用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跑馬地聖保禄和銅鑼灣聖保祿
go

跑馬地聖保禄和銅鑼灣聖保祿   [複製鏈接]

兩間收, 應該點選?

25    0    0    1

teamelody 發表於 18-6-23 22:50
兩間收, 應該點選?

錢不是考慮因素,當然係銅鑼灣聖保祿啦,SPCS 中學考DSE成績係非常好,女校計僅次於DGS~~~

mcl203 發表於 18-6-23 22:54
錢不是考慮因素,當然係銅鑼灣聖保祿啦,SPCS 中學考DSE成績係非常好,女校計僅次於DGS~~~
...
但銅保(spc) 係咪好追得辛苦? 要家長幫小女出去補習,怕小女跟不上

teamelody 發表於 18-6-23 23:05
但銅保(spc) 係咪好追得辛苦? 要家長幫小女出去補習,怕小女跟不上

在這裡問應大部分人會話不用考慮錢便選Paul Con,但我prefer Paul Cat。兩間都識不只一個朋友的女女在讀,Paul Con係家長出少分力都唔得,朋友A女兒長期放學去專補Paul Con的補習社,朋友B沒問有沒有補習,只知逢考試朋友都請成個星期假陪讀。兩位朋友的女女現已上Paul Con中學,可能學生質素真係高,上堂不是靠老師的。當然Paul Con是名直資,資源豐富活動多元化,可參加不同比賽有不同交流活動。這些又確是津校畀唔到的。

Paul Cat較沉實,穩陣型的學校,課程感覺上是你肯勤力讀就攪得掂。朋友C女女今年已小六從沒補習,朋友D女女最初成績欠佳,父母跟緊一點便漸追上。升中近乎收返晒,壓力不大

錢不是問題就當然 Paul Con,不過我都知道 Paul Cat 好好,尤其英文有放多 d 資源。

至於程度,我就覺得唔太擔心,因為收得你,都覺得你係讀得上,而且 SPK 係出名程度唔深,所以小一一定畀夠時間你去銜接。Paul Con 冇呈分,升中條件係「全科成績達標+中英各兩份讀書報告(共4份)+面試」,1 月就會知道自己得唔得。跑馬地聖保祿就係直屬關係,考頭 60% 就應該問題不大。

如果你不是SPK /SPN 生而是考入去SPCS,  咁唔會唔要SPCS 啩.
如果你是SPK /SPN 生,又點解參加大抽獎並且㨂 SPPCS 而不是Marymount?
知道自己點解行到呢步,就懂決擇。

Spcs

LittleRoxie 發表於 18-6-25 06:11
Paul Con 近年成績
反而不及跑馬地及藍田聖保祿
真的不介意錢,咪讀Paul Con

既然成績不及另外兩間,還是要選擇Paul con?

回覆樓主

你可以比較入U率來選擇sp cat or sp con.  品行方面,sp cat 的女孩比較沉實和智慧型,st Paul con 的女孩比較嬌生慣養,妒忌心重,普遍認為自己和dgs 不相伯仲。

回覆 LittleRoxie 的帖子

你肯定 Paul Con DSE 成績不及藍田同跑馬地?

唔係卦?

你肯定?

siden 發表於 18-6-25 08:05
唔係卦?

你肯定?
可能人地淨係睇有冇出過DSE狀元.

如果係咁, 暫時SPCS係輸咗

Yanamami    發表於 18-6-25 09:56
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Pigmama1012 發表於 18-6-25 07:16
你可以比較入U率來選擇sp cat or sp con.  品行方面,sp cat 的女孩比較沉實和智慧型,st Paul con 的女孩 ...
呢兩間我有超過20個親朋戚友讀過,全部我第一身認識嘅... 但係我又唔能夠generalize兩間學校出來嘅人係點...所以我覺得本身性格影響多於一切。唯一observe到嘅係paul con全部eventually 出國讀,paul cat就一半半。同埋paul con英文真係好d(講緊由細讀上去果班,唔係中學先入果班)

唔係掛,paul con 好一大截啵, DSE 成積計,paul con 絕對係band 1A, paul cath (好似)應該係band 1B 左右 (hkpapa 可唔可以verify 吓係唔係咁嘅情況呢?) (利申:可能我唔識比較DSE, 如有錯唔好見怪)

回覆樓主:

SPCS成績點會差過另外兩間呀?睇完school report 先講好冇呢?其實話晒都姐妹學校,咁比較法又唔係幾好嘅。只不過可以嘅話,SPCS嘅出路可以多一條,佢嘅學生以GCE成績入local 同 overseas 大學比率都相當高。以一間入U率超過9成嘅中學嚟講,B1A係當之無愧嘅。

mcl203 發表於 18-6-23 22:54
...

僅次於女拔果間好似係SMC

monodad 發表於 18-6-25 14:38
僅次於女拔果間好似係SMC

我無深究,SMC 真係好過 SPCS ? ~~~

mcl203 發表於 18-6-25 14:45
我無深究,SMC 真係好過 SPCS ? ~~~

計DSE應該係

monodad 發表於 18-6-25 14:46
計DSE應該係

合格率?~~~
‹ 上一主題|下一主題