用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 大家常問的CAIS問題,可以參考下新聞(香港01) ...
樓主: gabthomas
go

大家常問的CAIS問題,可以參考下新聞(香港01)  

emeraldruby 發表於 18-6-26 08:03
算吧啦!樓主成日講野不負責任,自己10個有9個回覆都delete, 我都好慶幸樓主轉校,可能係咁我小朋友先有 ...

學下樓主,打完又delete

回覆樓主:

你可以話 wifi 小問題,厠所一團糟小問題,但消防問題都算小問題?雖然無講清楚係乜消防問題,但生命尤關的系統,小問題都係大問題。

就算每一件事也是小問題,所帶出的是管理水平問題。厠所 wifi 消防也攪不掂,帶出的(可能)管理問題也不問,別人提出也不該,就是盲撑。

你可以在EK叫樓主收口,但你可以叫其他舉牌示威的家長收口?你可以叫報紙没有建設性建議就不要報道?

poonseelai    發表於 18-6-26 09:11
poonseelai    發表於 18-6-26 09:11
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-6-26 08:40
你可以話 wifi 小問題,厠所一團糟小問題,但消防問題都算小問題?雖然無講清楚係乜消防問題,但生命尤關的 ...

這個社會就是這樣,零包容,零容忍,追求完美,不接受任何問題,因為付了錢就是消費者,服務第一

怪獸也是如此練成的

悲哀

shadeslayer 發表於 18-6-26 08:40
你可以話 wifi 小問題,厠所一團糟小問題,但消防問題都算小問題?雖然無講清楚係乜消防問題,但生命尤關的 ...
我贊同的只有:

消防絕對不是小問題

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fionaleungpf 發表於 18-6-26 08:47
這個社會就是這樣,零包容,零容忍,追求完美,不接受任何問題,因為付了錢就是消費者,服務第一

怪獸也 ...

提出問題,只要係事實,和包容,完美無關係。

尤其是關乎孩子安全的消防問題也「包容」是不理智的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主

關於消防問題的校方回應

宣道國際校曾陷消防危機
http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20180626&sec_id=4104&s=0&a=20431632

shadeslayer 發表於 18-6-26 08:53
提出問題,只要係事實,和包容,完美無關係。

尤其是關乎孩子安全的消防問題也「包容」是不理智的。

那學校是否沒有處理?現在還有沒有問題?
一堆已解決了的問題還上街示威,追究刑責,不是沒包容是什麼?

在此,我還是選擇包容大不同,因此還是放下,再見!

[color=rgba(0, 0, 0, 0.84)]"超過 30 位老師及教育助理會在學期完結時離任"

是真的嗎? 點解搞成咁?

fionaleungpf 發表於 18-6-26 06:31
你又為何知道我不清楚事實?

總之恭喜你轉校,你的選擇是最正確的(emoji)(emoji)(emoji)

希望學校管理層唔係因為大把人爭住入而不適時處理家長concern, 喜歡貴校家長和準家長不会因這些事而不選貴校, 好似CDNIS兩年前都因管理層問題見報,又唔見得对它有影響。CDNIS之後都換咗人, 如果貴校管理層因今次而加强同家長溝通, 實屬好事

回覆 poonseelai 的帖子

可能今次要換學校及教會管理層

回覆 poonseelai 的帖子

如果你返開基督教教會,大概估到教會係點做嘢。但唔緊要嘅,教會永遠都有一班好忠心嘅追隨者的。

回覆樓主

消防系統絕對不是小問題, 不明白為什麼有家長覺得這個是小問題, 真的滴汗!  雖然現在已修好, 但是學校刻意隱瞞家長,這個也是大問題!

回覆樓主

説什麼包容不包容?現在消防系統已經修好,孩子沒有問題,你就能輕鬆說包容;如果在未修好嘅時候,發生火警,孩子被禍及了,你還能包容嗎?

喂圍喂 是優良傳統

fionaleungpf 發表於 18-6-26 09:04
那學校是否沒有處理?現在還有沒有問題?
一堆已解決了的問題還上街示威,追究刑責,不是沒包容是什麼?

係校方處理消防系統故障餘一個月,要消防署出警告信,其間每日學生返學無人知,又唔知其間有無折衷 mitigation,整個管理令人担心。學校有責任做一些事,令家長重拾信心。

當然這是外人的分析判斷,學校家長認為0K便可。

gabthomas 發表於 18-6-26 10:29
回覆 mandy_ng207 的帖子

喂圍餵 是優良傳統

不要問,只要信?By the way, 其實校董角色是什麼?上次CDNIS和今次都話校董影響學校管理,我孩子學校咁多年我都唔覺校董門做了什麼

fabei 發表於 18-6-26 10:22
消防系統絕對不是小問題, 不明白為什麼有家長覺得這個是小問題, 真的滴汗!  雖然現在已修好, 但是學校刻意 ...

我好關心,點解話學校"刻意"隠瞞?係有家長/消防署提出要通知全校而學校無做?

還是學校敏感度不足,將消防問題同其他日常維修相提並論?無及時公佈?

我個仔今年畢業, 我所知道Grade 12   大部份學生都憎校董會. 學生同老師們有傾過, 最主要原因, 都係本來以教會愛心嚟建立嘅學校, 就俾一班以生意角度來經營學校. 私下同老師(要走)傾過, 佢哋異口同聲話, 基督徒最基本嘅要素" humble', 係呢班人中完全搵唔到, 只係講我哋俾指令, 你哋執行就得, 完全唔接受意見.
走嘅老師, 好多都教咗好耐,有個教小學10年都走, 佢話學校收生標準有問題,有啲英文完全聽唔明都收, 同以前差好遠. 仲有出年有合約完嘅都會走.

回覆 andrewwcng 的帖子

終於有家長明白背後原因, 仲有好多初來報到的家長以為....

andrewwcng 發表於 18-6-26 11:43
我個仔今年畢業, 我所知道Grade 12   大部份學生都憎校董會. 學生同老師們有傾過, 最主要原因, 都係本來以 ...

唯有概歏,small is beautiful
難怪GSIS幾年前在山頂重建,有地方也死都不肯増加學額,寧願加建設施。