用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 保良局陳南昌 OR 領島天主教
樓主: LLY1103
go

保良局陳南昌 OR 領島天主教 [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-6-27 21:52
回覆 mintra 的帖子

34 網向 43、46 借學位,一直以來 34 網都係地獄網,因為填邊間都有機會唔中,就直飛 ...

嗯嗯,明白!thanks.

1998Ruby1998 發表於 18-6-27 21:52

34 網向 43、46 借學位,一直以來 34 網都係地獄網,因為填邊間都有機會唔中,就直飛 ...
奇怪網上無乜提陳南昌夫人小學,原來依間係寶校,香港媽咪要小心,自己揾多D資料

好好彩小朋友己找到學位,各位“香港”媽咪加油。要明白唔係所有保良局都係好學校,心理+同學好重要,過幾年再殺校,又轉校就麻煩。

回覆 filet0fish 的帖子

之前有媽媽不斷問呢間,但係完全冇人認識,都諗到係寶。

1998Ruby1998 發表於 18-7-26 12:57
回覆 filet0fish 的帖子

之前有媽媽不斷問呢間,但係完全冇人認識,都諗到係寶。 ...

如果34網家長認為聖十架係二線, 咁陳南昌應該係一線.

如果認為陳南昌係寶校, 聖十架應該係寶中寶

至於領島..... 水平應該同聖十架差不多, 或者更差

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

若果經濟、學費開支不是太大考慮,可以諗聖三一堂小學,至少近何文田

magtam0520 發表於 18-7-26 14:45
若果經濟、學費開支不是太大考慮,可以諗聖三一堂小學,至少近何文田
聖三一..... 咁不如在34網搵間二線小學,至少唔駛錢

cloudcloudrobot 發表於 18-7-26 17:17
聖三一..... 咁不如在34網搵間二線小學,至少唔駛錢
如果以升中派位表覝計, 聖三一可能只係差過DPS同HY, 好過晒區內沒有直屬B1中學既官津小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-26 17:23
如果以升中派位表覝計, 聖三一可能只係差過DPS同HY, 好過晒區內沒有直屬B1中學既官津小學
...
咁就令我感到意外,聖三一只係家長的大後備(至少係聖三一附近家長選擇),聖三一幼稚園同曾肇添的同學仔,都唔會視聖三一為首選。佢地寧願抽福馬同舊獻(都係附近小學),都唔要聖三一
可能呢間都係學磚家話齋,係隱世小學

cloudcloudrobot 發表於 18-7-26 18:21
咁就令我感到意外,聖三一只係家長的大後備(至少係聖三一附近家長選擇),聖三一幼稚園同曾肇添的同學仔, ...
聖三一過去三年都有40%以上學生升讀B2A-B1中學,你認為九龍城網內有幾多間官津校有此水平?

hkpapa852 發表於 18-7-26 18:25
聖三一過去三年都有40%以上學生升讀B2A-B1中學,你認為九龍城網內有幾多間官津校有此水平? ...

或者奉基、黃宣等會學術較優勝,但聖三一的吸引處在老師有心,學生壓力相對無谷成績的學校咁高!

當然若介意交學費則無須考慮聖三一了!

牧愛又點睇?這間不是熱門,又唔差過領島及係土瓜灣區。

magtam0520 發表於 18-7-26 19:23
或者奉基、黃宣等會學術較優勝,但聖三一的吸引處在老師有心,學生壓力相對無谷成績的學校咁高!

當然若 ...

聖三一小學是OK。

但聖三一中學則是Band 3,小心。

tpmon 發表於 18-7-26 22:46
聖三一小學是OK。

但聖三一中學則是Band 3,小心。

聖三一中學雖然目前是B3,但印象中是努力提升中的學校,校長據聞是有心人

* 小朋友不是聖三一小學或中學的學生

bbforever 發表於 18-7-26 22:45
牧愛又點睇?這間不是熱門,又唔差過領島及係土瓜灣區。
你唔介意佢以前單新聞,呢間都OK。係細同舊,亦偏向催谷。

hkpapa852 發表於 18-7-26 13:31
如果34網家長認為聖十架係二線, 咁陳南昌應該係一線.

如果認為陳南昌係寶校, 聖十架應該係寶中寶
我廿幾年前晌陳南昌畢業, 與另外兩個女同學派入德望(當年未轉直資), 另外有部份派保一, 部份派協和

是否即43校網學位過剩? 我小朋友就係派陳南昌, 開學後, 自己接受唔到, 因我想轉走, 睇吓43校有無位。

陳南昌專收新移民學童, 睇你接唔接受到這樣的環境成長, 定想做山寨王, 學壞容易學好難。

maggieswyam 發表於 18-7-27 12:22
我廿幾年前晌陳南昌畢業, 與另外兩個女同學派入德望(當年未轉直資), 另外有部份派保一, 部份派協和
...

廿幾年前? 我估本地學生多D, 隨機派位實有幾個派到好學校, 今時今日你唔係嗰幾個你就麻煩, 同埋我覺得小朋友品德同眼界重要啲。

陳南昌老師超有愛心
仲有升中有保良局張永慶中學做姐妹學校

barbapama 發表於 18-9-26 10:21
陳南昌老師超有愛心

不喜勿插, 我實話實説, 我只可以話個人觀感, 我自己有眼睇, 聯校只係數字遊戲, 小朋友係叻, 自然有得揀, 唔叻程度低比你入到都無用, 我亦唔會斯德哥爾摩症候群, 唔睇事實, 盲撐學校, 今時今日, 大多老師都係有愛心, 新移民寳校, 收唔夠生就殺校, 老師失業, 咁少學生, 点會無愛心? 根本教署不知所謂, 如新移民學校, 就只應收新移民學生, 唔係歧視, 根本程度同文化唔同, 本來都諗住新校可能有轉變試試, 但情況看來, 短期內應改變唔到,  小朋友咁细個都話唔鍾意間學校, 所以先試吓轉校, 如果無可能私校都會考慮。

barbapama 發表於 18-9-26 10:21
陳南昌老師超有愛心

今年選校交表前真係要做好功課, 可惜依間學校係無人提, 亦無任何資料, 我原本想慳番啖氣, 但唔想香港媽咪中招。
‹ 上一主題|下一主題