用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試要求重考
樓主: tammyhw
go

呈分試要求重考   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-6-22 13:50
放心啦, 學校無你咁得閒, 出一份卷好多程序的, 要批好多重。卷深低分就只能嘆自己實力不足, 好似我哋, 卷深 ...

真係事實.... 份卷無論幾深, 級頭哥幾個都可以九十幾分。

你未必知道, 每追一分平均分, 人地背後所付出既努力。我見過d 級頭, 補習之餘, 平時仲做高自己一兩級既練習。

所以高份唔係必然, 背後付出很多。

重考, 對佢地好唔公平。

我真係聽過有學校,因為某一科考得勁差,全級要重考……

tammyhw 發表於 18-6-22 11:33
學校呈分出得深,少同學高分,好多比平時低分甚至唔合格。有家長話想去投訴,要求重考。係呢度見,好多學校 ...
重考機會可以話係零.即係好似dse , pre-s1個d.都冇咩機會重考.學校要分出高低去配派b1-3就係靠份巻.請問你個間係咪一線小學

深先分到高下
我仔呈一中文份卷
有人100、4個99.5、2個99
攞98嗰個,已經排班十以外
佢可能只唔小心做少一條MC或寫少兩個標點, 其他全對,已班十以外

amychan13 發表於 18-6-22 14:18

真係事實.... 份卷無論幾深, 級頭哥幾個都可以九十幾分。 ...
最可恨係, 級最頭果幾個, 人哋無補習, 係阿爸/媽教/輔導, 真係有乜辦法, 人哋係叻丫嘛。

IloveJJ 發表於 18-6-22 14:04
咁大鑊?你哋學校都好狠喎!
咁你女啲同學考直資考到嗎?會否因此而影響機會?
...

好似無乜人考直資我地d郷下小學,有個福中收咗,個校長講明我地英文淺,入咗佢地學校要努力

tammyhw 發表於 18-6-22 11:33
學校呈分出得深,少同學高分,好多比平時低分甚至唔合格。有家長話想去投訴,要求重考。係呢度見,好多學校 ...
點可能重考?其實係睇排名。

mcl203 發表於 18-6-22 12:10
學校可以唔使俾卷家長睇,只須考完俾個分家長睇就可以,滿意先落成績表~~~
...
亦可以滿唔滿意都落成績表。反正成績唔會因為唔滿意而增減。

idakeung 發表於 18-6-22 12:14
邊有得輸打嬴要架! 學校出份淺卷都死得人多呀! 到時個個100分, 你98分已經係最低.
...
如果有三成三B1,又個個都100分,即係個個人都係B2B成績。

pamelaywy 發表於 18-6-22 15:05
深先分到高下
我仔呈一中文份卷
有人100、4個99.5、2個99

係呀,卷淺重混亂,個個都9x, 自我感覺雖好,但可能已經排好後,間接導致鬆懈

bb鼠 發表於 18-6-22 15:16
好似無乜人考直資我地d郷下小學,有個福中收咗,個校長講明我地英文淺,入咗佢地學校要努力
...
咁唔怪得我哋呈一份卷咁淺, 我哋1/3考直資的。利申, 我係既得利益者, 因為阿大一定係靠小心食糊。

回覆樓主

出卷老師變千古罪人了。

除要求重考,有冇要求以後要家教會審核完,同學考試前先做一次才可出卷。

回覆 tammyhw 的帖子

其實人人高分也是冇意義的,因為自行收生是睇教育局排名!
朋友投訴沙田band 1 位不足,他兒子平均分有90都竞然派不到band1 校,再問之下是二線小学,级一平均分可達99.....好明顯,平均分90都巳经不是band 1, 但由於家長未能認清事实,盡填band 1 校,當然不会有好结果了!

我校只有全级頭2位学生,平均分達90以上。但其他级三至十都可自行考入英華女,張祝珊,保一,聖馬可,中婦等地区名校。

所以,只看分數高低是沒有意義的,反而会令家長有錯誤期望,明明band 2成绩,又不甘心選band 2 校,到最後才面对现實,不是更失望嗎?

回覆樓主:

同校排名可能冇變,但係會唔會影响區內排名呢?

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-6-22 15:17
點可能重考?其實係睇排名。

係囉,差唔多睇到尾都未有人出黎解釋呈分玩法(又!)

Charlotte_mom 發表於 18-6-22 21:50

我買咗花生等睇

洋蔥頭媽咪    發表於 18-6-23 16:39
王家爸爸    發表於 18-6-23 10:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-6-22 23:29
我仔學校也是與你的近似,一科只有頭幾個%的人攞90以上,平均分有90,我諗都十分前了。咁我有個疑問,成日 ...
我們小学成绩表只有等级,沒有分數86-90 A-
91-95 A
96-100 A+

所以,拿A - 也有好多的, 有2X位同學可跨区自行入band 1之中,亦只有2个有90分以上的平均分。所以,只要4A 有点奇怪,如果学校將80分以上定為A也可以的呀?

我估4A要求只是学校放出的{非诚勿擾}招牌,当然竹門对竹門,木門对木門的階级制度好明顯,就是告訴你沒有强的学術能力不作考慮,但何謂强呢?就看看師兄姐往積最客觀有力!

我們见東区某1A校,叩門要求是级十以內,但结果我校有同學,並無特異功能,只是级三十以內也叩門成功哦!老实說,成绩表並無级排名,每間学校呈度又有差距,学校一定是以"師兄姐往積"去微調哦!

Jasmine-4711 發表於 18-6-22 20:08
同校排名可能冇變,但係會唔會影响區內排名呢?
同校排名一定有變,啲靠死背既一定低咗。區內排名、全港排名係用校內排名配對返PS1排名,同校內分數無關。

Charlotte_mom 發表於 18-6-22 21:50
其實啲人唔睇教育局既影片,所以唔知道個遊戲點玩。

‹ 上一主題|下一主題