用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試要求重考
樓主: tammyhw
go

呈分試要求重考   [複製鏈接]

kwankwanchun 發表於 18-6-26 08:22
張野咁,有冇誇大到真係唔知

我記得就是因為我幾好奇呢間野咁鐘意景嶺

回覆 bb鼠 的帖子

其實只公報%, 會唔會都仲有水份?

bb鼠 發表於 18-6-26 08:38
我記得就是因為我幾好奇呢間野咁鐘意景嶺
我係校網搵到個歷史派位資料:

http://www.chilinbps.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?webPageId=37

當時(2007-2008)全部共有162人, 有43人入到B1中學(42入個官津, 1個入直資)

有冇人知當年志蓮一級有幾多人? 真係收到162人一級?

佢上年得番小六得番24人, 今年小六應只有~50人........

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

24人???

hkpapa852 發表於 18-6-26 09:10

http://www.chilinbps.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?webPageId=37

24人.....咁少
咁咪得10個入b1咁上下

bb鼠 發表於 18-6-26 09:13
24人.....咁少
不少區內不受歡迎學校, 都係開得一級一班, 得24人唔出奇

去睇吓佢校務報告P.4

http://www.chilinbps.edu.hk/CustomPage/15/1617%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E9%80%B1%E5%B9%B4%E5%A0%B1%E5%91%8A.pdf

其實如果學生人數少, 學校只要有能力操好10個8個學生既Pre-S1成績, 可能已令學校日後既Band 1比例大升

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-26 09:24

去睇吓佢校務報告P.4

出年都係得50個

bb鼠 發表於 18-6-26 09:13
24人.....咁少

24人 有10個入B1 都唔錯啦!佢唔係4/24 入b1

kwankwanchun 發表於 18-6-26 11:07
24人 有10個入B1 都唔錯啦!佢唔係4/24 入b1

10個重點栽培

bb鼠 發表於 18-6-26 11:26
10個重點栽培
重點栽培10個, 點都比要栽培幾十個易

回覆 hkpapa852 的帖子

學校網頁上面都有啊,我就系見到呢個之後嚇了一跳,第一感覺唔係啊哇,甘好點解大家唔知道既

hkpapa852 發表於 18-6-26 09:10

全級得24人,咁我明白佢點解要用%而不用實際人數去表述升中派位情況啦。

hkpapa852 發表於 18-6-26 09:24

去睇吓佢校務報告P.4

今日經過影,間間都話自己4成,係真唔係呀!商品說明條例,斷估唔會亂吹掛

tammyhw 發表於 18-6-22 11:33
學校呈分出得深,少同學高分,好多比平時低分甚至唔合格。有家長話想去投訴,要求重考。係呢度見,好多學校 ...

咁學校點處理,重考嗎?

tammyhw 發表於 18-6-22 11:33
學校呈分出得深,少同學高分,好多比平時低分甚至唔合格。有家長話想去投訴,要求重考。係呢度見,好多學校 ...
要求重考,倒不如要求全部成績表上寫A更簡單,乾淨俐落🤣

kirstyau 發表於 18-6-26 23:10
今日經過影,間間都話自己4成,係真唔係呀!商品說明條例,斷估唔會亂吹掛

呢個同「商品說明條例」好似無乜關係,因為佢並不屬於商品或要約提供的服務。

rulerL 發表於 18-6-27 03:07
呢個同「商品說明條例」好似無乜關係,因為佢並不屬於商品或要約提供的服務。
...

講笑者,唔洗咁認真

回覆 kirstyau 的帖子

我發現如果間小學一直都係區內龍頭, 係唔會晌校外掛BANNER架, 只有果D收生唔夠, 又唔係HIT既小學至會張貼BANNER

妹妹頭 發表於 18-6-27 08:05

我發現如果間小學一直都係區內龍頭, 係唔會晌校外掛BANNER架, 只有果D收生唔夠, 又 ...

你岩呀!兩間學校孖住都係少人選既小學

妹妹頭 發表於 18-6-27 08:05

我發現如果間小學一直都係區內龍頭, 係唔會晌校外掛BANNER架, 只有果D收生唔夠, 又 ...
唔係呀! 前排我經過娘家, 見樓下龍頭小學掛晒出黎. 不過就會mark晒咩晒中學入左幾多個咁. 唔會用%.

如果計上面.全級先得24人. 4%咪=1個law. 8%先係2個.
‹ 上一主題|下一主題