用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試要求重考
go

呈分試要求重考  

學校呈分出得深,少同學高分,好多比平時低分甚至唔合格。有家長話想去投訴,要求重考。係呢度見,好多學校都出深。但如果成績不似預期就要求重考,學校咪以後只可以出人人高分的卷。

以我理解,全級高分和高級低分,對全級排名其實冇太大分別,對嗎?

回覆 tammyhw 的帖子

學校係唔會重考的, 因為重考要做好多野, 又要上報教育局, 佢用咩原因去重考? 所以學校一定唔會

tammyhw 發表於 18-6-22 11:33
學校呈分出得深,少同學高分,好多比平時低分甚至唔合格。有家長話想去投訴,要求重考。係呢度見,好多學校 ...

又點會重考吖!我女呈一中文6x分,嚇到鼻哥隆都無肉,點知之後拎成績表,已經係全級頭幾個高分姐係全級炒哂

回覆樓主:

肯定唔會重考,如果學校此例一開,以後分分鐘每次考試前份卷要比家長過目過滿意至出得

不過全級高分同全級低分都唔太影響全級排名,係成績表冇咁好睇

greenlover 發表於 18-6-22 12:03
肯定唔會重考,如果學校此例一開,以後分分鐘每次考試前份卷要比家長過目過滿意至出得

不過全級高分同全級 ...

學校可以唔使俾卷家長睇,只須考完俾個分家長睇就可以,滿意先落成績表~~~

學校呈分出得深,少同學高分,好多比平時低分甚至唔合格。有家長話想去投訴,要求重考。係呢度見,好多學校 ...
邊有得輸打嬴要架! 學校出份淺卷都死得人多呀! 到時個個100分, 你98分已經係最低.

mcl203 發表於 18-6-22 12:10
學校可以唔使俾卷家長睇,只須考完俾個分家長睇就可以,滿意先落成績表~~~
...

咁麻煩,不如將個分square root然後x10。

LingChiBaBa 發表於 18-6-22 12:18
咁麻煩,不如將個分square root然後x10。

但家長未必滿意,一係出通告問定家長先~~~

mcl203 發表於 18-6-22 12:20

唔滿意嘅家長keep返原來分數

mcl203 發表於 18-6-22 12:20
希..唔駛煩, 個個100喇! 卷都唔駛對.XD

家長無知,如果出得淺,個個90幾,你小朋友叻開但一個吾小心就會去到好後,出得深系考實力,出得淺只系考小心,所以好多學校會出深但成績表吾show分數,呈分系爭名次吾系爭分數

成績表只係出ABC,有D學校會放拉curve後成績上去,你地係咪咁?

不過又無謂要重考,其實你報考嗰D中學,年年都見盡不同小學成績表,邊D小學分數零捨超高,邊D小學特別超低,佢哋全部都心中有數⋯⋯
8-)

idakeung 發表於 18-6-22 12:24

我明白呈分緊張,但高分同學係靠自己努力拿到,唔明點解好像要大家都高分先合理。
url=http://www.TickerFactory.com/]

個個100,又會要求重考~~~

tammyhw 發表於 18-6-22 12:30
我明白呈分緊張,但高分同學係靠自己努力拿到,唔明點解好像要大家都高分先合理。
...
卷淺考小心, 卷深考實力. 對有實力既學生黎講, 卷深反而係好事.
不過我地學校無得拉CURVE....要ALL A成績唔係易事. 萬一要叩門就無咁好晒LAW.

一於個個100分啦!學獎門人話齋:呢舖打和,super   

silvia_ng    發表於 18-6-22 15:02

回覆 tammyhw 的帖子

唔滿意成績, 個別申請APPEAL, 好正常, 但要全部人陪你再考, 好似未聽過, 公開試也有機制, 但最多是找第三者再批改申請者份卷多一次..

如果真係重考,對其他學校唔公平

tammyhw 發表於 18-6-22 12:30
...
放心啦, 學校無你咁得閒, 出一份卷好多程序的, 要批好多重。卷深低分就只能嘆自己實力不足, 好似我哋, 卷深時, 級頭果幾位, 點都係9X既, 有乜辦法。