用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在中文小學,怎樣英文不倒退
樓主:
go

在中文小學,怎樣英文不倒退  

湘 發表於 18-7-9 19:56
我女兒無考任何試,水平不足
我也曾經追過呢D目標,但係最後發覺為考試學習失去了學習趣味及真正目 ...

如果只為測試水平,小四來個裸考亦無妨~

Yanamami 發表於 18-7-9 20:25

裸考

同意,咁先知真正水平

wongtw 發表於 18-7-9 16:41
小一算是緊密,不過一定有時間睇youtube,上到小二反而輕鬆少少,可能小一學校特意谷少少,等學生與家長都 ...

youtube 我覺得有點亂, 可能是我吾識找。
用 DVD 反而好方便作教材使用。

assado 發表於 18-7-10 06:39

youtube 我覺得有點亂, 可能是我吾識找。

如果小朋友細,讓他們自己睇YouTube ,也要注意他們睇的題材,裡面也很容易搵到兒童不宜的節目。有一次我的小孩突然同我講一些色情笑話,嚇得我吖……

跟著問他們跟誰學的,原來佢地係YouTube 里面無意中揾到一些「搞笑」视频

睇NOW Discovery channel.....etc之类啦!健康有益,題材丰富。-齐睇又得~

回覆樓主:

睇YouTube 真係好方法,我個女半年前開始睇"立"筆小生,佢睇普通話版,睇到佢普通話真係進步好多。。。大家有無咩Youtube 英文節目介紹? 我最近鼓勵佢睇Ryan toy reviews ,但怕佢好快悶(小女升小三)

如果目標唔高,其實唔刻意串字去考都可以有唔錯成績(13-14盾)。當然,一啲好基本既字就算唔識串都一定要識聽識講識睇   

晴佳 發表於 18-7-10 16:19
睇YouTube 真係好方法,我個女半年前開始睇"立"筆小生,佢睇普通話版,睇到佢普通話真係進步好多。。。大家 ...

蠟筆小生你都畀小朋友睇!?  

Btw,我仔幼稚園到小一都係一路煲Peppa Pig(both英文&普通話),佢係重複又重複睇好多次,睇到對白都識背,連發音語氣都學足晒嗰種

QQpa 發表於 18-7-10 07:59
如果小朋友細,讓他們自己睇YouTube ,也要注意他們睇的題材,裡面也很容易搵到兒童不宜的節目。有一次我 ...
咁其實佢明唔明個笑話呢?定只是做左鸚鵡?

youtube可以用限制模式,但唔一定過瀘到,不過到現在仍未出過意外,我通常坐在旁邊睇住。youtube小朋友已經好熟,佢會自己找喜歡的東西看。

MrBeast 發表於 18-7-10 18:42
咁其實佢明唔明個笑話呢?定只是做左鸚鵡?

當然唔明啦,只係覺得好笑,就學埋一份 

後來有解釋俾佢地聽,話題係取笑別人的敏感部位......

回覆樓主

我都唔贊成隨意看youtube ,因為真係唔知佢睇咗啲咩,我自己就去買一啲教育性嘅DVD俾佢睇,雖然貴但係我覺得係值得投資嘅,我女K3仲煲緊Peppa pig

湘 發表於 18-7-10 20:21
我都唔贊成隨意看youtube ,因為真係唔知佢睇咗啲咩,我自己就去買一啲教育性嘅DVD俾佢睇,雖然貴但係我覺 ...

唔係幾萬元的迪迪來下嗎?

我覺得三科主科可以裸考,但是常識科是不能的

cherrieshum 發表於 18-7-11 11:28
我覺得三科主科可以裸考,但是常識科是不能的
我講裸考,係裸考校外果d英文試吖……唔冼專登報course讀,直接報名考就可以了~

Yanamami 發表於 18-7-11 11:54
我講裸考,係裸考校外果d英文試吖……唔冼專登報course讀,直接報名考就可以了~ ...
搭錯線

湘 發表於 18-6-25 04:57
一直以來都好努力提升小朋友英文水平, 閱讀英文書丶學phonics、學英文寫作,加上學校天天net teacher, 英 ...

唔好諗外補,搵D外國人多參與既活動或社區參加。

retriever 發表於 18-7-28 19:38
唔好諗外補,搵D外國人多參與既活動或社區參加。

要夾到時間