用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇人會比小朋友上兩個N 班?
go

請問有冇人會比小朋友上兩個N 班? [複製鏈接]

本身已收了一個上午班N 班。但最近有另一個offer 但係下午班。兩間距離只差15分鐘步行,坐車也可以。錢可以嘅當然唔想付多一份但如果可令到小朋友小點在家中也需要。不過真係唔知咁做又可能怕小朋友辛苦。但來緊11月會有k1 interview, 小朋友現已25mths 但講野都係少少少。

請大家給一些意見讀唔讀兩個N 班好呢?
   0    0    0    0

littlebobo2016 發表於 18-6-22 19:55
本身已收了一個上午班N 班。但最近有另一個offer 但係下午班。兩間距離只差15分鐘步行,坐車也可以。錢可以 ...

讀兩個n太辛苦,點解要讀兩個n?

littlebobo2016 發表於 18-6-22 19:55
本身已收了一個上午班N 班。但最近有另一個offer 但係下午班。兩間距離只差15分鐘步行,坐車也可以。錢可以 ...

I would say NO。
小朋友咁細個休息都好重要,唔夠瞓更加容易病。
其實比小朋友有hea、呆的時間都好重要的,腦仔先有空間思考、吸收。
香港好多家長搞到小朋友太忙好易變機器。

so crazy. 2歲bb最重要係休息。 你想bb在學校耐d,不如揀長全日制N班,返朝8放晚7. 食足4餐。

不如找全日班,兩間n完全無睡眠時間

uscayenne 發表於 18-6-22 21:34
不如找全日班,兩間n完全無睡眠時間

冇全日班收。我一樣有擔心不夠休息時間,所以仍然在考慮中,聽聽其他媽媽心聲

littlebobo2016 發表於 18-6-22 22:17
冇全日班收。我一樣有擔心不夠休息時間,所以仍然在考慮中,聽聽其他媽媽心聲
...

不用考慮....no, 2歲已經咁,幾時忙到大

littlebobo2016 發表於 18-6-22 22:17
...

寫求位信比全日制N,有家庭需要,學校通常會優先考慮的。

回覆樓主

小朋友唔使訓晏覺呀 ?

小朋友會吾會離家太耐而吾開心?

回覆樓主

幼稚園聽過有人讀兩間,N班真的未聽過有上下午分開讀的,可能因為小朋友太細了,咁樣休息時間唔夠去返學都學唔到嘢啦⋯⋯

回覆樓主

Definitely NOT! They need to nap

Dunno why you don’t want your kids to stay at home, perhaps you could arrange some activity classes after nap time or just simply go to the playground

Once they started PN, they don’t have enough time to rest and play

全完不可以讀2個n班!2間學校,會有兩套不一致既教學、規則。例如,a學校唱遊鼓勵小朋友企起身跳舞,企起身叫投入。b學校唱遊坐低唱,你企起身叫不守秩序。咁小朋友會好混亂,唔知企起身叫「好」定坐低叫「好」,無所適從。小朋友返學唔係換套校服就會自動做到學校規範,會影響佢自我形象。你係怕佢返屋企「無野做」,定照顧唔到?點解要考慮讀兩間唔想佢返屋企?

AAV 發表於 18-6-28 18:54
全完不可以讀2個n班!2間學校,會有兩套不一致既教學、規則。例如,a學校唱遊鼓勵小朋友企起身跳舞,企起 ...

小朋友真係太活躍,老人家和姐姐會太吃力。家還有幾月大妹妹。有時候真的很嘈,妹妹覺也訓不到。小朋友已trouble two 姐姐有時都怕怕。佢地又control 唔到佢。有時又唔埋佢,自己一邊搞搞震。老人家又唔會聽你講。好多野我同老人家配合不到。家居安全意識太低。我好多時都嚇怕。我也不想有這樣安排,我也擔心不夠休息。各位媽媽擔心嘅嘢我沒想到嗎?如果真的要這樣做,就會提早比佢dinner, 7.30 就訓覺。希望仍然夠11, 12 小時訓覺。

其實如果讀一個月真唔適應,那到時退一間。

littlebobo2016 發表於 18-6-28 21:48
小朋友真係太活躍,老人家和姐姐會太吃力。家還有幾月大妹妹。有時候真的很嘈,妹妹覺也訓不到。小朋友已t ...
原來屋企已有3套未能協調合作的教養方式:父母、老人家、姐姐。通常涉及老人家就好難好難處理,情況非常頭痛。難怪你無計可思要諗兩個n班。但當有5套方法既時候,很難想像你小朋友會點。返學之後,不如試下同老師傾下點就住你同小朋友情況去教導,對你對小朋友都有幫助,最好幫埋改善同老人家溝通啦。最希望你排得到全日班就最理想。祝福你。

回覆樓主

不如你索性搵全日制幼稚園吧, 有午睡亦有午飯, 兩間半制幼稚園真係唔可行

回覆樓主

真系完全吾可行 兩間學校距離15分鐘系無用 你仲要番屋企換校服食午餐?再趕頭趕命番學 放學番屋企當5點 你小朋友捱到食埋晚餐7點半訓覺?番咁多個鐘 乜電都無啦!你自己諗下系咪想自己小朋友日日咁生活

回覆樓主

2歳點返2間N,大家都攰
你都係搵多幾間全日n班寫求位信吧
‹ 上一主題|下一主題