和英國甚様比較?如果有ballet 問題可以pm你嗎?
...

我仔在 Stuttgart, 英國行 RAD 多,仔德國的舞校就行俄式的Vagonava。芭蕾我認識唔深,但我知的會盡量答你,大家交流下。

superwu 發表於 18-6-29 10:38
你仔仔在香港有學過德文嗎?在德國要考完德文考試才可上學嗎?

我仔在香港冇學過德文。因為舞校收的海外生全部都是只有幾個月時間就要入學,所以舞校同 state school 有特別安排,所有海外生到德國的第一年先上特別班,狂學德文先,第二年才轉到普通班和德國學生一起上課,轉入普通班前沒有公開考試,只有校內評估。

bbdou 發表於 18-6-29 11:20
我仔在香港冇學過德文。因為舞校收的海外生全部都是只有幾個月時間就要入學,所以舞校同 state school 有 ...
咁好好喎.
但我有以下問題:
1. 為什麼你會揀去德國學跳舞?
2. 介唔介意話我知你仔仔現在幾多歲?  
3. 由舞校保送小朋友到德國讀書費用是多少?  讀多少年?
4. 同埋, 除了舞校, 請問還有其他專長可保送小朋友到德國嗎?  有網址可給我參考嗎?  我姑奶在 Dusseldorf, 唔知呢個地方有無呢?

Mendylai 發表於 18-6-29 12:10
咁好好喎.
但我有以下問題:

沒有特別揀去德國,當時考了幾間在英國和德國的舞校,最後揀咗呢間

2. 介唔介意話我知你仔仔現在幾多歲?
13歲去德國,現在15歲

3. 由舞校保送小朋友到德國讀書費用是多少?讀多少年?
並非由香港舞校保送到德國讀書,是自己考入德國的舞校,再由德國舞校安排到附近的 state school 讀書,學費全免

4. 同埋, 除了舞校, 請問還有其他專長可保送小朋友到德國嗎?有網址可給我參考嗎?我姑奶在 Dusseldorf, 唔知呢個地方有無呢?
呢層唔知道

superwu 發表於 18-6-29 12:18
一年学德文就可以 應付之後的學業,學德文學費多少?因為想仔女到那裡讀書想了解多些,謝謝你
...

我仔是在德國的 state school 學德文,學費全免,因為日日上堂,日日聽,日日都要講,會學得快D

bbdou 發表於 18-6-29 12:21
我仔是在德國的 state school 學德文,學費全免,因為日日上堂,日日聽,日日都要講,會學得快D
...

你仔好叻呀。
好多人講,德文不容易應付。