用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 新神科 - 獸醫
樓主: mytambb
go

新神科 - 獸醫

EASTCOAST 發表於 18-8-11 10:34
呢科吹大左,港大神科都未收足DSE高分生,佢嘅分唔高得去邊。
得罪講句,呢間學校最叻就係吹,亦好識得遊戲規則,知道點樣可以提高大學排名。

mannewliv 發表於 18-8-20 17:14
得罪講句,呢間學校最叻就係吹,亦好識得遊戲規則,知道點樣可以提高大學排名。 ...

香港政府過往一直唔肯開資助課程;除非自己開診所搶客,畢業後出路都正路都一般真係唔慌神唔神  

回覆 elbar 的帖子

城大十年動物醫學馬拉松取得成果

城大動物醫學院命名為「賽馬會動物醫學及生命科學院」。 今日命名典禮上亦公佈教資會將建議政府把獸醫學學士課程納入政府資助的本科課程。

大大個HKJC係到啦,早一兩年班細佬入晒去實習

ilyrd 發表於 18-8-10 10:55
有冇人知收生分數情况?

相信暫時唔會太高分,但轉了政府資助就會大不同。

「城市大學動物醫學及生命科學院院長及講座教授禮哲稱,預計今年(2017)獸醫學士課程收生人數為10至15名,未來可增至30名。根據資料,院方現收到逾600人申請,其中4名申請者持博士學位,已挑選約60人面試。

禮哲透露,有IB成績40分以上的學生及文憑試榜眼申請。」

正式轉型成資助,相信不少學生會產生興趣!

A-Mum 發表於 18-6-30 21:46
海洋公園做獸醫好 challenging 架!

醫者仁心 - 相信每天對着大小動物,工作心情也大不同。事實在理想環境中,能幫助弱小是一份有意義的工作。