用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 kts vs TSL
樓主: fishball_cream
go

kts vs TSL  

bettyay 發表於 18-6-22 23:17
咁就唔知喇!真係要TSL家長才可能知多一點了!
TSL升上MSS的學生應絕大部分係本地人士

itsz 發表於 18-6-23 14:22

其實TSL學生要升讀MMS本身要有甚麼條件?

francis_chan 發表於 18-6-23 19:29
那肯定是英文好、成績好啦

Icic! 謝謝資訊

好多local女生都鍾意講英文    流利當然受歡迎

retriever 發表於 18-6-22 14:25
如諗著中學或往後出國,可考慮TSL。

如唔介意錢,傳統學校, KTS 係相當唔錯。

TSL英文會比較突出,高性價比。
不過如果打算將來考DSE,中文一定唔可以差,KTS中英能力發展平衡,升中支援又好,升讀本地中學略有優勢。

唔講考直資,如講升中派位,男仔在油尖旺網有九華...有聖芳濟,女仔多入油真...QE,如女仔在九龍城網似乎選擇比較多,如果比我就男仔入TSL,女仔就KTS

bettyay 發表於 18-6-23 19:53
那肯定是英文好、成績好啦

咁即係要轉校網?住宅要位於MMS個校網?

francis_chan 發表於 18-6-23 20:11
咁即係要轉校網?住宅要位於MMS個校網?
我估係自行成功!抽就band 1就得,唔駛一定英文好啦!

cattz288 發表於 18-6-23 19:59
好多local女生都鍾意講英文    流利當然受歡迎
我都知!仲為數不少添!咁TSL確係有收外藉同學!所以諗下他們去向也不足為奇

Eat_Sleep_Play 發表於 18-6-23 20:08
唔講考直資,如講升中派位,男仔在油尖旺網有九華...有聖芳濟,女仔多入油真...QE,如女仔在九龍城網似乎選 ...

TSL女仔好劲㗎~某年10+入SPC, 入DGS都五六个……(听番黎)

francis_chan 發表於 18-6-23 19:29
呢幾年MSS頗喜歡收TSL學生,但成績最好的未必會以MSS作首選,又TSL學生英語都比較流利,所以成績屬band1的TSL學生自行階段入MSS機會唔細。就算自行唔得到叩門都有機會,上年有case自行失敗入咗乙一但叩門成功。

bettyay 發表於 18-6-23 20:39
我都知!仲為數不少添!咁TSL確係有收外藉同學!所以諗下他們去向也不足為奇 ...

我都以為係成班fd就返d外籍同學, 點知該校家長話唔係!係班女同學鍾意講   

itsz 發表於 18-6-23 22:26
呢幾年MSS頗喜歡收TSL學生,但成績最好的未必會以MSS作首選,又TSL學生英語都比較流利,所以成績屬band1的T ...

似乎,收生權係取決於中學高於學生意願,SPCS+MSS近年收TSK ~15人,仲未計男生,若單憑用成績去衡量,似乎又不可能有如此數字吧~~~

cattz288 發表於 18-6-23 22:28
我都以為係成班fd就返d外籍同學, 點知該校家長話唔係!係班女同學鍾意講   
...

我無話佢哋因為要遷就外藉同學而說,當然是她們喜歡說也不是什麼特別事我係好奇外藉同學畢業去向呀!
因之前係討論緊MSS同SPCS收多TSL學生的原因嘛,如果收的包括外藉同學,是否意味英文好就得,不用兼顧中文也行?疑問已有版友答了⋯⋯係絕大部分是本地學生

mcl203 發表於 18-6-23 22:46
似乎,收生權係取決於中學高於學生意願,SPCS+MSS近年收TSK ~15人,仲未計男生,若單憑用成績去衡量,似乎 ...
咁還可能是什麼原因呢

回覆樓主

以我所知,其實有好多有tsl offer的,最後係冇考kts啦...
若果説tsl多人入npl...其實kts比例也不少...

babeggma 發表於 18-6-24 08:37
以我所知,其實有好多有tsl offer的,最後係冇考kts啦...
若果説tsl多人入npl...其實kts比例也不少...
...

係呀!KTS 一向非誠勿擾!所以先咁遲才招生,其中目的就是大家考慮清楚才報考!有家長認為已有滿意offer,不考不奇!最緊要合適就好!NPL 也是好學校,自然多人報,不限於KTS 或TSL !乜你覺得NPL不好嗎?

現在樓主收到waiting call才想盡快考慮!無論call他的是TSL 定KTS,如果在該家長認為TSL一面勝的,也不用出post問大家啦!所以樓主決定好,即放另一間就最好

回覆樓主

TSL 學生喜歡英語溝通應該是學校營造語境的結果,不竟師生溝通全用英語,而小女同學之間是本地同學均習慣以英語思維及溝通。可能TSL 知道這情況,在中文課程加強了學習及要求。這只是提供資料,不是大賣邊間最好,請樓主明白。

bettyay 發表於 18-6-24 06:49
咁還可能是什麼原因呢

咁我又唔知喎,只係憑數字去睇,若只以成績作為收生既唯一條件,兩間中學都有減少收TSL學生既客觀條件,而去擇優而收~~~

取錄與否,主要決定權還是在中學手上~~~