用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在中文小學,怎樣英文不倒退
樓主:
go

在中文小學,怎樣英文不倒退   [複製鏈接]

回覆樓主

我沒有忽略中文丶數學,只是英文非母語,欠環境,所以花多些精力

其實學好中文比學好英文困難得多,樓主小朋友已打好英文底子,只要平日keep住看書,基本上升小後問題不大,初小亦不需要刻意補習,反而要小心太偏重英文而輕視中文,由其樓主小朋友會揀中文津小,中文能力查實更加要留意。

湘 發表於 18-6-25 21:33
我沒有忽略中文丶數學,只是英文非母語,欠環境,所以花多些精力

中文是母語, 小朋友多看書, 自己教都不難, 反而英文不是母語, 想保持好水平, 私人老師是較理想方法, 我小朋友都是私人老師教。

Phonics 要在升上P1前要學好, 串字, 併音都好有幫助。

湘 發表於 18-6-25 18:33
中英文書都喜歡

保持中英閱讀, 對小朋友語文學習, 課外知識増長都好有好處。

湘 發表於 18-6-25 04:57
一直以來都好努力提升小朋友英文水平, 閱讀英文書丶學phonics、學英文寫作,加上學校天天net teacher, 英 ...

估小朋友是成績好,學校放學後會重點陪訓,另其它活動/興趣班,加上功課,備課,温習,再加上小朋友足夠睡眠,不如考慮英小,冇$可申請免費+獎學金

湘 發表於 18-6-25 21:33
到K3和升小前的暑假,開始寫多的中文字較佳,我仔也差點敗在象形文字手上,兩文三語‘,他英文是最後學會,還好他是讀學卷幼園,經常要讀寫中文。他上到小一便看到問題出現,中文較易容忘記個字怎寫,理解沒有問題,直至小二才開始追回來,要寫A-Z和象形文字,中文對他來講較難。

wongtw 發表於 18-6-26 15:43
到K3和升小前的暑假,開始寫多的中文字較佳,我仔也差點敗在象形文字手上,兩文三語‘,他英文是最後學會, ...

係呀,女兒中英認讀及理解都0k,默寫中英文要加強

湘 發表於 18-6-26 17:02

係呀,女兒中英認讀及理解都0k,默寫中英文要加強

暑假俾K3小朋友玩下, 看下書, 保持學習興趣, 不用太緊張。

暑假……去睇英文卡通片,参加YMCA/耀中/澳洲国際学校……etc既英文兴趣班, 玩下drama......之类。平日睇下NOW既Animal Planet之类documentary.

Yanamami 發表於 18-6-26 17:27
暑假……去睇英文卡通片,参加YMCA/耀中/澳洲国際学校……etc既英文兴趣班, 玩下drama......之类。平日睇下 ...

我女最愛煲Peppa pig, 英文課外活動建議太好了,謝謝你

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-25 23:28
其實學好中文比學好英文困難得多,樓主小朋友已打好英文底子,只要平日keep住看書,基本上升小後問題不大, ...

我之前有你這個擔心,有一段時間改谷中文,後來才發現多餘,因為生活就是中文,好短時間已追過英文,英文真係要keep

湘 發表於 18-6-27 00:37
我之前有你這個擔心,有一段時間改谷中文,後來才發現多餘,因為生活就是中文,好短時間已追過英文,英文 ...

放眼望遠喲,kg/小學你可能仲覺得中文容易,當你慢慢讀上去,高小甚至升中,加上文言文,你就會明有幾難,重中文絕不多餘,問問家有中學生以上嘅家長,相信大部份都會答你中文絕對比英文難學好,dse中文又名死亡之卷,因炒中文而進不了大學嘅大有人在。若小朋友底子打得唔穩,重英輕中,除非你一心往外地升學,否則將來你可能會後悔。
我兒初小起已非常重視中文,初小中文成績屬強,英文中上,但到高小已漸見英文慢慢追上,升中後明顯英文成績比中文好得多。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-27 08:05
放眼望遠喲,kg/小學你可能仲覺得中文容易,當你慢慢讀上去,高小甚至升中,加上文言文,你就會明有幾難, ...

係呀, 中英都不能忽視, 我女由細到大都係書蟲, 佢偏愛睇中文故事書所以閲讀理解, 中文成績一向不錯, 英文我就由佢幼稚園上phonic, 小學上cambridge來儲grammar同vocab, 初小中英都keep到好成績, 到小四佢突然對英文產生濃厚興趣, 諗返佢果段時間愛上睇英文youtube, 睇英美少年劇, 仲有聽英文歌, 遇到吾識吾字就查字典, 繼而背字典添, 小五英文成績突顯進步, 由初小有時8X至9X, 到小五96-98分,  仲話想做英文老師, 我都有D驚喜!  反而中文難拎高分(因作文難), 上次87分已經是全班最高了

有同學英文好叻, 但中文只得7x, 呈分試平均分就拉底左了, 所以中文比英文更難掌握呢!

洋蔥頭媽咪    發表於 18-6-27 08:30

湘 發表於 18-6-27 00:37
我之前有你這個擔心,有一段時間改谷中文,後來才發現多餘,因為生活就是中文,好短時間已追過英文,英文 ...
的確要keep,三個字:聽說讀寫。同時真的不要輕視中文,生活上冇重組句子⋯

MrBeast 發表於 18-6-27 08:38
的確要keep,三個字:聽說讀寫。同時真的不要輕視中文,生活上冇重組句子⋯ ...

前輩,好似係四個字喔。

MrBeast    發表於 18-6-27 16:44

回覆樓主

rulerL 發表於 18-6-25 21:01
中文都唔好忽略,你小心到時候小朋友英文「肋肋」聲無難度的同時,中文就好多字都唔識咁就弊。
...

回覆樓主

請人上門陪讀英文故事書,phonics 併讀,氣氛輕鬆D無咁抗拒,要求全英語互動,搵流利英語大學生價錢比net teacher 平

菇芝bebi 發表於 18-7-7 11:00
請人上門陪讀英文故事書,phonics 併讀,氣氛輕鬆D無咁抗拒,要求全英語互動,搵流利英語大學生價錢比net t ...

我就是這個想法

湘 發表於 18-7-7 11:06
我就是這個想法

補習姐姐一般$200-250/hr
‹ 上一主題|下一主題