用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 開心share, 我的第一套自製點讀書終於完成啦~ ...
go

開心share, 我的第一套自製點讀書終於完成啦~ [複製鏈接]

一set 12本,除左頭2本冇整之外,其餘10本已完成啦~
   15    0    0    0

回覆樓主

好叻叻呀!

難整嗎?你用邊款點讀筆?

mswong2808 發表於 18-6-28 00:51
好叻叻呀!

難整嗎?你用邊款點讀筆?
我用小達人點讀筆,其實唔算難整,只不過過程比較繁複,第一次整咩都唔識,學識左之後,可以再整其他點讀書,我覺得點讀筆超有用。

kikibebe 發表於 18-6-28 16:16
我用小達人點讀筆,其實唔算難整,只不過過程比較繁複,第一次整咩都唔識,學識左之後,可以再整其他點讀書 ...

可否pm 我自己點入筆?我買左點讀書,但筆之前買落,想入新書

kikibebe 發表於 18-6-26 00:25

我早幾年都用小達人DIY點讀書,個時女大大地都K,基本上ORT,有CD既書,我都會整,不過唔會每頁,一本過就算。點讀書真係一大發明。

犀利!可以分享下點整嗎?

kirstyau 發表於 18-7-2 21:17
我早幾年都用小達人DIY點讀書,個時女大大地都K,基本上ORT,有CD既書,我都會整,不過唔會每頁,一 ...

可以分享怎樣自制嗎? 感激萬分

connie_smile 發表於 18-7-8 19:08
可以分享怎樣自制嗎? 感激萬分

之前分享教學個post太舊了

你Google search "Oxford Reading Tree有冇需要點讀筆"

csc1016 發表於 18-7-8 19:06
犀利!可以分享下點整嗎?
將cd轉成mp3檔,再將mp3音頻放入支點讀筆,然後再貼貼紙响本書上,大至上係咁,唔知你明唔明?因我都係新手,所以我都唔識點逐part遂part講解

kirstyau 發表於 18-7-8 23:58

之前分享教學個post太舊了
我睇左你呢個post嘅留言,哈~發覺大家都一樣,摸左多耐,睇左好多個post,最後終於成功。雖然攪好耐先明白,但我覺得是非常值得,因為點讀筆真係好方便,我又賣廣告。

kikibebe 發表於 18-7-9 01:19
我睇左你呢個post嘅留言,哈~發覺大家都一樣,摸左多耐,睇左好多個post,最後終於成功。雖然攪好耐先明白 ...

我支點讀筆已經功成身退了 可以話好成功,大女P6已經睇成人英文書,佢writing會比老師點名讚,細女P3就慢D但終於肯睇Roald dahl。

回覆樓主:

犀利喎!你識整就會覺得好簡單,都好好,可用盡枝點讀筆☺

樓主,可以教下我嗎?好叻呀!

IloveJJ 發表於 18-7-10 15:21
整到咩書?整到幾多年級?

其實大大下唔會聽,係培養佢K時候肯睇英文書同聽多D Native English, 佢地個時有ORT(百幾本L1-7),Dr Seuss,仲有D迪士尼有cd跟都整左,仲有D I can read 系列。淘寶搵到音頻就整。

IloveJJ 發表於 18-7-10 18:10
咁我仔應該唔啱了,已經2年級和5年級

唔岩啦,除非佢本身唔肯睇程度低先由淺入深,個時初小有MagicTree House阿女都唔要聽,話佢讀得慢,零願自己睇

唔難,人真係要用多啲時間。

首先有本身本書嘅音頻或者人肉錄音,轉佢做mp3。但要剪輯mp3 為一節一節(一頁或一句,睇你有無心機。)
用佢本身sw都可以做剪輯,但一路剪一路assign 會容易剪錯。

有齊音頻,後面唔難做。
點讀筆跟左三款label,每張label都會有號碼。
第一款係認書,即係點一點等支筆知道你睇邊本書。
第二款就係內容貼,即係每一頁/句就俾一個號碼,咁點讀筆點左呢一張label就會讀返相關音頻。內容貼開始跟一二百張俾你,唔夠用可以再淨淘貼紙,同一號碼可以assign係唔同書上。即係a書用內容貼1-10貼,b書都係用1-10都無問題。
做法,用assign 書本貼,如011再係書本貼入面跟腳仔assign 內容貼,每一個內容貼再拉返一節mp3 配合返。

第三款係錄音貼,係筆上面按錄音制再點個貼就可以錄起說話,下次點個貼就會播返出黎。但錄音效果真係麻麻地,俾小朋友聽下父母講故事還可以。如果用黎學習用途就無咁好,有需要都係用電腦先錄再用之前書貼+內容貼嘅方法會好啲。

幾年前,都整過十本八本自制點讀書俾大仔,之後都係買現成好過。

如果學phonics, 可以留意下棒棒英語(=hk raxx 個套), 大陸正版都平香港一半。

worldcat 發表於 18-7-12 13:15
如果學phonics, 可以留意下棒棒英語(=hk raxx 個套), 大陸正版都平香港一半。
我整呢套就係phonics kids
‹ 上一主題|下一主題