用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試要求重考
樓主: tammyhw
go

呈分試要求重考  

bb鼠 發表於 18-6-25 12:07
Miss 話無9字唔達標全級得7-8個無9字
不過萬一要叩門, 就著數dd law. 我見有d中學, 寫明last exam要中英數都a先可以叩. 但我地全級得幾個人有a咋woo.....

idakeung 發表於 18-6-25 12:11
不過萬一要叩門, 就著數dd law. 我見有d中學, 寫明last exam要中英數都a先可以叩. 但我地全級得幾個人有a咋 ...

有d直資都話要3a1b

bb鼠 發表於 18-6-25 12:07
Miss 話無9字唔達標全級得7-8個無9字

你哋學校有幾多% 係b1?
你女讀將軍澳保良局小學其中一間?

kwankwanchun 發表於 18-6-25 13:53
你哋學校有幾多% 係b1?
你女讀將軍澳保良局小學其中一間?

我女野雞小學咋保記果d一缐小學
我地乜都唔講㗎,點會知道幾多%b1

bb鼠 發表於 18-6-25 14:05
...
你數下上年師兄師姐派成點, 數下呀麻! 今年用2014&2016 PRE S1成績, 同上年一樣, 應該唔會差太遠. 不過要減番少少借左出去既位. 好似TKO區今年少左好多位.

idakeung 發表於 18-6-25 14:16
你數下上年師兄師姐派成點, 數下呀麻! 今年用2014&2016 PRE S1成績, 同上年一樣, 應該唔會差太遠. 不過要減 ...

學校唔講網站又無,我地都唔知上年派咗乜中學
係呀,借咗好多位得返200內b1位抽

bb鼠 發表於 18-6-25 14:18
學校唔講網站又無,我地都唔知上年派咗乜中學
係呀,借咗好多位得返200內b1位抽
...
咁大獲....我地學校年年POST晒有幾多個派去咩中學架. 所以可以數到.

idakeung 發表於 18-6-25 14:19
咁大獲....我地學校年年POST晒有幾多個派去咩中學架. 所以可以數到.

唔慌派得好所以咪唔公佈

bb鼠 發表於 18-6-25 14:20
唔慌派得好所以咪唔公佈
上年連貼都無貼出黎? 通常D學校貼門口既.

idakeung 發表於 18-6-25 14:21
上年連貼都無貼出黎? 通常D學校貼門口既.

幾年都無貼,我地有聯中,想我地唔走掛

回覆 idakeung 的帖子

我地都係, 通常早一日學校已收到派位, 咁佢地會做表, 幾多個同學派邊間.... 到放榜果日, 一早就會貼出去大門口, 行過既人都可以睇到, 所以我地知道, 學校一定係早一日會知, 唔係點做果個表?

妹妹頭 發表於 18-6-25 14:26
回覆 idakeung 的帖子

我地都係, 通常早一日學校已收到派位, 咁佢地會做表, 幾多個同學派邊間.... 到放榜 ...

我有問阿女,佢話咩都無貼

bb鼠 發表於 18-6-25 14:23
幾年都無貼,我地有聯中,想我地唔走掛
好有可能

bb鼠 發表於 18-6-25 14:05
...

學校無講第幾名內為b1?
我見佛教志連咁三線好似都b1 都
佔20-30%

kwankwanchun 發表於 18-6-25 16:38
佔20-30%
正常小學係唔係通常都係1/3 B1; 1/3 B2; 1/2 B3架.

kwankwanchun 發表於 18-6-25 16:38
佔20-30%

級30話邊沿人

bb鼠 發表於 18-6-25 16:52
級30話邊沿人
全級幾多人???

我地小學, 級100/163都仲係BAND 1

佔20-30%
志蓮好似從來無公佈過升中派位資料,點知佢有20%-30%學生升讀B1中學?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

idakeung 發表於 18-6-25 16:53
我地小學, 級100/163都仲係BAND 1

一級163人,應該唔係APS, KTS, SFA, TSL,蘇淅,禮賢呢幾間

除非嗰間係有直屬B1中學既津小/私小,否則一般官津小學,私小或者直資小學,應該唔會有呢個百份比既B1學生

有~60%學生入到B1中學, 唔等於有~60%B1學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。