用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跑馬地聖保禄和銅鑼灣聖保祿
樓主: teamelody
go

跑馬地聖保禄和銅鑼灣聖保祿   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-6-25 14:58
合格率?~~~

平均4同5以上

千語mami 發表於 18-6-25 14:09
唔係掛,paul con 好一大截啵, DSE 成積計,paul con 絕對係band 1A, paul cath (好似)應該係band 1B 左 ...

咩banding就好難講, 因為banding呢家嘢從來無標準

係咁易睇住上年幾間中學既DSE成績先:

中學名稱3322率3大比例
人均5+數/整體5+比例

人均4+數/整體4+比例
主科5+率主科4+率
聖保祿中學 <=33.48%  ~22%/~41%/~28%/~24% 
聖保祿學校  (DSE) 59.43%
3.06/45.31%

5.65/83.78%
25.7%/73.6%/33.3%/38.1%54.5%/98.1%/83.8%/90.5%
嘉諾撒聖瑪利書院97.58%54.00%
3.05/43.21%
5.78/81.87%34.55%/69.09%/40.00%/51.52%63.03%/98.79%/93.94%/89.70%
拔萃女書院86.82%62.79%
3.87/57%

5.84/86%
31%/85%/66%/49%63%/97%/92%/88%
藍田聖保祿中學90.7% (33222)34.00%
1.28/20.02%

4.16/64.87%

15.72%/29.63%/15.43%/25.93%

52.83%/75.31%/60.49%/75.31%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

雲牛 發表於 18-6-24 01:02
如果你不是SPK /SPN 生而是考入去SPCS,  咁唔會唔要SPCS 啩.
如果你是SPK /SPN 生,又點解參加大抽獎並且㨂 ...

咁可能讀SPK 但同時又係 paul cat嘅必收生呢?

monodad 發表於 18-6-25 14:59
平均4同5以上
原來我係睇3大率...偏好睇HKU ~~~

LittleRoxie 發表於 18-6-25 06:11
Paul Con 近年成績
反而不及跑馬地及藍田聖保祿
真的不介意錢,咪讀Paul Con
真的如此??

mcl203 發表於 18-6-25 15:39

不過讀SMC同SPCS嘅生活又係好唔同嘅....我都寧願讀SPCS

咁講真如果你吾想女兒出國讀,就吾好揀 St Paul Con,因為朋輩的影響力係最大。尤其是想女兒讀醫藥、社工等。因為香港係吾會請外國畢業嘅醫生,甚至其它吃香科目嘅畢業生,保障番每個地方的專業人士。

Paul con eventually 到form4 會走一班人,如果想出國可注意
走個班多係屋企有錢由幼稚園上嗰批
考dse 人數有冇公開,只看成績唔睇人數好難作凖,如果得100 人考vs Paul sec 150 人考 percentage 差好遠

Awyleung 發表於 18-7-17 00:13
Paul con eventually 到form4 會走一班人,如果想出國可注意
走個班多係屋企有錢由幼稚園上嗰批
考dse 人數 ...

銅鑼灣聖保祿一向有清楚列明所有公開試報人數的

bettyay 發表於 18-7-17 09:28
銅鑼灣聖保祿一向有清楚列明所有公開試報考人數的

人學校操場看,非常透明

mcl203 發表於 18-6-25 15:39

我地多 d 人鍾意中大、科大。

BTW 係 SMCC 唔係 SMC,SMC 係另一間。

hkpapa852 發表於 18-6-25 15:09
咩banding就好難講, 因為banding呢家嘢從來無標準

係咁易睇住上年幾間中學既DSE成績先:
中學名稱3322率3大比例
人均5+數/整體5+比例

人均4+數/整體4+比例
主科5+率主科4+率
聖保祿中學 <=33.48%  ~22%/~41%/~28%/~24% 
聖保祿學校  (DSE) 59.43%
3.06/45.31%

5.65/83.78%
25.7%/73.6%/33.3%/38.1%54.5%/98.1

聖保祿中學,<=33.48%, 差咁多既??

其實 St Paul Con 真係好多人走去外國,所以剩番好小人考DSE, 變相入大學比率較高而且大部分都係入外國大學。朋友讀佢,升中時全部吾合格,補咗習都有兩科吾合格,啲囡要臉就有乜辨法吾揀考GCE,過外國呢!朋友都係租屋住,仲要儲100粒比佢外國,都幾慘㗎!
其實兩間都有叻人,但Paul Con 就未必啱讀。

回覆 bettyay 的帖子

有數字參考嗎? 中一vs 中六仲有中一外來生數字,嗰D由各區級一殺入去嗰班

Awyleung 發表於 18-7-17 22:02

有數字參考嗎? 中一vs 中六仲有中一外來生數字,嗰D由各區級一殺入去嗰班
每級人數,school report有列明,可以去spcs website 了解下,近年外來生約50+,要知收幾多外來生,可以去其簡介會,他們會提及該年大約招收外來生的數目

Awyleung 發表於 18-7-17 22:02

中二以上不收插班,有錯的話請指出

happyheart 發表於 18-7-17 21:07
其實 St Paul Con 真係好多人走去外國,所以剩番好小人考DSE, 變相入大學比率較高而且大部分都係入外國大學 ...

"100粒"搞得掂?

回覆 Soundervolt 的帖子

唔係中三就走、唔係讀medical school, 都夠嘅

Soundervolt 發表於 18-7-18 03:51
"100粒"搞得掂?

只讀非倫敦嘅英國大學的話,100 粒應該剛剛好嘅...
‹ 上一主題|下一主題