用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣區小學已是重災區,中學糸米一様呢? ...
樓主: patpatbb
go

荃灣區小學已是重災區,中學糸米一様呢?  

回覆 gracelam 的帖子

我地今年有轉葵青區, 亦有轉沙田區

妹妹頭 發表於 18-6-26 09:01

我地今年有轉葵青區, 亦有轉沙田區

應該沙田區唔多, 我估最多一兩個咁。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

阿女果班, 有3個轉葵青, 1個轉沙田

唔同區好難作比較, 荃灣是最舊最老區, tko是新仍是開發中的區
荃灣小學同中學一向少的區, 自古以來, 荃灣也是要借葵青, 或轉區葵青!

也引致B1問題一向長久積漏!有了直資問題更加嚴重

我見朋友的女上年CASE,可以講B1尾B2頭生,成績中上
派姚, 最後都叩到何中 !  

妹妹頭 發表於 18-6-26 09:10

亦可能全級唯一一個轉沙田區。

醒目開學勳章 王國長老

通常都係轉葵青同沙田區多.

我囡讀 P.3 時學校已經多左人報直資.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-6-26 09:18

我D朋友好早(幼稚園)已報他區,等小一安心D。亦識幾個在P2~P5時已轉走他區(包括我女),就係見中學位太少。

醒目開學勳章 王國長老

熱媽 發表於 18-6-26 09:27
我D朋友好早(幼稚園)已報他區,等小一安心D。亦識幾個在P2~P5時已轉走他區(包括我女),就係見中學位太少。 ...
我都曾經想轉出深水埗區, 但睇過心儀小學無我囡玩開既學界項目, 變左唔敢轉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-6-26 09:18

我地小學就冇乜人轉沙田區, 葵青區就多, 真係好多學生住葵青入島返學。

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-6-26 09:30
我地小學就冇乜人轉沙田區, 葵青區就多, 真係好多學生住葵青入島返學。
...
有 d 根本係沙田有樓, 有 d 就為左轉區專登買樓, 葵青區都有, 但唔多.

妹妹頭 發表於 18-6-26 09:10

轉地址報學校、那些證明單(emoji)️用呢?

熱媽 發表於 18-6-26 09:27
我D朋友好早(幼稚園)已報他區,等小一安心D。亦識幾個在P2~P5時已轉走他區(包括我女),就係見中學位太少。 ...

我囡小三時都想搬去葵青區, 青衣站D私樓貴到飛起, 我D窮人只可以留响荃灣區等運到

patpatbb 發表於 18-6-26 09:32
轉地址報學校、那些證明單(emoji)️用呢?
咪又係小一住址証明個D囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gracelam 發表於 18-6-26 09:33
我囡小三時都想搬去葵青區, 青衣站D私樓貴到飛起, 我D窮人只可以留响荃灣區等運到
...

唉、我今年派小一D運派到青衣寶中寶、惡夢到(emoji)(emoji)六年後好怕舊路依舊

patpatbb 發表於 18-6-26 09:38
唉、我今年派小一D運派到青衣寶中寶、惡夢到(emoji)(emoji)六年後好怕舊路依舊
...

有冇叩其他小學?

gracelam 發表於 18-6-26 09:41
有冇叩其他小學?

但見情況、有其他區私校收轉檔了...

gracelam 發表於 18-6-26 09:33
...
我都無錢搬,只係插出去他區,每日6點幾就返學,捱完出年P6就舒服D。

熱媽 發表於 18-6-26 09:46
我都無錢搬,只係插出去他區,每日6點幾就返學,捱完出年P6就舒服D。

patpatbb 發表於 18-6-26 09:45

但見情況、有其他區私校收轉檔了...

請問荃/葵區有哪些BAND ONE 中學????THANKS