用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿中學 (跑馬地) 精英班
樓主: Bear999
go

聖保祿中學 (跑馬地) 精英班 [複製鏈接]

Bear999 發表於 18-6-23 00:20
都係既,如果初中一直係多功課,咁就唔會好覺。

請問佢地小學部有沒有分精英班呢?

suzuki12 發表於 18-6-23 01:13
請問佢地小學部有沒有分精英班呢?

小學冇分精英班, 成績表冇名次.
中學有分精英班,成績表有排名次.

mykate 發表於 18-6-22 18:17
我自己係 old girls.

我自己經驗 and 有舊同學的女女讀緊,spss 係嚴 and 谷,但中學部的生活係愉快的。

我聽過人講,有人說活動ok,有人說活動少。有沒有分享學校有咩活動?

Bear999 發表於 18-6-23 12:52
我聽過人講,有人說活動ok,有人說活動少。有沒有分享學校有咩活動?

http://www.spss.edu.hk/school_clubs.php

Bear999 發表於 18-6-23 12:52

其實,我既意思係,相比其他女校,SPSS 似乎係唔太重視參與中學學界比賽,所以話活動係少既 ~~~

呢間收叩門嗎?

换了SPCS 的男副校做校長,而前校長的影響逐漸退去,唔知有冇改變?

mykate 發表於 18-6-23 16:27
http://www.spss.edu.hk/school_clubs.php

謝謝資料,等我可以更立體了解學校

回覆 雲牛 的帖子

係未叫做谷呢.我覺得老師是要KEEP住整間學校既水平.所以成績一定吾可以跌,咁學生會記住,追返上去.對主科成績好重視.吾合格好難升班.課程覺得深架,但又吾清楚係未教肓局既課程指引.定BAND 1學校是呢個程度.我本人覺得要阿囡性格合呢間學校會好些.獨立,自律,又有底子.活動其實好多架,除左CLUB,仲有全校每年都有既大型活動,OUTING, 比賽.學校嚴但學生又好活潑架.好奇怪...精英班真係讀書好叻,(利申:家長)

亞囡而傢讀F.3..見佢F.1時, 功課比而傢仲多, 好多科都要做project, 升中後平均要過11點先可上床, 學校係比較嚴, F.1時老師亦特別惡(可能比個下馬威佢地), 學業上..默書或測驗唔合格要留堂重默重做份卷...我另有兒子係東區讀B1中學...相比之下...SPSS 真係嚴好多, 亦好谷成績..記得SPSS F.1時..英文老師要佢地買F.2或F.3英文習作做

homebaba 發表於 18-6-29 12:52
亞囡而傢讀F.3..見佢F.1時, 功課比而傢仲多, 好多科都要做project, 升中後平均要過11點先可上床, 學校係比 ...

咁做功課時間係咪算太夜呢?F1仔就咁辛苦。其實學校咁谷,唔達標的都應該會自動轉校⋯⋯想keep住成績既,咪唔使訓?

homebaba 發表於 18-6-29 12:52
亞囡而傢讀F.3..見佢F.1時, 功課比而傢仲多, 好多科都要做project, 升中後平均要過11點先可上床, 學校係比 ...

我識有個小學時已多甩甩漏漏的,f1頭2個星期,寫reflection 已加到900字

Bear999 發表於 18-6-30 01:12
咁做功課時間係咪算太夜呢?F1仔就咁辛苦。其實學校咁谷,唔達標的都應該會自動轉校⋯⋯想keep住成績既, ...

其實一般中學生,平日做功課做到幾點的呢?

Bear999 發表於 18-6-30 01:38
其實一般中學生,平日做功課做到幾點的呢?

好多就算冇功課做都磨到12am才願瞓

回覆 cmchang0927 的帖子

叩門會考慮甚麼學生條件?學校對學生很嚴?

mark2006 發表於 18-6-30 08:11

叩門會考慮甚麼學生條件?學校對學生很嚴?

不好意思,我識的全部小學部直上的,但我諗叩門一定成績好和乖.
嚴不嚴就要比較才知道...比起我小朋友讀那間就絕對嚴得多了

無錯..個個都好怕要寫reflection letter
‹ 上一主題|下一主題