用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友幾多歲大家才會安心讓小朋友自由出入? ...
樓主: cherrieshum
go

小朋友幾多歲大家才會安心讓小朋友自由出入?  

回覆樓主:

我大仔小二都自行了(因課外活動完校車吾到家,要行少少轉MTR. 高小後大部份活動都自由行,佢呢方面比較獨立,細仔9月升p2,但比較驚青,可能要帶多陣,如果女仔可能貴养,大個D先,中一吧

rulerL 發表於 18-6-25 23:48
你帶佢去上址來回兩次,之後搵一次你跟住佢尾,同佢講唔好當你係同佢一齊,咁你沿途觀察,睇下佢應唔應付 ...

我記得看過一個美國個案,父母帶8歲孩子回家幾次,到第一次自己行,立即失踪,永遠無返屋企。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

大家討論男女,小一,小二定中一同時,先不計孩子本身的風險,記得孩子萬一有意外,父母可能被告疏忽照顧兒童罪。告親,幾難唔入罪。

高大但極貪玩同好奇心重,最快中一。

shadeslayer 發表於 18-6-26 13:08
大家討論男女,小一,小二定中一同時,先不計孩子本身的風險,記得孩子萬一有意外,父母可能被告疏忽照顧兒 ...
老實講, 香港係咁奇怪, 如果小朋友有得小四以上, 自己出入但有意外, 反而父母唔會被告有罪, 因為小四學校已經可以申請離校證自行回家。有時, 法例係咁奇妙。但無論如何, 我哋都唔想小朋友有意外既, 係咪? 俾我, 我就唔敢了。我暫時最多係試過送佢上小巴, 然後俾佢自己落車行1分鐘返屋企。而且, 小朋友兩個一加埋, 膽大就作反。上次俾佢兩個先坐小巴返屋企, 我去買餸, 點知佢去咗落車隔離個公園玩, 膽生毛。

shadeslayer 發表於 18-6-26 13:06
我記得看過一個美國個案,父母帶8歲孩子回家幾次,到第一次自己行,立即失踪,永遠無返屋企。
...

噚日睇新聞, 3X年前有個12歲小女孩, 同鄰居去屋企附近公園玩, 中午時間各自返屋企攞午餐再集合玩過, 但個小女孩無再去集合地點, 亦無再返屋企。過兩日响屋企附近既草叢搵到...................其實香港都唔少痴線佬。

cherrieshum 發表於 18-6-26 10:36
女仔啊!

我自己中學時坐巴士都試過俾人非禮,係驚到唔識出聲,淨係識缩,所以女仔我一定唔會小學俾佢自己出入。

haihaimom 發表於 18-6-26 13:35
我自己中學時坐巴士都試過俾人非禮,係驚到唔識出聲,淨係識缩,所以女仔我一定唔會小學俾佢自己出入。
...

仲有一次,自己一個人等lift,有個男人出現,由頭望到我落腳,再由腳望返上頭,lift到,我梗係唔入,點知佢都唔入,驚到呢,好彩跟住有個太太出現咋。

little_yolky 發表於 18-6-26 13:24
老實講, 香港係咁奇怪, 如果小朋友有得小四以上, 自己出入但有意外, 反而父母唔會被告有罪, 因為小四學校已 ...
我大個都喜周圍玩不過甚少做, 上次工人返鄉下, 細的靠大的一齊放學, 大的先發揮照顧細的本色, 有時細路比想像中識諗, 不過同意你, 尤其女仔, 有人帶就帶下, 到中一, 我估升中後男女都唔會俾家長跟尾啦.

little_yolky 發表於 18-6-26 13:24
老實講, 香港係咁奇怪, 如果小朋友有得小四以上, 自己出入但有意外, 反而父母唔會被告有罪, 因為小四學校已 ...

咁學校比小四學生自簽放學,出事似乎學校有疏忽照顧兒童。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

HaYi 發表於 18-6-26 13:43
我大個都喜周圍玩不過甚少做, 上次工人返鄉下, 細的靠大的一齊放學, 大的先發揮照顧細的本色, 有時細路比想 ...

初中我地還有接送,到達前少少會自動分開。

回覆樓主:

我覺得要視乎孩子嘅性格,不過我覺得最快都要小五, 太細比人狹走都冇力爭扎。

上星期仔(小四)跟學校去上海,返嚟之後,有女同學跟媽咪講,回程喺飛機上有一印度男眼甘甘望住其中一個男同學,然後摸佢胸,嗰女同學可能有媽媽教,即時掩胸,男同學就唔識出聲。

little_yolky    發表於 18-6-26 13:57

兩個又好啲,我仔都係小四開始自己坐地鐵返放學,佢會約埋同學一齊,我都放心,不過我仔話有試過同學仔經過公園話要玩一陣,我仔話佢企喺度睇佢玩,自己冇玩,唔知真定假

shadeslayer 發表於 18-6-26 13:06
...
美國性罪行非常恐怖,僅次於印度,有些孩子即使是12、13歲,不論男女,也被人當眾/當街被人擄走,然後被變態佬性侵,甚至殺害。所以好感恩,生活在治安良好的香港。

回覆樓主:

其實有好多意想不到嘅事情可能會發生,即使阿媽有教,太細可能真係會唔識反應。

S-Kwok 發表於 18-6-26 13:54
我覺得要視乎孩子嘅性格,不過我覺得最快都要小五, 太細比人狹走都冇力爭扎。

上星期仔(小四)跟學校去 ...
又是一名變態同性戀變態佬

cherrieshum 發表於 18-6-26 14:03
美國性罪行非常恐怖,僅次於印度,有些孩子即使是12、13歲,不論男女,也被人當眾/當街被人擄走,然後被變 ...
係,香港小朋友安全方面,贏美國幾條街

b3410 發表於 18-6-26 16:15

我覺得唔淨止小朋友安全方面,各方面來講香港的治安情況都比其他好多地方好好多。

b3410 發表於 18-6-26 16:15

香港有幾安全,自己判斷。幾多歲自由出入,自己判斷,無問題。

但不要忘記孩子有意外,家長除了心痛外,還可能入罪。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔自小五開始,會自行返學放學,點對點去特定地方,有電話

但唔係自由出入,我估中學畢業前,我唔覺得要俾呢個自由佢住
恐龍家