用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聨繫中學一問
go

聨繫中學一問

見到小學概覽中,某些小學和中學是聨繋關係,想問問聨繫的名額會中在自行第一階段定大抽獎的學位中?

MimiCactus 發表於 18-6-25 10:59
見到小學概覽中,某些小學和中學是聨繋關係,想問問聨繫的名額會中在自行第一階段定大抽獎的學位中?
...
大抽奬既乙一部份而已, 同自行及甲一無關。

醒目開學勳章 王國長老

聯繫位係大抽獎時乙1 抽, 有聯繫位既學生只要係 B1 同 B2 都可以係乙1 填, 到抽乙部時會先抽聯繫位先, 當然係 B1 pool 抽先, 聯繫位有剩先到 B2 抽, 咁大熱 B1 學校都幾難有位落畀 B2 抽.

有聯繫位既 B1 生會著數多一次, 就係抽完聯繫位, 唔中既會係大抽獎抽多次, 即係畀其他同區 B1 學生多一次機會.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

是先抽全部,再抽聯繫。

gigilovesnoopy 發表於 18-6-25 14:05

是先抽全部,再抽聯繫。
調轉左喎 ~~~

回覆樓主

2個數嚟,乙部減咗聯繫位凈返先放出去大抽獎

miriam 發表於 18-6-25 11:10
聯繫位係大抽獎時乙1 抽, 有聯繫位既學生只要係 B1 同 B2 都可以係乙1 填, 到抽乙部時會先抽聯繫位先, 當然 ...

我想問下 :

「有聯繫位既學生只要係 B1 同 B2 都可以係乙1 填, 到抽乙部時會先抽聯繫位先」
如果我呈分試考得唔好,成績出嚟系B3,會點呀,冇得返聯繫中學?要參加大抽獎?

katie0921 發表於 18-6-25 15:42
我想問下 :

「有聯繫位既學生只要係 B1 同 B2 都可以係乙1 填, 到抽乙部時會先抽聯繫位先」

唯有揀同區band 3中學。 或早少少考定直資, 睇下有冇好少少嘅中學offer。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我想問下 :

係, 無得用聯繫位抽聯繫中學。你可以照填乙一, 不過, 係用公海B3身份抽乙一, 即係所有同區既人抽晒, 有位剩至到你, 或者, 你可以揀其他較冷門既B2, 或熱門既B3。

gracelam 發表於 18-6-25 15:45
唯有揀同區band 3中學。 或早少少考定直資, 睇下有冇好少少嘅中學offer。

Thx

gigilovesnoopy 發表於 18-6-25 14:05

是先抽全部,再抽聯繫。
講咗好多次, 係先抽聯繫位, 再抽全部。因為用唔完既聯繫位, 會放返出公海, 借問聲全部已抽, 咁用唔完既聯繫位要嚟俾邊位抽?

little_yolky 發表於 18-6-25 15:54
係, 無得用聯繫位抽聯繫中學。你可以照填乙一, 不過, 係用公海B3身份抽乙一, 即係所有同區既人抽晒, 有位剩 ...

Thx

我想問下 :

如果聯中係b1咁當然係b1抽完有位先到b2,邊有位仲有b3抽

little_yolky 發表於 18-6-25 15:55
講咗好多次, 係先抽聯繫位, 再抽全部。因為用唔完既聯繫位, 會放返出公海, 借問聲全部已抽, 咁用唔完既聯繫 ...

會用唔完㗎咩我地聯中b2生流曬口水

bb鼠 發表於 18-6-25 15:56
如果聯中係b1咁當然係b1抽完有位先到b2,邊有位仲有b3抽
就算聯中係B2, B2抽完有位剩, 都唔係俾B3抽的, 除非佢哋好好心, 同教育局預先申請接受B3學生抽聯繫位, 不過, 呢個係唔可能既。

bb鼠 發表於 18-6-25 15:57
會用唔完㗎咩我地聯中b2生流曬口水
因為你間係B1聯中, 我哋間係B2聯中嚟。

little_yolky 發表於 18-6-25 15:58
就算聯中係B2, B2抽完有位剩, 都唔係俾B3抽的, 除非佢哋好好心, 同教育局預先申請接受B3學生抽聯繫位, 不過 ...

我以為廿幾個位收到盡添

little_yolky 發表於 18-6-25 15:59
因為你間係B1聯中, 我哋間係B2聯中嚟。

咁啫係至少保住b2

bb鼠 發表於 18-6-25 15:59
我以為廿幾個位收到盡添
聯繫同直屬位, 只適用於B1+B2學生咋。

little_yolky 發表於 18-6-25 15:55
講咗好多次, 係先抽聯繫位, 再抽全部。因為用唔完既聯繫位, 會放返出公海, 借問聲全部已抽, 咁用唔完既聯繫 ...

多謝你嘅意見,我會話番俾亞囡中、小學校長知,佢哋嘅資料是超錯。不但誤導學生,仲要誤導家長。罪該萬死!