用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 最近阿囡返學唔開心
樓主: vcmama
go

最近阿囡返學唔開心 [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-6-28 23:38
Work㗎~~我女从細都同高年班玩,同ECA既朋友玩,上到中学係重新識过晒朋友。 ...
wah, 你話work我信心大好多啊!

licpd 發表於 18-6-29 13:12
wah, 你話work我信心大好多啊!
同年級就多牙齒印d, 但唔同年級、学校,直接利益衝突少嘛……

licpd 發表於 18-6-28 12:35
我女一樣吖,我依傢叫巨同同班同學保持適儅距離吾target巨地做好朋友,因為一有issue大傢同班好煩。我advis ...

小學比較難,通常會和同一班的同學玩,大個可能好d。呢d社交煩嘢,搞小圈子、杯葛、講是非、背叛、無朋友等等係unpleasant,但見識吓人性陰暗面,點樣面對、點樣解决、點樣生存,都係學習的一種。

Yanamami 發表於 18-6-29 13:17
同年級就多牙齒印d, 但唔同年級、学校,直接利益衝突少嘛……
我都係甘覺得,好似返工吾會同自己department的同事話好friend,同的沒利益徸突的部門同事可能會傾多機句。

Jane1983 發表於 18-6-29 13:20
小學比較難,通常會和同一班的同學玩,大個可能好d。呢d社交煩嘢,搞小圈子、杯葛、講是非、背叛、無朋友 ...
是 , 我囡班都有發生呢種事, 我都會覺得是一個好好的學習機會, 只要用正面方法同小朋友分釋, 引導佢, 佢會學會正確的處理方法, 呢D事情在成長階段避不了

miujoey 發表於 18-6-29 15:57
是 , 我囡班都有發生呢種事, 我都會覺得是一個好好的學習機會, 只要用正面方法同小朋友分釋, 引導佢, 佢會 ...

係呀,我自己成長期都見識過,係生活經驗啦。

而家好多家庭好錫,遷就晒小朋友。獨生子女,亦無乜表兄弟姐妹。鄰居一家一主,無話大把人一齊玩。衰人真係十幾歳都無見過,亦唔係好事。

vcmama 發表於 18-6-26 09:58
小囡小三, 最近有個好朋友突然唔知咩原因唔同阿囡玩, 仲同其他朋友講唔鍾意阿囡, 叫其他朋友唔"彩"阿囡, 阿 ...

我仔有時都會返黎講佢同best friend鬧交,不過佢自己都會話遲啲就無事,男仔可能都係簡單啲。

Jane1983 發表於 18-6-29 13:20
小學比較難,通常會和同一班的同學玩,大個可能好d。呢d社交煩嘢,搞小圈子、杯葛、講是非、背叛、無朋友 ...
你講女仔的煩野點都沒得避,我女今年都見識好多,所以明年都會學下Yanamani個女同高grade的姐姐玩多的,個心態會吾同著去應付尼的女仔野。話時話我女最好傾個同學係個grade6的姐姐。

licpd 發表於 18-6-30 15:37
你講女仔的煩野點都沒得避,我女今年都見識好多,所以明年都會學下Yanamani個女同高grade的姐姐玩多的,個 ...

祝你女成功。我女果邊比較難,試過之前好friend的,唔同班都好快疏遠。我地學校年年大兜亂,唔好彩的,差不多每年都要搵新老友。亞Q地想,係訓練社交能力的機會  

Jane1983 發表於 18-6-30 16:56
祝你女成功。我女果邊比較難,試過之前好friend的,唔同班都好快疏遠。我地學校年年大兜亂,唔好彩的,差 ...
我地返Sunday church 同 ECA女都好多社交機會。同班同學呢吾係吾社交,但吾一定target做老友儸,即係don't put all eggs in one basket。我女一路升上來老師都會安排女個gang同一班,大傢都friend傢。

Jane1983    發表於 18-6-30 18:18
‹ 上一主題|下一主題