用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資丶私立和國際學校連年漲學費是否合理? ...
go

直資丶私立和國際學校連年漲學費是否合理? [複製鏈接]

直資丶私立和國際學校連年漲學費是否合理?
   0    0    0    0

Arabellahk 發表於 18-6-27 11:51
直資學校學費唔係話加就可以加, 要向EDB申請等佢批. 唔果EDB批咗你認為唔合理, 應該去問EDB點解佢要批

私校同國際學校(其實只係有國際學校牌照既私校)其實都係一樣, 只係商業機構, 人地加價你唔like可以唔讀

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Arabellahk 發表於 18-6-27 11:51
又唔係無選擇,所以無話合唔合理既。

hkpapa852 發表於 18-6-27 12:08
直資學校學費唔係話加就可以加, 要向EDB申請等佢批. 唔果EDB批咗你認為唔合理, 應該去問EDB點解佢要批

私 ...
情況就好似大X樂加價,你可以幫襯大X活。

簽名被屏蔽

hkpapa852 發表於 18-6-27 12:08

私 ...
好像申訴專員公署正在調查教育局的審批

Arabellahk 發表於 18-6-27 13:25
好像申訴專員公署正在調查教育局的審批
如果無人去申訴專員公署投訴, 申訴專員公署係唔會主動查既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-27 13:28
如果無人去申訴專員公署投訴, 申訴專員公署係唔會主動查
嗯! 以前就係, 但好似新嘅申訴專員劉燕卿 (佢好似係前消委會主席?)上任後就改變咗, 申訴專員公署主動調查了

進行中的主動調查: http://ofomb.ombudsman.hk/abc/zh-hk/case_investigations

主動調查報告: http://ofomb.ombudsman.hk/abc/zh-hk/direct_investigations

小時了了 發表於 18-6-27 13:56
嗯! 以前就係, 但好似新嘅申訴專員劉燕卿 (佢好似係前消委會主席?)上任後就改變咗, 申訴專員公署主動調查了 ...
可能申訴專員係苦主所以一定要主動調查

回覆 王家爸爸 的帖子

但有時情况係你讀緊,又隔年加.等於你入大家樂買咗飛,去排隊攞野至話加呢.

Arabellahk    發表於 18-6-28 18:36

醒目開學勳章 王國長老

ilyrd 發表於 18-6-27 17:26
回覆 王家爸爸 的帖子

但有時情况係你讀緊,又隔年加.等於你入大家樂買咗飛,去排隊攞野至話加呢. ...

咁行入去之前先去openrice做下調查先丫嘛

ilyrd 發表於 18-6-27 17:26
回覆 王家爸爸 的帖子

但有時情况係你讀緊,又隔年加.等於你入大家樂買咗飛,去排隊攞野至話加呢. ...
講真,讀得呢啲學校,預咗加價(供求問題,近年加得少,只係特例),唔想加就只好讀官津學校。

王家爸爸 發表於 18-6-27 19:08
講真,讀得呢啲學校,預咗加價(供求問題,近年加得少,只係特例),唔想加就只好讀官津學校。

...

讀呢啲學校的大部分家長對學費的多少並不在乎,加學費對他們的影響不大,即使感覺加學費不合理,也不會公開說,也不會反對,只能默默地把不滿埋藏在心裡。當然也有一些即不富也不窮的家庭中有少部分人受到影響,可能失去預算。

在同樣環境中,為什麼有的學校連年加學費,有的可以少加或不加?

感覺學校加學費的透明度好像並不高,不少學校將加幅控制在7%以下,這樣只要家教會同意,就滿足其中一個申請加學費的條件,一般家教會都會和學校保持一致的。

王家爸爸    發表於 18-6-29 21:55

一早預知直資學校會每年加價,所以希望每年能加薪!

醒目開學勳章 王國長老

Arabellahk 發表於 18-6-29 14:07
讀呢啲學校的大部分家長對學費的多少並不在乎,加學費對他們的影響不大,即使感覺加學費不合理,也不會公 ...

True
直資點都有個譜
同事個女讀私校,話學費一年唔止加一次,課外活動又貴(佢兩個八足咁多爪,年年開學萬萬聲),雜費又貴,只能硬食。un完咪又係照俾

回覆樓主

通漲!老師人工都年年加!加學費真係預咗!
‹ 上一主題|下一主題