用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在中文小學,怎樣英文不倒退
樓主:
go

在中文小學,怎樣英文不倒退   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-7-8 06:17
小学仲考Movers/Flyers?上边講紧如有Movers水平,小-英文难唔到……

可參考British Council建議: https://www.britishcouncil.hk/english/courses-primary/cambridge-exam-preparation

archie1728 發表於 18-7-8 18:45
可參考British Council建議: https://www.britishcouncil.hk/english/courses-primary/cambridge-exam-pre ...
HK的小朋友通常都不跟指引的,不少小四已考KET, 甚至PET(王家爸爸說过)~但指引說是中学考的。

Yanamami 發表於 18-7-8 18:57
HK的小朋友通常都不跟指引的,不少小四已考KET, 甚至PET(王家爸爸說过)~但指引說是中学考的。 ...

香港喜歡考這些的,都是一英文水平較高的一批。一般水平的學生,跟指引就較 relevant.

加上香港大陸,上劍橋班,針對性的考,當然又可考高一D。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-7-8 19:10
香港喜歡考這些的,都是一英文水平較高的一批。一般水平的學生,跟指引就較 relevant.

加上香港大陸,上 ...

Ek真係有好多神童
事實小女今年升小,考直私及叩門時,真係看到好多勁人:
見他們無聊畫畫靚過我、好多小一睇緊中英文chapter books,我都未識睇

湘 發表於 18-7-8 21:21
Ek真係有好多神童
見他們無聊畫畫靚過我、好多小 ...
唔係神童多,係出心出力出錢既家長多~

Yanamami 發表於 18-7-8 22:21

這話由你說特別有力

archie1728 發表於 18-7-8 18:45
可參考British Council建議: https://www.britishcouncil.hk/english/courses-primary/cambridge-exam-pre ...

現在小四、小五學生,有能力睇金庸和HP 的也越來越多,如果按照BC 的指引進度,應該很難達到那些學生的程度。

Yanamami 發表於 18-7-8 22:21

出錢出力的家長比起全港學童數目,係多係少,各人有自己判斷。

但考劍橋的,多英文程度高於平均,就好明顯。因為低於平均的學生,追學校測考也氣咳,那有餘暇考劍橋?所以 BC 寫的程度參考,全港學生水平計,我信是正確的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

QQpa 發表於 18-7-9 07:58
現在小四、小五學生,有能力睇金庸和HP 的也越來越多,如果按照BC 的指引進度,應該很難達到那些學生的程 ...

因為BC指引寫小二時,是指「一般香港小二」學生,不是看最高的 90 percentile (for example).  

劍橋試的參考程度是一般小學生,不是最好的那一批。

shadeslayer 發表於 18-7-9 08:25
出錢出力的家長比起全港學童數目,係多係少,各人有自己判斷。

但考劍橋的,多英文程度高於平均,就好明 ...
我並唔係指-般学生程度。係呢个帖,當然係講紧楼主仔程度。既有提議楼主仔小二小四考Movers, Flyers, 我就話唔適用於楼主仔。

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 18-7-9 09:13
我並唔係指-般学生程度。係呢个帖,當然係講紧楼主仔程度。既有提議楼主仔小二小四考Movers, Flyers, 我就 ...
幾年前ek個norm係k3考flyers,我相信而家只有更癲

Yanamami 發表於 18-7-9 09:13
我並唔係指-般学生程度。係呢个帖,當然係講紧楼主仔程度。既有提議楼主仔小二小四考Movers, Flyers, 我就 ...

你之前只講「小學仲考 mover / flyer?」,唔知你係咪指樓主孩子。

就算係指樓主孩子,樓主只在第一樓說孩子水平比一般津小好。由這句,我得不出「小學仲考 mover / flyer?」這結論。

shadeslayer 發表於 18-7-9 12:22
你之前只講「小學仲考 mover / flyer?」,唔知你係咪指樓主孩子。

就算係指樓主孩子,樓主只在第一樓說孩 ...
Whatever~~楼主明就足夠了……

回覆樓主:

Cambridge 有免費例卷,可以給小朋友無温習、無準備下一試,也可以了解英文程度,除非你想要證書。

湘 發表於 18-7-8 21:21
Ek真係有好多神童
見他們無聊畫畫靚過我、好多小 ...

又不用羨慕人家, 做返合付小朋友年齡水平, 有興趣繼續學習就可以。

bobbob 發表於 18-7-9 10:49
幾年前ek個norm係k3考flyers,我相信而家只有更癲

Flyer 要識串的字,相信大部分西人5歲小孩也不能做到。除了真。神童外,家長係咁谷,何苦呢?

bobbob 發表於 18-7-9 10:49

Repeated.

Yanamami 發表於 18-7-9 12:23
Whatever~~楼主明就足夠了……

建議係你比的,樓主明唔明,都要知道建議的前提,條件,合理性,assumption 等等。

湘 發表於 18-7-8 11:24
我怕連煲youtube時間都無
小一算是緊密,不過一定有時間睇youtube,上到小二反而輕鬆少少,可能小一學校特意谷少少,等學生與家長都不能放鬆,上到小二便會習慣。學英文我當初同你想法基本一樣,返K中文是順其自然,但上到小學無想過原來要的追竟是中文。

回覆樓主

我女兒無考任何試,水平不足
我也曾經追過呢D目標,但係最後發覺為考試學習失去了學習趣味及真正目的,所以放低咗,改為每日輕輕鬆鬆,努力三十分鐘嘅目標

Yanamami    發表於 18-7-9 20:23
‹ 上一主題|下一主題