用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣區小學已是重災區,中學糸米一様呢? ...
樓主: patpatbb
go

荃灣區小學已是重災區,中學糸米一様呢?  

hkpapa852 發表於 18-6-27 21:07
恕我直言,我認為你小朋友學校既老師有D老點。

因為每區有幾多學生參加統一派位,只有EDB知,老師咁講可 ...

經過幾年睇學校,係唔會保頭三,大仔現在已中五,可能係推斷出黎。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-6-27 21:04
棄王選廖,個人認為係更愚蠢既選擇

唔係只睇dse成績,參觀左两間學校後,再問番讀緊的師兄姐,加埋前幾年王中上報紙的事,好多都唔会選王中。前年我朋友仲係王教書,佢都叫我女唔好選
荃灣綱我同阿女只like可風

因為每區有幾多學生參加統一派位,只有EDB知,老師咁講可 ...

你講得對。小學老師對校網和中學的認識,絕對比EK家長少。

hkpapa852 發表於 18-6-27 21:04
棄王選廖,個人認為係更愚蠢既選擇

peggy 發表於 18-6-27 21:17
唔係只睇dse成績,參觀左两間學校後,再問番讀緊的師兄姐,加埋前幾年王中上報紙的事,好多都唔会選王中。 ...

老師眼中既好學校,同家長眼中有分別!我表妹都做中學老師,都叫我5好揀可風,話佢課程点点点,校風又...    正如你係間公司都做,永遠都有不滿一樣!

patpatbb    發表於 18-6-30 10:36

peggy 發表於 18-6-27 21:17
唔係只睇dse成績,參觀左两間學校後,再問番讀緊的師兄姐,加埋前幾年王中上報紙的事,好多都唔会選王中。 ...

讀書始終係自己,不過廖就真係... 我係廖舊生

JJXKT 發表於 18-6-27 21:55
讀書始終係自己,不過廖就真係... 我係廖舊生

我冇去過廖簡介會, 但好多去完都讚口不絶, 可能marketing做得好好。 我個女的師姐又係band 1c, 自一揀廖, 非君不嫁。 最後當然入硬。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

peggy 發表於 18-6-27 18:29
王少清B1C,可風B1B。上年dse成績可風好過荃官、何中。前年阿女的同學派左王少清即喊。有同學B1C生自行及 ...
上年DSE成績可風好過荃官?現在的荃官還是B1a嗎?

gracelam 發表於 18-6-27 22:02
我冇去過廖簡介會, 但好多去完都讚口不絶, 可能marketing做得好好。 我個女的師姐又係band 1c, 自一揀廖,  ...

如b2生廖當然係好選擇,硬件好吸引! 老師就... 想當年大部份重係度

醒目開學勳章

JJXKT 發表於 18-6-27 22:25
如b2生廖當然係好選擇,硬件好吸引! 老師就... 想當年大部份重係度  !
...

我大仔今年係廖中畢業,好幸運這6年遇到的老師都好好,駐校社工好有heart, 對阿仔有好大的幫助

peggy 發表於 18-6-27 22:58
我大仔今年係廖中畢業,好幸運這6年遇到的老師都好好,駐校社工好有heart, 對阿仔有好大的幫助 ...

subb 發表於 18-6-26 09:13
唔同區好難作比較, 荃灣是最舊最老區, tko是新仍是開發中的區
荃灣小學同中學一向少的區, 自古以來, 荃灣也 ...
今年考生人數更多,情況應該更加惡劣。

沒錯!老師最不可信,反正您死您事,只可以信自己。

醒目開學勳章

JJXKT 發表於 18-6-27 21:51
老師眼中既好學校,同家長眼中有分別!我表妹都做中學老師,都叫我5好揀可風,話佢課程点点点,校風又...  ...
agree, 另一個朋友都係中學老師,又係叫我唔好揀王少凊及可風。最終,我女選擇九龍城區

peggy 發表於 18-6-27 23:41
agree, 另一個朋友都係中學老師,又係叫我唔好揀王少凊及可風。最終,我女選擇九龍城區 ...

可風好好拉,如果荃葵來說..
如玩到區外,無得說(emoji)

醒目開學勳章

patpatbb 發表於 18-6-28 00:03
可風好好拉,如果荃葵來說..
如玩到區外,無得說(emoji)
可風是不錯,我同阿女都like。但阿女有能力所以決定跨區,今年已經S3,佢好enjoy校園生活,當年的決定冇錯

peggy 發表於 18-6-27 22:58
我大仔今年係廖中畢業,好幸運這6年遇到的老師都好好,駐校社工好有heart, 對阿仔有好大的幫助 ...
不如遲D你幫手, 收集吓廖中既DSE成績同入U資料

廖中一直都好神秘

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

熱媽 發表於 18-6-27 17:53
失敬,失敬!原來係老荃灣(我講吓笑)
唔緊要... 最慘咁老先黎煩升中

唔好意思! 想搭問一句, 廖, 王, 可 這幾間學校之是否有英文學會呢?

謝謝!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-6-28 08:39
不如遲D你幫手, 收集吓廖中既DSE成績同入U資料

廖中一直都好神秘

冇問題,到時我問阿仔