用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試要求重考
樓主: tammyhw
go

呈分試要求重考  

hkpapa852 發表於 18-6-25 16:57
一級163人,應該唔係APS, KTS, SFA, TSL,蘇淅,禮賢呢幾間
唔係厘幾間, 屋村小學ONLY.
學校咁講咋! 不過我覺得級90後既都要保守D.

hkpapa852 發表於 18-6-25 16:53
志蓮好似從來無公佈過升中派位資料,點知佢有20%-30%學生升讀B1中學?

佢學校門口大大張banner 貼左係度。

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:01
係呀..好多小學放榜日都會大大張BANNER貼出黎.

idakeung 發表於 18-6-25 17:01
唔係厘幾間, 屋村小學ONLY.
學校咁講咋! 不過我覺得級90後既都要保守D.
屋村小學, 更加無可能

不少學校會有意無意去誤導家長, 會暗示: 升讀"英中" =  升讀"B1中學" = B1學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-6-25 17:03
屋村小學, 更加無可能

不少學校會有意無意去誤導家長, 會暗示: 升讀"英中" =  升讀"B1中學" = B1學生

如果要睇過往升B1 % b2 %係咪計反本區嘅中學? 因有d b1 唔係本區咁有幾會係自行入而不是派位入

hkpapa852 發表於 18-6-25 17:03
屋村小學, 更加無可能

咁心水清既家長, 要減番D既. 所以我覺得100內唔會太穩陣, 咪當佢80-90 LAW.

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:10
如果要睇過往升B1 % b2 %係咪計反本區嘅中學? 因有d b1 唔係本區咁有幾會係自行入而不是派位入
...
我又覺得, 自行入又好, 直G又好, 只係都係BAND 1中學都要計埋既. 因為自行/直G, 其實咪仲選人. 自行入得誇區勁校. 一定都係勁人.

idakeung 發表於 18-6-25 17:11
咁心水清既家長, 要減番D既. 所以我覺得100內唔會太穩陣, 咪當佢80-90 LAW.

有80 都好犀利50%B1

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:01
有冇人可以影番嚟睇睇呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

idakeung 發表於 18-6-25 17:13
我又覺得, 自行入又好, 直G又好, 只係都係BAND 1中學都要計埋既. 因為自行/直G, 其實咪仲選人. 自行入得誇 ...

但自行有面試因素加上唔係使對前人pre S
大抽派位就真係對前人preS 分banding 。
我哋小學過往派位計埋他區同直資都有30% 入左b1, 但老師同我哋講考十幾差不多邊緣人

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:23
但自行有面試因素加上唔係使對前人pre S
大抽派位就真係對前人preS 分banding 。
我哋小學過往派位計埋他 ...
好多直G中學/自行都係成績次弟架WO...

好似我地學校咁, 其實前20名O個D, 好多都已經有直G OFFER, 而厘D人去派位既話, 都一定係BAND 1首選. 所以我覺得要計埋.

idakeung 發表於 18-6-25 17:26
好多直G中學/自行都係成績次弟架WO...

所以我係覺得好混亂,老師講同過往派位完全二樣野

hkpapa852 發表於 18-6-25 17:18
有冇人可以影番嚟睇睇呢?

16-17
8% 迦密主恩
8% 官中
21% 景嶺
4%宣基
8% 王華湘

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:31
所以我係覺得好混亂,老師講同過往派位完全二樣野
我覺得應該睇埋咩野直g/誇區中學. e.g. 有dgs收既, 唔通你當個小朋友係band 2生? 又e.g. 誇區bps收既, 你又唔計佢band 1?

當然, 有d band 1c 直g, 其實都會收d band 2, 但表現好既學生既. 又有d 係英中得黎, 唔係band 1既中學. 厘d, 就要自己計下law.

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:36
16-17
8% 迦密主恩
8% 官中
王華湘應算是2a中學.

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:36
16-17
8% 迦密主恩
8% 官中
TKO四大英中加埋有40%?

咁仲乜仲要去111搏王余, 聖安, 信義?

最好有個幅資料原文..... 好多資料依家係有古惑

idakeung 發表於 18-6-25 17:37
我覺得應該睇埋咩野直g/誇區中學. e.g. 有dgs收既, 唔通你當個小朋友係band 2生? 又e.g. 誇區bps收既, 你又 ...

係呀!
我計本區派b1 又真係老師講嘅十幾個

我哋學校又唔谷,6月中考完試已經唔使點返學等畢業,完全唔操pre S, 有時覺得b1 % 咁底真係唔奇

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:41
係呀!
我女學校日操夜操....

kwankwanchun 發表於 18-6-25 17:41
係呀!
一級好少人?