用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在中文小學,怎樣英文不倒退
樓主:
go

在中文小學,怎樣英文不倒退   [複製鏈接]

菇芝bebi 發表於 18-7-7 11:00
請人上門陪讀英文故事書,phonics 併讀,氣氛輕鬆D無咁抗拒,要求全英語互動,搵流利英語大學生價錢比net t ...

本地學校出身的大學生只有好少數可以叫流利。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

菇芝bebi 發表於 18-7-7 11:15
補習姐姐一般$200-250/hr

朋友介紹了,9月開始

shadeslayer 發表於 18-7-7 11:16
本地學校出身的大學生只有好少數可以叫流利。

香港已經有不少讀國際學校的大學生,佢哋同外籍同學,老師一齊長大,英文好掂

湘 發表於 18-7-7 11:25
朋友介紹了,9月開始

加油(emoji)

菇芝bebi 發表於 18-7-7 11:26
香港已經有不少讀國際學校的大學生,佢哋同外籍同學,老師一齊長大,英文好掂
...

真正國際學校,啱。但數目少,而且多讀神科,自己也好忙。

但不是沒有的,找到,是不錯選擇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

jumphigh 發表於 18-7-7 12:27

讀國際學校就多讀神科??講笑吧

你有無聽前言後語?網友話找國際學校畢業的大學生教小孩,我說留港讀大學的國際學校生多讀神科,所以自己也很忙。

回覆樓主:

可以考慮每年考一兩個英文公開試(eg. 劍橋)mon住進度,平時買(淘)幾本相關練習輕輕操下就得,唔需要報咩course  

以劍橋英語計,如小朋友有movers水平,一般地區一線津校既小一英文課程一定難佢唔倒  

archie1728 發表於 18-7-7 17:00
可以考慮每年考一兩個英文公開試(eg. 劍橋)mon住進度,平時買(淘)幾本相關練習輕輕操下就得,唔需要報咩cou ...

都係一個好方法, P2 Movers, P4 Flyers, P6 KTE.

assado 發表於 18-7-7 17:05
都係一個好方法, P2 Movers, P4 Flyers, P6 KTE.

小学仲考Movers/Flyers?上边講紧如有Movers水平,小-英文难唔到……

Yanamami 發表於 18-7-8 06:17
小学仲考Movers/Flyers?上边講紧如有Movers水平,小-英文难唔到……

可以用來了解小朋友的英語水平是否合付水平.

assado 發表於 18-7-8 08:39
可以用來了解小朋友的英語水平是否合付水平.

小二小四先去考已不乎合水平了……亦更难去提升~

Yanamami 發表於 18-7-8 09:39
小二小四先去考已不乎合水平了……亦更难去提升~

現今家長早考啫, 在不操 past paper下, 如考到好成績, 都已不錯了。

這些考試設計的英語水平, P2 (Movers), P4(flyers), P6 (KTE). 亦不是同等程度小學生去考, 都可考到好成績出來。

我只想俾大家参考, 如不合聽就算了。

學校的(跟edb ) 不夠水平嗎?cambridge 有什麼不同,好奇想知道

湘 發表於 18-6-25 04:57
一直以來都好努力提升小朋友英文水平, 閱讀英文書丶學phonics、學英文寫作,加上學校天天net teacher, 英 ...
楼主,其实你方向正確,因為英文好唔係只係測考高分或著重練習grammer, 而係真正將英文融入生活,自自然然会丽声隨時轉台,真正舒服用英文作曰常学习語言、娛樂同溝通既工具。繼續做你做紧既野就好。我女都係中小大,幼稚園时我做既野同你差不多,甚至無揾oral老師,不过佢地就好鈡意睇NOW同Youtube, 乜documentary都煲, 旅遊、烹飪、減肥、生仔、整容、动物……升上英中真係完全唔需要適應期。

Yanamami 發表於 18-7-8 10:40
楼主,其实你方向正確,因為英文好唔係只係測考高分或著重練習grammer, 而係真正將英文融入生活,自自然然 ...

我怕連煲youtube時間都無

湘 發表於 18-7-8 11:24

看電影DVD 都是一個好方法學習英語。

點會,summer 留留長

冇時間,怕物極必反,將來恨英文。。給鱼,不如教捉鱼吧!
‹ 上一主題|下一主題