用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 神童沈詩鈞父親沈振雄認為 讀書成績跟聰明與否無關 ...
樓主: 小時了了
go

神童沈詩鈞父親沈振雄認為 讀書成績跟聰明與否無關   [複製鏈接]

omg012 發表於 18-6-25 22:23
非常同意

丘成桐有智慧好多,洞察力強,和沈生高下立見。

Vanadium 發表於 18-6-25 18:05
個人覺得數學能力只係一種好符號邏輯同運算之能力,世界上好多地方都有呢類"神童",同樣好細個都有呢種能力 ...

Vanadium 發表於 18-6-24 22:38
讀書成績當然和天資有關。

每個人對成功、生命應如何的態度都不一樣,歷史已有足夠偉人讓我們學習,他們有 ...

睇緊本霍金的書,Black Holed and Baby Universes, 佢話自己八歲先識字。而 愛因斯坦又系好遲先識講話及識字。這2位好難9歲入大學

davywm    發表於 18-6-26 09:39

planetearth 發表於 18-6-26 00:18
睇緊本霍金的書,Black Holed and Baby Universes, 佢話自己八歲先識字。而 愛因斯坦又系好遲先識講話及識 ...
佢地兩位神級物理學家可能自小欠缺父母係床邊伴讀,結果唔識字。

但唔知係咪就因為無父母每日係床邊哦佢地要識字,結果每晚都可漫無天際咁諗野諗到攰先訓著,卻造就將來超乎人類既思維能力。

October.    發表於 18-6-26 09:42

Vanadium 發表於 18-6-26 00:54
佢地兩位神級物理學家可能自小欠缺父母係床邊伴讀,結果唔識字。

但唔知係咪就因為無父母每日係床邊哦佢地 ...

所以幼小過量機械化操練無必要。小學階段多培養思考及創意。那2位天生異稟 是肯定的。大家都知道腦部不同部位有不同功能,他們的抽象推理部位發達,語言發展部位弱。先天後天的發展都有點因素,沒有刻意去操練硬記憶,反而發展了創意/抽象推理/ 豐富的想像力。小孩子要要培養多思考。什麼是思考?個人的經驗,小學階段,家貧,基層父母更忙於工作胡口,除了學校功課,不會有課 外練習,但就很喜歡教科書課後的挑戰題,沒有人教,靠有限的知識,一條題目,一思考就幾天。這個階段其實正確答案並不重要,幾天的思考過程才是最重要的腦部鍛鍊過程。一路上去,數學成積都不錯。

Vanadium 發表於 18-6-24 22:38
讀書成績當然和天資有關。

每個人對成功、生命應如何的態度都不一樣,歷史已有足夠偉人讓我們學習,他們有 ...

當然有關,但如果所有因素加埋,聰明真係唔係最重要,態度和努力才是一切。

你唔駛真係好叻都可以考到好成績,但如果唔勤力練習,一定考唔到好成績。

其實有數得計,我當要操數學加三科選修科,共四科。每科做廿年,每年當需時六小時,單單做一次四科廿年,已經需要480小時,但你唔會做一次就得,小修小補和覆做弱既部份,時間再多一點,可能要800小時,呢個數仲未計你要溫書和複習喎。

只係講要完成練習,你無番一年時間肯定做唔掂(其實一年都好難,因為要番學,無可能全天候不停做練習,800小時既概念即係每週做足15小時,就算唔休息,都平均每天花兩個多小時,係超辛苦,但要考得好就必須做的。)

所以如果中六都仲未學識晒,中五暑假都未開始做練習,肯定唔夠時間,亦肯定唔叻得去邊。

聰明只係代表你學得快,概念容易清晰,條路行得順少少,但只要有心去學,無人會學唔掂。但練習係無得快,係必然花大量時間,好比打藍球練射藍,練習係無捷徑的。唔做就一定考得唔好,要好就一定要練習。

高中一定係鬥努力多於聰明。

要考得好,唔需要天才,正常智商就可以,但唔勤力或唔中意做練習,就一定無可能考得好,愛因斯坦都一樣。

利申:唔好一見做練習就起幹,我講緊高中,練習係必然要做,唔做一定衰硬。

但小學其實唔駛操,呢個階段,要令佢熱愛學習才是一切,要熱愛就要令小朋友有成功感,著重做得好和對的地方。

MrBeast    發表於 18-6-27 16:09
2jkidsfather    發表於 18-6-26 18:00

dativebond 發表於 18-6-26 15:54

當然有關,但如果所有因素加埋,聰明真係唔係最重要,態 ...

