用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Repeat K2 後直上小一?
go

[學校] Repeat K2 後直上小一?

阿仔是2013年大B, 有自閉症譜系, 去年9月入讀K2 i位後, 現時進度仍未理想, 學校想佢repeat K2.

本來我地都無奈答應, 但老師突然又話幼兒園只收到7歲, 變左阿仔可能要 K2 K2 之後直升小一.

咁就會skip左成個K3, 總覺得有點問題, 想請教一下大家意見, 我依家應該點做?

samji 發表於 18-6-25 08:50
阿仔是2013年大B, 有自閉症譜系, 去年9月入讀K2 i位後, 現時進度仍未理想, 學校想佢repeat K2.

本來我地都 ...

唔會 k 3 可照讀
教署會有申請
7yrs old 小一 大b 都可以讀小一

之前有同社工討論過相類似的問題, 佢話 小一要學的野比K 會多好多, 如果宜家跟唔到要REPEAT, 但到小學可能又要再REPEAT.  甘不如等到小學先REPEAT 啦.

zhuyimin 發表於 18-6-25 15:30
之前有同社工討論過相類似的問題, 佢話 小一要學的野比K 會多好多, 如果宜家跟唔到要REPEAT, 但到小學可能 ...

依家個情況係阿仔跟唔到進度, 學校也不會強行俾佢升 K3

黎緊阿仔應該係K2 K2 K3 小一咁讀上去

濼晴 發表於 18-6-25 14:14
唔會 k 3 可照讀
教署會有申請

thanks, 昨天老師打來話9月開學時, 我地可以向學劵處申請延長一年學劵, 批到既話, 學校就冇問題了, 可以讀埋K3了

samji 發表於 18-6-26 08:38
thanks, 昨天老師打來話9月開學時, 我地可以向學劵處申請延長一年學劵, 批到既話, 學校就冇問題了, 可以讀 ...

學卷有得extend 一年(只要有學校收)同有特別原因, 不過K3 應該唔係I 位了, 是嗎?

samji 發表於 18-6-26 08:38
thanks, 昨天老師打來話9月開學時, 我地可以向學劵處申請延長一年學劵, 批到既話, 學校就冇問題了, 可以讀 ...

學卷可以延長,但I位服務就要跟歲數暫停,即係repeat 左k2, k3就沒有I 位。

點解吾轉去特殊學校,密集訓練追快d。

funghon 發表於 18-6-27 20:54
學卷可以延長,但I位服務就要跟歲數暫停,即係repeat 左k2, k3就沒有I 位。

點解吾轉去特殊學校,密集訓 ...

我接受唔到, 怕著起了校服, 會被人標籤

samji 發表於 18-6-27 21:02

無言

其實其他人睇到校服、書包,未必知係乜嘢。真正標籤嘅係自己
趁細發現,快啲跟進,好大機會可以改善到好多。 如果真係驚人睇到校服或者書包,解決方法好簡單。放學換件衫,放書包喺環保袋已經可以。

而家仲細,啲人見到佢嘅行為都接受,越大就越難搞

濼晴 發表於 18-6-25 14:14
唔會 k 3 可照讀
教署會有申請

我囡也是2014年大B來年會repeat k1, 因為言語問題,老師說打好基礎再上,請問到時k3申請小學要特別留意甚麼嗎?

無言x N

pugpugyan 發表於 18-7-7 18:56
我囡也是2014年大B來年會repeat k1, 因為言語問題,老師說打好基礎再上,請問到時k3申請小學要特別留意甚 ...

請問你是自己要求重讀K1,還是老師建議,我囝囝係14年細B,我都想比佢重讀,但班主任唔建議在K1 重讀

回覆樓主

問下學校,幼兒園的學生應係7歲或以下,有機會係要轉校讀k3.。問下校長最好。

fanli612 發表於 18-7-20 00:42
請問你是自己要求重讀K1,還是老師建議,我囝囝係14年細B,我都想比佢重讀,但班主任唔建議在K1 重讀
...

我是老師建議重讀K1的,也問過言語治療師認為重讀對她好,所以才有這個決定