用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣區小學已是重災區,中學糸米一様呢? ...
樓主: patpatbb
go

荃灣區小學已是重災區,中學糸米一様呢?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

AppleChow 發表於 18-6-28 13:02
唔好意思! 想搭問一句, 廖, 王, 可 這幾間學校之是否有英文學會呢?

謝謝!
廖寶珊有英文學會

peggy 發表於 18-6-27 18:29
王少清B1C,可風B1B。上年dse成績可風好過荃官、何中。前年阿女的同學派左王少清即喊。有同學B1C生自行及 ...
點解呢 ???? 王咁唔受歡迎
不過我里d荃灣人, 就感覺來講,
都喜歡廖多過王 !!!!!!

回覆 subb 的帖子

好驚驚, 咁10/7如果派到王, 去唔去叩門好?

醒目開學勳章

subb 發表於 18-6-28 13:56
點解呢 ???? 王咁唔受歡迎
不過我里d荃灣人, 就感覺來講,
都喜歡廖多過王 !!!!!!

我第一個感覺都是like廖多過王。識幾個入左王(不同年級)都話讀得唔開心,唔鐘意学校。

廖中的校長被我的感覺好積極及好有heart,每年派两次成績表,校長都會親筆簽名,即係校長會成級嘅成績表過目過,仲有張鼓勵字句嘅字條仔夾埋喺成績表度,係全校同學都有

peggy 發表於 18-6-28 14:49
我第一個感覺都是like廖多過王。識幾個入左王(不同年級)都話讀得唔開心,唔鐘意学校。

上年同仔去廖寶珊聽升中講座,我最中意學校的管弦樂表演,我覺得好好聽。地下攤位遊戲的同學都係用英文對答,相信學校的學習氣氛都不錯的。

妹妹頭 發表於 18-6-28 13:58
回覆 subb 的帖子

好驚驚, 咁10/7如果派到王, 去唔去叩門好?

插咀一問: B1頭既學生有冇可能派到B1尾甚至B2中學  

gracelam 發表於 18-6-27 22:02
我冇去過廖簡介會, 但好多去完都讚口不絶, 可能marketing做得好好。 我個女的師姐又係band 1c, 自一揀廖,  ...

尋日啱啱同家長講開, 又係b1c學生揀左廖! 今年f1, 考頭幾名! 所以邊緣生揀b2頭都係唔差丫!

archie1728 發表於 18-6-28 20:07

絶對有可能。 揀校太進取, 而且隨機号碼好後。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-6-28 21:10
絶對有可能。 揀校太進取, 而且隨機号碼好後。
但如果自知係band 1頭, 又點會唔進取呢??

mianyang_99 發表於 18-6-29 09:10
但如果自知係band 1頭, 又點會唔進取呢??

band 1頭個個都衝出荃灣區考D名直資或名津! 唔會留响荃灣等運到!!

不過補充一句, 唔同小學嘅band 1頭都有差别嘅, 所以考下直資試下水温先。

回覆 gracelam 的帖子

我都覺得係, 每間小學既B1A生, 都有分別, 阿女學校都話佢係B1A生, 但我唔會當佢係, 只當佢係B1B生, 咁自行2間B1B, 穩陣D好

gracelam 發表於 18-6-29 09:24

band 1頭個個都衝出荃灣區考D名直資或名津! 唔會留响荃灣 ...
我想問大家...如果直資英華同荃官比, 哪間優秀D??

妹妹頭 發表於 18-6-29 09:28

我都覺得係, 每間小學既B1A生, 都有分別, 阿女學校都話佢係B1A生, 但我唔會當佢係,  ...
即係要睇埋間小學係一線,二線.......?

回覆 mianyang_99 的帖子

當然有分別啦, 家長自己都要比較好, 依家升中人數回升, 保守D好

mianyang_99    發表於 18-6-29 10:03

archie1728 發表於 18-6-28 20:07
我是初哥, 只是多上來睇 !

也想問問,
在教育局, 是無分B1 ABC的, B1生就是B1, 學校也沒有分收B1 ABC生
b1 就是B1, 派就跟B1 一Group 一Group 去派, 號碼唔好的B1生
可能因唔夠位, 號碼又唔好, 而派唔到填 第1 的B1. 中學, 次序順住去派2...3...4

對嗎, 所以B1生是有機會派去B2,.... !  

mianyang_99 發表於 18-6-29 09:48
我想問大家...如果直資英華同荃官比, 哪間優秀D??

DSE成績應該係荃官優秀D。

gracelam 發表於 18-6-29 10:03
DSE成績應該係荃官優秀D。
我也有聽聞~

點都衰吳過18網啦.......

subb 發表於 18-6-29 10:03
我是初哥, 只是多上來睇 !

也想問問,

是的。 到大抽獎階段沒有分band 1abc, 所有band 1生抽先, 舉例A同學band 1c号碼好, 可以揀先乙一放荃官, 但B同學band 1a号碼後, 所有band 1中學都冇位, 咪派去band 2中學。

另如果係邊緣人, 界乎band 1同band 2之間, 甚至估錯banding, 明明係band 2, 當自己係band 1生咁填, 咁好大機會派去band 3中學。

mianyang_99 發表於 18-6-29 09:50
即係要睇埋間小學係一線,二線.......?

好多1A 生已經係自行中晒,通常佢地自1外區+自2本區。基本自2收硬,差左中5中外區,所以好少聽到佢地派得差!
‹ 上一主題|下一主題