用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 大家常問的CAIS問題,可以參考下新聞(香港01) ...
go

大家常問的CAIS問題,可以參考下新聞(香港01)   [複製鏈接]

宣道國際學校新校消防系統失效、廁所水欠奉 家長轟︰管理混亂(From 香港01)

1    0    0    0

gabthomas 發表於 18-6-25 11:18
宣道國際學校新校消防系統失效、廁所水欠奉 家長轟︰管理混亂(From 香港01)

不明白咁大個校舍為何會「沒有戶外活動空間」?是暫時的吧?

回覆 964000 的帖子

你去過school tour ,會更加清楚。了解鄰近的環境,你會願意留喺室內

964000 發表於 18-6-25 11:32
不明白咁大個校舍為何會「沒有戶外活動空間」?是暫時的吧?

The outdoor space will apparently be ready in 2 years. Currently there is no outdoor space.

gabthomas 發表於 18-6-25 11:18
呢件事真係好奇怪.....咁大場大龍鳳......

有件事仲奇怪, 樓主都轉咗校, 點解咁清楚舊校既內政, 同埋咁積極唱衰人地間學校 ,其實有乜居心呢?

回覆 Baby2010 的帖子

。。。。

Baby2010 發表於 18-6-25 17:28
有件事仲奇怪, 樓主都轉咗校, 點解咁清楚舊校既內政, 同埋咁積極唱衰人地間學校 ,其實有乜居心呢?  ...

引用番某女歌手一首舊歌既歌詞,送俾樓主:

離開,不應再打攪愛人(前度),對不對?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

件事搞到上報紙, 係樓主一直渴望既事, 另一個post初期佢已經講過叫人留意傳媒
而家佢如願以償,仲唔立即彈出黎領功

回覆 hkpapa852 的帖子

你的睇法非常尊重。 明白第三者對事件的理解, 針唔吉到肉
食花生的人講什麼都可以

回覆 海賊王粉絲 的帖子

.....
無話可說

回覆 gabthomas 的帖子

既然樓主已轉校,你又何嘗唔係第三者,唱衰人地學校等食花生? 煽動多d人轉校,令自己自感覺良好,覺得自己轉校正確。
坦白講,我都覺得樓主轉校既決定真係十分正確,起碼學校少咗一個麻煩家長

回覆樓主

我個仔係裡面讀緊,不知為什麼有人想搞事,過往幾個月不停煽動其他家長對抗學校。

他們什麼居心不大清楚,但學校有著這樣的家長,真的很無奈。。。

希望那些不知所謂的人唔好廁所無水(仲係幾個月前的事)走來上新聞,天方夜譚,奇怪在新聞又會報導

gabthomas 發表於 18-6-25 19:10
回覆 hkpapa852 的帖子

你的睇法非常尊重。 明白第三者對事件的理解, 針唔吉到肉

對,作為在這學校的家長的我,看到這些新聞,真的被針吉得很痛。
無WiFi 用是好小事,無沖廁水(幾日)好小事,消防短暫問題都好小事,而所有問題亦已經解決,唔係問題,但學校有些搞事搞非,想破壞學校和諧氣氛的家長,對我來說就不是小事。

Baby2010 發表於 18-6-25 20:23

既然樓主已轉校,你又何嘗唔係第三者,唱衰人地學校等食花生? 煽動多d人轉校,令自 ...

我本來係新家長,小朋友8月入讀,看到樓主的回覆的post , 愈來愈覺得慶幸樓主轉了校,樓主真係人品一流,自己轉了校,還不停數舊校,來証明自己的決定係明智。我諗佢內心係想令多d人企喺佢自己嗰邊,而令自己好過一點,令自己覺得無做錯決定。

樓主,全港最好的學校係貴子弟讀緊嗰間呀!放心啦!所有人都追不上你!你是最明智的!

Btw, 多謝樓上的家長也替學校澄清,上述問題大多是小事一樁。

.........

回覆 fionaleungpf 的帖子

問class Rep , 佢哋最清楚

我認識的class rep就不會亂說話囉!而且怎會只有class rep最清楚?連你這位過氣家長也好像知得比我們還多呢!
樓上的家長説中了大部分家長的心聲,希望施主你回頭是岸啦!不停無限輪迴在同樣的事情上唱衰學校,倒不如學會放下!

gabthomas 發表於 18-6-25 21:47
回覆 fionaleungpf 的帖子

問class Rep , 佢哋最清楚

你又為何知道我不清楚事實?

總之恭喜你轉校,你的選擇是最正確的(emoji)(emoji)(emoji)

選學校就如買商品,鐘意就讀,唔鍾意就走,討厭學校的人請轉校吧,不用搞風搞雨

PS:你唔讀其實仲大把人爭主入

fionaleungpf 發表於 18-6-26 06:31
你又為何知道我不清楚事實?

總之恭喜你轉校,你的選擇是最正確的(emoji)(emoji)(emoji)

算吧啦!樓主成日講野不負責任,自己10個有9個回覆都delete, 我都好慶幸樓主轉校,可能係咁我小朋友先有機會入讀。呢d真係真正嘅怪獸家長!
‹ 上一主題|下一主題