用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 kts vs TSL
樓主: fishball_cream
go

kts vs TSL   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-6-24 12:04

你錯了,網友所知既係正確。係以中,英,數,普遍,既適合性 ...
其實MSS嘅分班方法有上載到網頁上的,會唔會網友所講嘅係以前的情況?而我知嘅係現在嘅情況。另外,以我所知好多A班學生英文比中文流利,但NCS係全部編去C班的。

bettyay 發表於 18-6-24 11:53
Oh! 原來如此! 咁樣我覺得太label了
唔会既~好多学校英、数都係分set上課~

itsz 發表於 18-6-24 12:26
其實MSS嘅分班方法有上載到網頁上的,會唔會網友所講嘅係以前的情況?而我知嘅係現在嘅情況。另外,以我所 ...

係? 我哋識果D MPS成績最頂既A,B,C班都有,英文班亦以MPS為主,再加英文人,我知既NCS係A班,若MPS 既頂級成績生編入如你所講既C班,應該咸餐死,C班似乎係中文班(但我唔肯定),NCS編入C班亦似乎會係大災難。今年有幸有人俾左份中中分班表我,NCS仲係A班~~~

Yanamami 發表於 18-6-24 12:32
唔会既~好多学校英、数都係分set上課~
MSS係中,數分set上課。MSS網頁上有資料的。

mcl203 發表於 18-6-24 12:36
係? 我哋識果D MPS成績最頂既A,B,C班都有,英文班亦以MPS為主,再加英文人,我知既NCS係A班,若MPS 既 ...
MSS只以“英文”成績分班,唔係綜合中英數三科成績。NCS確係編入C班,亦只有C班提供中文為第二語言課程。其實分班方法係學校定的,作為新生亦只有配合,分班亦不是什麼大事,對此有不滿亦無須以災難形容。上年升中分班表我有都有……

itsz 發表於 18-6-24 13:13
MSS只以“英文”成績分班,唔係綜合中英數三科成績。NCS確係編入C班,亦只有C班提供中文為第二語言課程。其 ...

或許近一兩年,甚或上年,先有如此大既改變。改變之大,係出人意料之外~~~

這可能係上年短時間既新校長既路向改變,亦偏離Marymount既傳統路向~~~

mcl203 發表於 18-6-24 13:20
或許近一兩年,甚或上年,先有如此大既改變。改變之大,係出人意料之外~~~

這可能係上年短 ...

利申一下先,我係引用我所知既分班認知去分享,災難形容詞係建基於若係NCS編入中文班既基礎上。甚麼有不滿,更加不存在,都唔關我事~~~

仲有,我係有中中分班表,唔係有升中分班表~~~

itsz 發表於 18-6-24 12:39
MSS係中,數分set上課。MSS網頁上有資料的。

我指既“好多”学校如SPCC YWGS DGS......並唔持定講紧MSS.(已改)

咁啱呢個topic我略知一二,我都是講出我所知的,如有冒犯,多多包涵。另瑪利曼中學校方定嘅英文縮寫係MSS,唔係MMS。

mcl203 發表於 18-6-24 13:20

這可能係上年短 ...
這...亦可能反映MSS 和 SPCS既教學模式既路向分別
曾經既校長係來自SPCS ~~~

Yanamami 發表於 18-6-24 13:25
我指既“好多”学校如SPCC YWGS DGS......並唔持定講紧MSS.(已改)
我知你係話唔會有標籤效應,我都只係想講MSS嘅分set係基於中及數,可能同其他學校唔同。

Yanamami 發表於 18-6-23 21:40
TSL女仔好劲㗎~某年10+入SPC, 入DGS都五六个……(听番黎)
考小果做過幾間私直小學統計.
淨計女仔, 可能TSL 最好...

碰岩豐收年, SPCS, MSS 係好多... 可能英文好, 女校多人要!

係升中講座同幾間港島區女校的副校/老師傾過,佢哋都認識TSL及認為TSL係一間好的小學,亦對TSL學生印象幾好。葵青區龍頭學校校長亦曾到TSL作升學演講,表示想收多一些TSL學生,不過我估佢應該係想收成績最好嗰啲。

retriever 發表於 18-6-25 09:15
我都觉得确实如此:APS, SFA - 男生派位好些。
KTS - 男女差不多
TSL - 女生好些

retriever 發表於 18-6-25 09:15

會唔會係英文底子好上到英中顯現優勢,讀得得心應手d?

Ocean419 發表於 18-6-25 11:24

我靠估係, 一般傳統女校英文係普遍較好.

如果昇中可以獲得佢地芳心, 廳該係突出地好, 呢方面可能除國際學校外, TSL 係有優勢!

retriever 發表於 18-6-25 11:40
我靠估係, 一般傳統女校英文係普遍較好.

如果昇中可以獲得佢地芳心, 廳該係突出地好, 呢方面可能除國際 ...

不过上年計入DGS HY SPCS呢三间人数,KTS又比TSL多喎……
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3493940&extra=page%3D2&ordertype=2

回覆樓主

幾個friends 的仔女,TSL 出來,終去了國際學校,因為英文好好但中文 pick up 唔到,有D則返唔到傳統學校太有 discipline,所以我覚得讀 TSL, 家長反而要比心機幫他們中文方面,除非你一心中學讀國際學校。

Ocean419 發表於 18-6-25 11:24
我反而觉得齋英文好係disadvantage. 中学,尤是傳統英中自己本身可能小学部上既中文已-般般,如想DSE唔好因中文-科拉低,会傾向收中英文平均好既外來生。

其實普遍情況係英文語境豐富的學校,除部分學生因各種因素而中英水平都跟到,好多學生的中文水平係差少少。但無可否認的是學好英文對學習或將來發展都十分重要。當然中文亦非常重要,但一般學生的中文水平應已能夠應付生活,學習及發展的需求,如真的十分擔心DSE中文成績,可額外補中文。個人認為係香港學好能足以應付生活,學習,工作等的英文水平比較困難。除非屋企人英文好教到小朋友或出國讀書或讀國際學校,否則上一間好的英文學校係唔錯嘅方法。當然我唔排除中文小學亦有英文水平好的學生,但應唔太多。
‹ 上一主題|下一主題