用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 神童沈詩鈞父親沈振雄認為 讀書成績跟聰明與否無關 ...
樓主: 小時了了
go

神童沈詩鈞父親沈振雄認為 讀書成績跟聰明與否無關   [複製鏈接]

回覆樓主:

謝謝分享。

我只認同沈先生一部分。 人生唔單止文理2科咁劃分, 有藝術有運動。。。。

我認同自少培養閲讀習慣, 父母身教及改變, 經常一家人吃晚飯都好重要。

MrBeast    發表於 18-6-25 12:07
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-6-25 11:48
謝謝分享。

我只認同沈先生一部分。 人生唔單止文理2科咁劃分, 有藝術有運動。。。。

我都是,認同父母應該改變一下自己,身教好重要

siden 發表於 18-6-24 22:46
感謝楼主分享,當中也有正面啟發。

只是,讀書成績和天資無關是騙人的。大概,沈叔叔家庭沒有天資愚鈍兒, ...

有朋友的子女都天資聰穎,朋友去學校做義工幫能力弱的小朋友溫習默書串字,才發現這世界有小朋友要兩星期前開始預備都讀唔識,我笑佢:你見識少

LeeCC 發表於 18-6-25 12:07
有朋友的子女都天資聰穎,朋友去學校做義工幫能力弱的小朋友溫習默書串字,才發現這世界有小朋友要兩星期 ...
呢个可能沈老師話都係父母既錯……

回覆 Yanamami 的帖子

佢一定會話係父母冇鼓勵佢地海量閱讀,搞到佢地語文能力好弱,否則的話臨默書前一晚已經可以默到。
沈 Sir 離地得仲勁過 10A。

醒目開學勳章 貢獻勳章

1998Ruby1998 發表於 18-6-25 12:37

佢一定會話係父母冇鼓勵佢地海量閱讀,搞到佢地語文能力好弱,否則的話臨默書前一晚 ...
佢只係活响一個自己嘅天空下
佢講嘅無"錯",但唔apply响9成嘅人身上

恐龍家

1998Ruby1998 發表於 18-6-25 12:37

佢一定會話係父母冇鼓勵佢地海量閱讀,搞到佢地語文能力好弱,否則的話臨默書前一晚 ...
冤枉呀大老爺!

民婦有從小陪養兩條化骨龍閱讀既習慣, 自己都有閱讀, 但佢哋默書就係要溫咁耐至識呀。大老爺開恩呀。

2jkidsfather    發表於 18-6-25 16:32

10A 點樣離地 ? 我都冇留意到。

little_yolky 發表於 18-6-25 13:17
冤枉呀大老爺!

民婦有從小陪養兩條化骨龍閱讀既習慣, 自己都有閱讀, 但佢哋默書就係要溫咁耐 ...
我要自首……我真係好差既媽,培養唔到佢地閱讀,真係墨水少过人……不过記性好,默書前-晚望下就搞掂~所以呢……边有formula教仔呀呢?禁易咩?

回覆樓主:

所以天才與普通人確實溝通唔到。

天才唔會明白點解中一前唔能夠完成中一至中三嘅數學,正如我唔會明白點解天才可以中一前完成咁多級嘅數學,一年時間可以完成20年嘅past paper  

sell2japan    發表於 18-6-27 17:17
洋蔥頭媽咪    發表於 18-6-25 21:08

assado 發表於 18-6-25 13:17
10A 點樣離地 ? 我都冇留意到。

佢之前介紹劍橋大學,有意無意不斷曬自己 10 條 A,讀 Wycombe Abbey. , Cambridge Law

1998Ruby1998 發表於 18-6-25 16:41
佢之前介紹劍橋大學,有意無意不斷曬自己 10 條 A,讀 Wycombe Abbey. , Cambridge Law
...

她是wellington不是Wycombe.
Btw 佢好煩, me too#又有份,濕疹又有份

回覆樓主:

天才定努力+興趣?-樣好成績,正如棋靈王第三集有講(又中漫畫毒

Vanadium 發表於 18-6-24 23:14
丘 成 桐 : 很 多 天 才 都 發 了 瘋

「 天 才 是 痛 苦 的 , 很 多 天 才 都 發 了 瘋 … … 何 苦 為 ...

陶爸爸做得好!阿女學校也有一名男同學讀四年級,但數學則上中二課程

回覆樓主:

人生一塲棋,不過對手是自己孩子(也是一面鏡)點樣寧小朋友去讀書,作者講是對的,每家長方法不同吧!(又又中漫畫毒看棋靈王中)

cherrieshum 發表於 18-6-25 17:21
陶爸爸做得好!阿女學校也有一名男同學讀四年級,但數學則上中二課程
個人覺得數學能力只係一種好符號邏輯同運算之能力,世界上好多地方都有呢類"神童",同樣好細個都有呢種能力,沈先生兩個小朋友,係世界上一大群既其中一員。

但真正厲害既,係運用數學去解釋及解決問題既能力,呢類人,呢個世界少得多,較出名有牛頓及愛恩斯坦,佢地數學能力極高,但唔係佢地賣點,佢地賣點係利用數學解釋現象、運算出一批世紀公式。

呢種能力,個人覺得係要自小長時間觀察身邊事物,係自由既空間下思考沉澱出黎,而沈先生呢種針對特定標準,如AL考試、大學學位或博士學位等,用短時間特訓出黎既,生活亳無其他思考空間,一切都只為pass個要求,我感覺最後只係將一個天才本來可做到更高更遠既能力埋沒左。

沈先生最啱一句就係時間係最佳驗証,博士學位周街都係(數學博士學位只要有心絕對唔難攞),18歲係少,但20來歲做大學助理教授、未到30歲做正教授都大把人,就讓時間看看佢兩個仔係咪有超乎常人之學術成就,定還是犧牲童真,最後都只係換黎大多數人正正常常都可以做到既結果。

我不認同沈先生把小朋友太早放入不屬於他們年齡層的生活環境,但我佩服他的恆心 - 他一心裁培小朋友的毅力。我見過一些家長,常常覺得自己仔女好醒, 但又覺得仔女自己自然會變天才,甚至連基本待人處事都吾教,雖然不是自己仔女(所以不適宜插手),但都常常慨嘆那些小朋友得不到好好的教導。

睇完都覺得好離地,沈先生好多野講就天下無敵,佢嘅理論只有少量可以認同。

Vanadium 發表於 18-6-24 23:14
丘 成 桐 : 很 多 天 才 都 發 了 瘋

「 天 才 是 痛 苦 的 , 很 多 天 才 都 發 了 瘋 … … 何 苦 為 ...
非常同意
‹ 上一主題|下一主題