用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在中文小學,怎樣英文不倒退
樓主:
go

在中文小學,怎樣英文不倒退   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 18-7-10 20:55

唔係幾萬元的迪迪來下嗎?

這個未入幼稚園前有用,我女兒返全長日幼稚園,根本沒時間看

湘 發表於 18-7-28 20:45
要夾到時間

無話唔得,優先次序姐。

你搵補習都要夾時間架啦。

晴佳 發表於 18-7-10 16:19
睇YouTube 真係好方法,我個女半年前開始睇"立"筆小生,佢睇普通話版,睇到佢普通話真係進步好多。。。大家 ...

youtube學英文??? 得咩???

bananaGi 發表於 19-1-23 17:25

睇英文卡通,冇字幕,由K1睇到P1, Listening幾好。重點係要睇冇字幕,否則只會追字幕又追唔切,聽又聽唔切,分心。

bananaGi 發表於 19-1-23 17:25
浸……由幼稚園起浸大……睇NOW都得㗎,要無中文字幕啫……

回覆樓主

ch-cheung 發表於 19-1-24 16:22
有朋友真係為左keep 住英文水平,一星期補3個不同英文老師
真誇張……我女都係中小入英中啫……keep住英文水平由家長做起,唔係搏命補习就会好……我自己都係中中畢業啫~

Yanamami 發表於 19-1-24 18:04
真誇張……我女都係中小入英中啫……keep住英文水平由家長做起,唔係搏命補习就会好……我自己都係中中畢業 ...

請教中小入英中,點樣準備/改善Speaking? 中小始終冇乜機會講英文

Elenalan 發表於 19-1-24 18:37
請教中小入英中,點樣準備/改善Speaking? 中小始終冇乜機會講英文

其实speaking我真係無做过野,係屋企又無人講英文,我以為个女唔識講英文添係畢業礼上第-次听佢做話劇講英文,先知原來佢係可以……不过佢从小学語言發音都幾好,可能耳仔好,成日睇英文片,听得多,加上五、六年班个班主任係英文科主任,真係九成时间課堂內外都講英文。而家中学-直反而係中文差过英文

Elenalan 發表於 19-1-24 18:37

好多中小知道自己冇乜科係英語教學,會整好多活動去彌補不足,可以一星期有三日係 English Day,早會講英文,小休放飯只有英文科老師巡邏,又播放英文歌之類。

1998Ruby1998 發表於 19-1-24 18:48
好多中小知道自己冇乜科係英語教學,會整好多活動去彌補不足,可以一星期有三日係 English Day,早會講英 ...
所以即係話家長从小都应該提供呢d語境去浸就会好d.从小就英文兒歌,英文故事、英文卡通、英文兴趣班(唔係補习班)……浸下浸下就会好。
‹ 上一主題|下一主題