用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 kts vs TSL
樓主: fishball_cream
go

kts vs TSL   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-6-25 11:40
我靠估係, 一般傳統女校英文係普遍較好.

如果昇中可以獲得佢地芳心, 廳該係突出地好, 呢方面可能除國際 ...

TSL過往有不少NCS學生, 傳統名校一向唔介意收D叻既NCS學生 (事實上年年都有至少10個8個), 反正又唔需要擔心佢地會拖低中文科成績

而且, 傳統名校既小學部, NCS其實極之少

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

itsz 發表於 18-6-25 12:59
其實普遍情況係英文語境豐富的學校,除部分學生因各種因素而中英水平都跟到,好多學生的中文水平係差少少。 ...

我見社會風氣讀英小的就外補中文,讀中小的就外補英文加中文,大家都不敢鬆懈

Ocean419 發表於 18-6-25 13:15
我見社會風氣讀英小的就外補中文,讀中小的就外補英文加中文,大家都不敢鬆懈
...
如果係咁讀英小就只需補中文而不需補英文。賺咗。

回覆樓主

TSL 啦

回覆樓主:

吾講成績,我自己認為KTS既校風紀律較佳,學生溫文有禮;相反另一間就。。。。。。

回覆樓主

KTS全面d

其實我好想睇吓, TSL調整咗對NCS中文課程既安排, 間接減少咗NCS學生之後, 對學校各方面既變化
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-26 09:33
其實我好想睇吓, TSL調整咗對NCS中文課程既安排, 間接減少咗NCS學生之後, 對學校各方面既變化 ...
應對本地學生嘅影響不大,通常NCS同本地學生各有各圈子,較少互動溝通。

itsz 發表於 18-6-26 09:47
應對本地學生嘅影響不大,通常NCS同本地學生各有各圈子,較少互動溝通。
想得太簡單了!

少咗NCS學生, 會否減少咗使用英文既學習環境?

過往一直有家長認為, TSL升中派位不夠好, 係受NCS學生所累, 咁到底NCS學生減少後, TSL升中派位, 又係咪真係會更上一層樓呢?

其實過往不少入到名校既TSL學生, 都係NCS (尤其係女生), 呢方面日後又會有咩變化呢?

fishball_cream 發表於 18-6-22 14:02
昨天剛收到call waiting , 請問若是女孩,愛閱讀、坐得定,邊間好?

唔想hold 位太耐,太折磨,求意見
樓主最終選擇了邊間呢?

rickdom6 發表於 18-6-26 10:01
樓主最終選擇了邊間呢?

TSL , 因為可步行返學

hkpapa852 發表於 18-6-26 09:51
想得太簡單了!

早年既變化,咪可能NPL變左去SPCS/MSS囉~~~

hkpapa852 發表於 18-6-26 09:51
想得太簡單了!

當然會少咗啲啲使用英文,但其實每班都只係約3-4個NCS,而且互動較少,所以我話應該影響唔大,並非無影響。另以我所知近年考入名校的好大部份係本地學生(包括係女生)。我唔排除咁多年累積下來NCS入名校嘅人數都唔少,但始終一個學年的NCS唔多,而且聽你講係减少之嘛,唔係無哂NCS,所以都係嗰句-影響不大。不過我估可能學校仲可以集中資源教本地學生。希望能解答到hkpapa852你的疑問。

itsz 發表於 18-6-26 10:36
當然會少咗啲啲使用英文,但其實每班都只係約3-4個NCS,而且互動較少,所以我話應該影響唔大,並非無影響。 ...
May I know since which academic year, TSL change its NCS admission policy? thanks

babieblue 發表於 18-6-26 10:43
May I know since which academic year, TSL change its NCS admission policy? thanks
我有聽過,但唔太清楚,唔係好關我事,無深究。

唔知邊到睇到係舊年開始,今年學校亦有講,收生再無指定ncs 比例,所有小朋友都要符合一定嘅中英水平,先可以過關。

itsz 發表於 18-6-26 10:36
當然會少咗啲啲使用英文,但其實每班都只係約3-4個NCS,而且互動較少,所以我話應該影響唔大,並非無影響 ...

讀左6年都係本地和NCS互動唔多,似乎又有D特別~~~

你果界D 國際學生 升邊間中學多? 可以分享下嗎 ? ~~~

冇左french stream 好似是今年小一(上年intake)開始

mcl203 發表於 18-6-26 11:12
讀左6年都係本地和NCS互動唔多,似乎又有D特別~~~

你果界D 國際學生 升邊間中學多? 可以分享下嗎 ?  ...
最重要係質素(有無經常互動),其次先係量(6年小學生涯)。以我所知普遍NCS同本地學生可能文化差異問題,有時唔係太啱傾。呢個情況六年都係咁的。當然有例外啦。如真係想同NCS溝通多啲話可能入讀地利亞小學更有效。香港都有好多外藉人士居住,但我想普遍本地人同外藉人士都較少溝通吧。成日都聽到話啲留學生或移民的外語都唔係咁好,有啲中國大陸人士嚟香港生活多年都講唔好廣東話等都係類似的情況。

我是TSL高小家長,功課真是好少3~5樣,有時仲試過1至2樣,作文功課可给2~3天交,連校隊也不摧谷拿奖 ,小测又分散又少,範圍考過不再考,1日同1科,學校包容好多ADHD同讀障學生。
‹ 上一主題|下一主題