用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問華英與上智比較
樓主: yiupobo
go

請問華英與上智比較

hkpapa852 發表於 18-11-9 08:24
之前成日有人話小朋友搬校舍攪到無心向學,其實會唔會係搬校舍教到教職員無心教學呢? ...
返工遠咗,要搭地鐵,而地鐵成日壞,心情差咗。

little_yolky    發表於 18-11-9 10:49

之前成日有人話小朋友搬校舍攪到無心向學,其實會唔會係搬校舍教到教職員無心教學呢? ...
唔好話校舎重建咁大件事, 我哋起樓仔而已, 都好唔一樣, 校長成日唔見咗個影, 踢副校出嚟露面。

worldcat 發表於 18-11-9 08:57
個人認為搬校係有影響,但要綜合唔同因素。WFN 本身區內算1c學校,原區內同時都有唔少選擇。原本讀緊中二 ...

聽舊生家長講, 話學校老師話大圍治安較差, 唔敢俾學生留校太晏, 所以無得留校操題, 成績跌晒喎。依家搬返去新校舎, 的確又好返好多了。

可能我係錯既, 不過我覺得去到呢D級數, 只係些微既差異, 已經唔需要再考慮邊間入U多, 邊間成績好既問題了, 反而係要考慮其他條件。

little_yolky 發表於 18-11-9 11:00
可能我係錯既, 不過我覺得去到呢D級數, 只係些微既差異, 已經唔需要再考慮邊間入U多, 邊間成績好既問題了,  ...
Yes. 成績不是一切。

緊係有啦, 想像下你屋企大裝修要搬出去幾年, 話長唔算話短唔係, 個人自己都settle唔到, 呢段時間如果教法想推, 但考慮好多都係暫時性, 什麼也hold 住啦...
不過影響有幾大, 就看各自老師了.