你既講法或無錯,但個人不太贊同你既講法。

本來想回應得多,但想想下其實係大家對成功或學習既定義不同,而若然係咁針對考試講,不知道有何意義。

真正既理解與知識,並不能單純靠操返黎,操20年past paper,或你可考到個試,但又未必對相關知識有真體會、真明白或真認知。真係理解同明白內容係唔使操咁多,所謂舉一反三,識大把人只係做好少past paper一樣全A或全5**。

亞洲人追求知識就係為考試,與其計算咁多時間操20年past paper,不如睇多幾本課外書,更深更啟發性既書刊,係自己有興趣既事物上跳出syllabus既規範,多思考多想像,長遠應比不斷操個公開試有益。

siden 發表於 18-6-24 22:46
感謝楼主分享,當中也有正面啟發。

只是,讀書成績和天資無關是騙人的。大概,沈叔叔家庭沒有天資愚鈍兒, ...

同意。

愛因斯坦和霍金,如果小二佢地花時間思考為何加數唔跟題目次序,佢地會變成點?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

大家唔好鬧我, 我覺得係的。

以前升學無咁著重語文, 數理強既學生有出頭天, 科研的而且確係好D的。我阿大係大女丫嘛, 緊係金叵羅, 幾個月大日日係咁講故仔, 佢鐘意文字, 但創意較低, 想像力無咁豐富。阿細時因為有兩個, 好忙, 無人得閒理佢, 佢好多蠱惑嘢, 成日諗好多奇奇怪怪既嘢, 見到一張圖, 佢會諗十倍唔同既嘢出嚟。不過, 兩科語文成績的而且確係低好多。佢好搞笑, 有次同我講:媽咪, 點解我個腦咁麻煩成日諗咁多嘢, 有時諗下諗下會好驚(因為佢想像好多奇奇怪怪鬼怪場面), 點樣可以等佢唔好諗咁多嘢。

當然我阿女只係凡人, 不過過早學習文字, 的確對圖像創意有影響的。

shadeslayer 發表於 18-6-27 13:23
愛因斯坦和霍金,如果小二佢地花時間思考為何加數唔跟題目次序,佢地會變成點?
...
可能佢哋唔駛人講已經正確地寫出嚟呢。

little_yolky 發表於 18-6-25 13:17
冤枉呀大老爺!

民婦有從小陪養兩條化骨龍閱讀既習慣, 自己都有閱讀, 但佢哋默書就係要溫咁耐 ...

我屋企嗰位仲大鑊,大量閱讀都炒中英閱讀卷呀,但聽、寫都高分,就係咁多數入唔到精英班 睇吓靠數學同其他科拉唔拉到啦。

謝謝很好的分享
其實不應該反對栽培能越級的小孩, 能越級的就讓他越級

沒有事實証明能跳級讀的小孩必定失童真, 或不平衡

不准跳級讀是有原因?

不能越級的大多數人則循序漸進去讀夠6+3+3+4+.........

道理顯而易見, 如果好多人能夠越級, 將會有更多人失業

YolandaTam 發表於 18-6-27 16:14
我屋企嗰位仲大鑊,大量閱讀都炒中英閱讀卷呀,但聽、寫都高分,就係咁多數入唔到精英班  睇吓靠 ...

是不是中學?( 如果我冇記錯學校)會唔會因為試卷太深?
其他同學一樣炒,是不是只有精英班少數合格?

yovin 發表於 18-6-27 17:44
是不是中學?( 如果我冇記錯學校)會唔會因為試卷太深?
其他同學一樣炒,是不是只有精英班少數合格?
...

係呀,中二。
中文:老師話有一半人唔合格
英文:老師話係 disaster

YolandaTam 發表於 18-6-27 16:14
我屋企嗰位仲大鑊,大量閱讀都炒中英閱讀卷呀,但聽、寫都高分,就係咁多數入唔到精英班  睇吓靠 ...

我記得Yanamami 提醒過我, 大量閱讀只能增進知識。 唔好對考試高分, 存在不必要的迷思。

YolandaTam 發表於 18-6-27 17:45
係呀,中二。
中文:老師話有一半人唔合格
英文:老師話係 disaster

我日日講廣東話都唔見得我口試高分  

little_yolky 發表於 18-6-27 15:38
可能佢哋唔駛人講已經正確地寫出嚟呢。

無可能,因為不是數學原則,是某老師個人原則。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題