用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 大家常問的CAIS問題,可以參考下新聞(香港01) ...
樓主: gabthomas
go

大家常問的CAIS問題,可以參考下新聞(香港01)  

....,,.,

andrewwcng 發表於 18-6-26 11:43
我個仔今年畢業, 我所知道Grade 12   大部份學生都憎校董會. 學生同老師們有傾過, 最主要原因, 都係本來以 ...

頭一兩年新入讀嘅家長通常都好保護學校力撐護主,高年班家長嘅睇法先係最中立。無論如何,知道了討論方向總比大家盲抝不是重點的重點對雙方也較公平。

回覆 964000 的帖子

Whichever school that comes to the hands of a businessmen, it is bound to deviate from its original mission.

gabthomas 發表於 18-6-26 12:57
....,,.,

......學下樓主
打完又delete

mandy_ng207 發表於 18-6-26 13:19
回覆 964000 的帖子

Whichever school that comes to the hands of a businessmen, it is bound to deviat ...

.....

andrewwcng 發表於 18-6-26 11:43
我個仔今年畢業, 我所知道Grade 12   大部份學生都憎校董會. 學生同老師們有傾過, 最主要原因, 都係本來以 ...
不少人滿口基督.... 但行為就.... 天主教、基督教也有這情況。

964000 發表於 18-6-26 13:32
教育和醫療一樣,不能只是以利字當頭。一定要有心辦好,辦得好只然有口卑,有口卑便不愁「收入」。但前提 ...

香港近年多了不少"利"字當頭既團體/人仕開辦學校, 上年凱莉山已經出過事了....... who's next?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-26 14:53
香港近年多了不少"利"字當頭既團體/人仕開辦學校, 上年凱莉山已經出過事了....... who's next?

所以Nord Anglia 真係抵讚,人地上市要賺錢的,也不會攪到咁

964000 發表於 18-6-26 15:00
所以Nord Anglia 真係抵讚,人地上市要賺錢的,也不會攪到咁

唔通依家又喜歡玩食字?

辦學團體 = 扮 學團體

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

964000 發表於 18-6-26 15:00

http://m.scmp.com/news/hong-kong/education-community/article/1906326/nord-anglia-international-school-backs-down

NAIS曾因債券問題,一樣曾經發生家長抗議,所以有時家長對學校有意見去協商,尋求解決,未必係壞事,對長遠發展可能係好事。

不論管理層,教會定家長,相信無人會想攪差學校,家長見到有問題出現,積極要求學校去面對,總比當睇唔見,當無事好。
可能經過今次,教會將來選校董會成員會更小心推舉合適人選,事情亦可解決。

Monstereasy 發表於 18-6-26 18:33
http://m.scmp.com/news/hong-kong/education-community/article/1906326/nord-anglia-international-scho ...

非常同意你的看法。

ensy 發表於 18-6-26 11:33
我好關心,點解話學校"刻意"隠瞞?係有家長/消防署提出要通知全校而學校無做?

還是學校敏感度不足,將 ...

...

回覆樓主:

......

fabei 發表於 18-6-26 23:30
我個女成日都話tiolet 衛生情況好差, 好臭, 成個地係濕嘅!成間學校有咁多人,如果廁所個衛生搞到咁差, 直 ...

路過。為何已轉了校的”家長”會對義務的校董會成員不滿?一般家長只接觸到校長。直接管理學校的校長在事件中有沒有責任呢?難道樓主自己在學校工作?為何那麼了解學校的內政呢?打手?看來這是辦公室政治風波,扮作”家長”上傳謀和論壇攪事。

Joewong97 發表於 18-6-27 17:16
路過。為何已轉了校的”家長”會對義務的校董會成員不滿?一般家長只接觸到校長。直接管理學校的校長在事 ...

你自己都係新會員啦!你路過都好熱心喎!報紙都有報導啦,樓主未必中肯,但也不是冇中生有吧

貝珠 發表於 18-6-27 17:24
你自己都係新會員啦!你路過都好熱心喎!報紙都有報導啦,樓主未必中肯,但也不是冇中生有吧
...

睇宮廷戲睇得多嘛,係人都會分析吓啦。家長真係冇乜機會見到校董喎,仲要係指名道姓針對兩個校董?你在孩子的學校見過校董?客觀分析吓啦。香港人就係信傳謀,人云亦云。

Joewong97 發表於 18-6-27 17:36
睇宮廷戲睇得多嘛,係人都會分析吓啦。家長真係冇乜機會見到校董喎,仲要係指名道姓針對兩個校董?你在孩 ...

真係唔夠你叻,我真係好少睇電視劇

回覆 Joewong97 的帖子

是不是叫校董或其他名稱就不能確定, 這班管理層叫 RMC , 有出現過公開與家長的會議,個樣見過,但未必認得,他們的名字及他們的背景亦在學校網頁上可以找到。

Joewong97 發表於 18-6-27 17:36
睇宮廷戲睇得多嘛,係人都會分析吓啦。家長真係冇乜機會見到校董喎,仲要係指名道姓針對兩個校董?你在孩 ...

不同意你的看法;今時今日,辦學團體的資料在網上好容易查到,校董會/學校管理委員會的名單背景也不是秘密,當中也會有經選舉而進入委員會的家長及老師代表。

學校的mission and vision, management & staff, 5 years plan, financial status, annual report and etc, 都是做家長的應去主動了解的事項。

gabthomas 發表於 18-6-27 21:37
回覆 Joewong97 的帖子

是不是叫校董或其他名稱就不能確定, 這班管理層叫 RMC , 有出現過公開與家長的會 ...

學校管理層(senior management) 包括校長嗎?很奇怪厠所沒有水會怪責到校董。那義務工作的校董咪好唔得閒?