用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 最近阿囡返學唔開心
go

最近阿囡返學唔開心 [複製鏈接]

小囡小三, 最近有個好朋友突然唔知咩原因唔同阿囡玩, 仲同其他朋友講唔鍾意阿囡, 叫其他朋友唔"彩"阿囡, 阿囡同我講話比幾個好朋友突然之間離棄, 好唔開心, 我聽到都好唔開心.
   2    0    0    0

vcmama 發表於 18-6-26 09:58
小囡小三, 最近有個好朋友突然唔知咩原因唔同阿囡玩, 仲同其他朋友講唔鍾意阿囡, 叫其他朋友唔"彩"阿囡, 阿 ...

好少意思,小學階段一定有,通常過一兩星期就冇事,問下小朋友之前發生咗咩事,總有原因的,再提意d解決辦法,佢地自己解決到嫁喇

vpo0615    發表於 18-6-26 11:29

趁考完試,invite 同學到家或出外玩

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-6-26 11:21
趁考完試,invite 同學到家或出外玩
人哋同你絕交仲會接受邀請?

bobbob 發表於 18-6-26 11:40
無其他同學?

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 18-6-26 11:49
無其他同學?
以為你話搵返舊朋友,但唔熟又唔慌會接受邀請喎

bobbob 發表於 18-6-26 12:02
以為你話搵返舊朋友,但唔熟又唔慌會接受邀請喎
有個fd similar 情況,點知玩狐立個個去約被邀請的同學,搞到d同學要上下場,好彩最後都是好人有好報

bobbob 發表於 18-6-26 11:40
其實我自已會邀請的,始終多個朋友好過多個敵人,不過小朋友又未必會咁諗

家常便飯、小事-樁。开学又有新朋友。

小囡小三, 最近有個好朋友突然唔知咩原因唔同阿囡玩, 仲同其他朋友講唔鍾意阿囡, 叫其他朋友唔"彩"阿囡, 阿 ...

女仔年年都有, 呢個同果個鬧交, 果個又同呢果不和, 小事隔2,3日就冇野。 無論邊個對錯, 主動請幾粒朱古力比D同學, 睇下會唔會化干戈為玉帛。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

多謝各位意見!

我係那些喜歡小小事都搞到係學習機會個的媽咪,會即克拿本American Girl's 講friendship的書來說教,我女有時都會話:Ok, I get I get it. I'll read it myself.

licpd 發表於 18-6-27 11:41
我係那些喜歡小小事都搞到係學習機會個的媽咪,會即克拿本American Girl's 講friendship的書來說教,我女有 ...

係咪書來架,有冇書名?

kwokbobo 發表於 18-6-27 14:10
係咪書來架,有冇書名?
係書!個series叫American Girls吾知有沒中文版. 其中一本叫Girl's Friendship Troubles 有講樓主女遇到的問題和bullying。。。等。不過呢的書小朋友看完未必會即克ding一聲就get到(起馬我個吾得)但巨會覺得係有解決方法的。

有ㄧ日,囝囝有個ㄧ起同班四年(幼稚園2年,小學2年)的朋友話唔想同囝囝玩,咁囝囝問點解,同學仔唔答佢。囝囝返來又係好唔開心,我唯有安慰佢,叫佢揾第二個朋友玩住先。之後得知原因係囝囝考試成績好過同學仔,之前同學仔好叻,咩都叻過囝囝。但過4,5日之後,佢D又ㄧ起玩。

B樂 發表於 18-6-28 00:08
有ㄧ日,囝囝有個ㄧ起同班四年(幼稚園2年,小學2年)的朋友話唔想同囝囝玩,咁囝囝問點解,同學仔唔答佢。囝囝 ...

男仔一般來講係好d,無女仔咁多呢樣果樣。我女初小多數和男仔玩,好簡單的友誼。大d鍾意群番女仔,開始多果d女仔嘢聽,又會有呢個嬲果個,好煩  

Jane1983 發表於 18-6-28 08:41
男仔一般來講係好d,無女仔咁多呢樣果樣。我女初小多數和男仔玩,好簡單的友誼。大d鍾意群番女仔,開始多 ...
我女一樣吖,我依傢叫巨同同班同學保持適儅距離吾target巨地做好朋友,因為一有issue大傢同班好煩。我advise巨同高班的同學做朋友,ECA亦可以揾朋友,吾知甘work吾work,我都觀察緊。

licpd 發表於 18-6-27 18:59
係書!個series叫American Girls吾知有沒中文版. 其中一本叫Girl's Friendship Troubles 有講樓主女遇到的 ...

thx

Jane1983 發表於 18-6-28 08:41
男仔一般來講係好d,無女仔咁多呢樣果樣。我女初小多數和男仔玩,好簡單的友誼。大d鍾意群番女仔,開始多 ...

我都覺得女仔煩好多,有些真的好八婆仔,又小氣又喜歡攪小圈子,好煩。

licpd 發表於 18-6-28 12:35
我女一樣吖,我依傢叫巨同同班同學保持適儅距離吾target巨地做好朋友,因為一有issue大傢同班好煩。我advis ...
Work㗎~~我女从細都同高年班玩,同ECA既朋友玩,上到中学係重新識过晒朋友。
‹ 上一主題|下一主題