用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試要求重考
樓主: tammyhw
go

呈分試要求重考  

回覆樓主

我囝學校五年級成績巳是拉curve.
上學期is(integrated studies)出得深,79巳是最高,成績表顯示係A了!
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

王家爸爸 發表於 18-6-23 10:27
其實啲人唔睇教育局既影片,所以唔知道個遊戲點玩。

師兄師姐考pre-S1的成績巳經基本上決定左對下幾屆學弟學妹的全港排名最高同最低位置吧!

我有沒有理解錯?

王家爸爸    發表於 18-6-23 16:47
進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

到了呈分試, 求學不是求分數, 求學是求名

王家爸爸    發表於 18-6-23 16:49

IloveJJ 發表於 18-6-23 11:26
謝謝你的分享,我就覺得無理由用咁來決定,每間學校程度不同,每間學校的A又不同,咁點可以此界定呢?
...

我地間小學88分或以上先係A, 所以攞到A係唔容易。 如果攞到4科A, 通常都考到全級25名內(全級15x人), 我地小學約50%升band 1中。

如果要嘈剩係呢樣家長都可以嘈, 但係ABC真係唔太重要, 邊間小學同名次先最重要。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

IloveJJ 發表於 18-6-23 14:07
我哋90以上先A呀!每科只有30人左右攞A,你估4A幾多個?

12-3個?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Happy小米 發表於 18-6-23 10:43
師兄師姐考pre-S1的成績巳經基本上決定左對下幾屆學弟學妹的全港排名最高同最低位置吧!

我有沒有理解錯 ...
每兩年計一次,所以如果係計算既年份,係會影響未來四年既師弟師妹。

tammyhw 發表於 18-6-22 11:33
學校呈分出得深,少同學高分,好多比平時低分甚至唔合格。有家長話想去投訴,要求重考。係呢度見,好多學校 ...

出卷淺對成績一向好嗰啲同學不利,好易洗牌。

某啲人可符符碌碌咁碌上嚟。

王家爸爸    發表於 18-6-25 11:55

回覆樓主

呈分應該喺考實力,贊成深卷分出高下。

其實還有呈二、呈三,今次低估咗,下次再努力追番。

醒目開學勳章 王國長老

josewing 發表於 18-6-23 11:17
到了呈分試, 求學不是求分數, 求學是求名

掌聲鼓勵

little_yolky 發表於 18-6-22 18:01
咁唔怪得我哋呈一份卷咁淺, 我哋1/3考直資的。利申, 我係既得利益者, 因為阿大一定係靠小心食糊。 ...

我地呈一中英都深,數淺,益咗我女

bb鼠 發表於 18-6-25 11:26
我哋係中英淺, 數稍深, 不過, 阿女都係不論卷深淺, 都係永遠的89。

可能平時多人考直資, 所以學校呈一淺D, 等成績表好睇D。

bb鼠 發表於 18-6-25 11:26

我哋呈二,三數出得深。
加上每次考多你哋幾課。對於亞女數差真係死係數手上

little_yolky 發表於 18-6-25 11:49
我哋係中英淺, 數稍深, 不過, 阿女都係不論卷深淺, 都係永遠的89。

可能平時多人考直資, 所以學校 ...

數淺呀,我女93都只是排1x

bb鼠 發表於 18-6-25 11:56
數淺呀,我女93都只是排1x
數學全級1X對我阿女嚟講, 係mission impossible了。

little_yolky 發表於 18-6-25 12:00
數學全級1X對我阿女嚟講, 係mission impossible了。

無啦,可一不可再呈二88老師已經話below average

little_yolky    發表於 18-6-25 12:02

bb鼠 發表於 18-6-25 12:01
無啦,可一不可再呈二88老師已經話below average
點解你哋個average咁高既?

little_yolky 發表於 18-6-25 12:02
點解你哋個average咁高既?

Miss 話無9字唔達標全級得7-8個無9字

little_yolky    發表於 18-6-25 12:09