用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跑馬地聖保禄和銅鑼灣聖保祿
樓主: teamelody
go

跑馬地聖保禄和銅鑼灣聖保祿   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-7-18 08:18

只讀非倫敦嘅英國大學的話,100 粒應該剛剛好嘅... :w ...

加多少少註腳,讀文科又可以鬆啲,讀工科又會緊啲。

雲牛 發表於 18-7-18 08:05
回覆 Soundervolt 的帖子

唔係中三就走、唔係讀medical school, 都夠嘅

去邊度讀先?依家英國、美國似樣尐嘅Boarding School都要四十萬港幣一年,加埋機票及其他等支出,五十萬一年差唔多係基本,大學學費加住宿再加平平地買架車,條數仲襟計......我都想知一百萬可以點樣可以留學三年。

Soundervolt 發表於 18-7-18 08:30

去邊度讀先?依家英國、美國似樣尐嘅Boarding School都 ...

買埋車咁豪吖你,我三年都係 70 萬而已。

1998Ruby1998 發表於 18-7-18 08:37

買埋車咁豪吖你,我三年都係 70 萬而已。

車都係option,可以負擔嘅話有始終會方便好多。不過我心儀嘅英美中或大學,唔買車好慳使,七十萬交三年學費一定唔夠。

咁掹緊左度右度就唔似係/唔好讀Paul Con ,再者學生不少都係持海外户藉,佢哋又點似我哋呢d要自己硬挖一百粒出來

Soundervolt 發表於 18-7-18 08:30

去邊度讀先?依家英國、美國似樣尐嘅Boarding School都 ...

唔預佢boarding 架喇。直入大學,剛睇website以Manchester Uni 為例,一般學費約一萬,食縮一萬,計埋玩同機票兩萬五,即26萬一年。讀埋個master 都是100多d.

朋友都係去Town 仔讀啫,所以中產都係吾好讀佢,加上Paul Con 又近 Sogo, Haysan Mall and Starbucks 等等, 小姐們消費力真係可以好高,吾可以低估㗎!
朋友囡讀完可能係外國做嘢吾返嚟

happyheart 發表於 18-7-18 22:53
朋友都係去Town 仔讀啫,所以中產都係吾好讀佢,加上Paul Con 又近 Sogo, Haysan Mall and Starbucks 等等, ...

其實spn是否主要收St Paul hospital 的 staff 囝囡?

回覆 lulumelody 的帖子

係呀!試過可能有學位剩啦,收咗一位出面醫生+教友,太太係護士
如果你有興趣,申請 SPK, 都收好多教友,除非係7月打後出世。
如果係非教友,大部分都住港島區。有個別住九龍將軍澳區,但係收的是粤語流暢清楚夠膽的小朋友。一

happyheart 發表於 18-7-17 21:07
其實 St Paul Con 真係好多人走去外國,所以剩番好小人考DSE, 變相入大學比率較高而且大部分都係入外國大學 ...

如果升中時全部科唔合格,中學部一定唔會收。平時有主科唔合格,無論小學部或中學部都會要求該學生留班。

回覆 samer 的帖子

升中時侯第一學期,咁應該吾係主科,否則已經留咗班。中學有好多科架嘛!這是她媽媽引述的。

happyheart 發表於 18-7-19 00:04
回覆 lulumelody 的帖子

係呀!試過可能有學位剩啦,收咗一位出面醫生+教友,太太係護士

其實六月前出世,或大女11,12月大女入spk 機會大。阿女個班1,2,3月最多人生日
教友得1/3 係,住九龍都係十個

回覆樓主

我認識一個媽咪大女 spss、細女 spcs。有次同佢傾計佢係話 spcs 比 spss 好好多。不過因時間關係未能深入瞭解箇中原因。
另一個媽咪,佢女係 spn 轉 sppcs 再直上 spss,已經入了 cu medi.
另一個也是 spn 轉 sppcs,中學又考返去 spcs, gce 之後去了外國升 U。
真的是個個 case 唔一樣

回覆 Rattie 的帖子

所以冇唸住過外國,就吾好揀Paul Con

happyheart 發表於 18-7-27 00:17
回覆 Rattie 的帖子

所以冇唸住過外國,就吾好揀Paul Con

又唔一定嘅,因為有 GCE, 學校當然提供出國升學的資訊及資源,DSE 人數比GCE多,亦有唔少GCE同學經non jupas 入本地大學,總數留低嘅一定係比例佔多。
local school 多人往外國升學來來去去都係嗰一批學校,根據往績 conditional/unconditional offers 相信係唔難攞嘅。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 3D2&ordertype=2

SPSS文化应相对傳統,家長式同保守。

回覆 Yanamami 的帖子

不過,  SPSS  DSE 考 中文的成績好似好過SPCS. 又不過, SPCS 中文唔好的囡, 都去應該去了 GCE 條路.

其實近年 SPPCS 都走活潑路線, 課後及課外活動也多元化. 至於中學會不會轉多少少風氣, 就睇下新新地的校長了.

雲牛 發表於 18-7-27 15:15
回覆 Yanamami 的帖子

不過,  SPSS  DSE 考 中文的成績好似好過SPCS. 又不過, SPCS 中文唔好的囡, 都去應 ...

請問在那裏可以看到 spss dse 成績?
朋友一直話學校升U資料冇透明度?

回覆 雲牛 的帖子

GCE 容易過 DSE, 所以 Paul Con eventually 都係過外國呢!
‹ 上一主題|下一主題