用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 沙頭角國際學校ICHK
樓主: bloveb
go

沙頭角國際學校ICHK

virgokaren 發表於 18-8-29 22:37
你小朋友小學也是讀國際?
是否要俾十萬 debentures?
每班幾多個學生?

我小朋友小學讀local小學; 我相信學校歡迎家長做義工和參與佢哋嘅 活動!

chrissoma 發表於 18-8-29 22:41
我小朋友小學讀local小學; 我相信學校歡迎家長做義工和參與佢哋嘅 活動!
...

唔該哂!
我去參觀下先。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 chrissoma 的帖子

冇錯,都相當多運動量,原本小朋友有參加自己嘅興趣班而家唔使,因為學校有得玩!!

當然好啦!!佢都係7.1, 同一班,叫Rex ,係由Anfield School考入嚟!!

djbrianng 發表於 18-9-1 14:49

當然好啦!!佢都係7.1, 同一班,叫Rex ,係由Anfield School考入嚟!! ...

cool

回覆樓主

如果本身讀本地幼稚園,英語能力一般,小學入ICHK的機會難嗎?讀完K3插班會去Y1?

大家好, 想請教如想考入ICHK yr 7, 由local school P5考入難嗎? 要求成績要好?
呀仔只係讀緊P2, 成績中等, 唯獨英文係較佳, 已睇得出佢唔太適合local school, 但老公認為俾佢yr 7先轉可以中文根基較好, 加上有個家姐讀緊傳統中學, 唔想佢認為我地偏心俾細佬讀國際學校而佢無份(因為佢覺得國際學校無乜功課, 無壓力, 好free等等, 所以佢係響往去呢d學校讀! 但佢讀書成績中上, 依家亦讀緊區內band 1中學, 亦唔認為佢應付唔到), 另外, 經濟方面亦係考慮之列, 假如呀仔yr 7先開始我地經濟方面較易安排! 但擔心yr 7 可能好難考入, 還是唔理咁多, 報定yr4插班, 排隊等下, 或者有機會插班入左, 到時係咪可以直入沙頭角ICHK呢?懇請賜教指點

fafapoodle 發表於 18-9-20 13:15
大家好, 想請教如想考入ICHK yr 7, 由local school P5考入難嗎? 要求成績要好?
呀仔只係讀緊P2, 成績中等, ...
如小學階段轉讀IS,year 7的銜接會輕鬆些,因ICHK在小學時已開始教導growth mindset同自我探究精神, 鼓勵自主學習,高年級的hw部份要用電腦完成。你的囝囝現在讀P2,如等到year 7才轉讀IS,好處是中文底子會比較好,但失去的是未來幾年在ICHK對囝囝的性格及學習態度塑造。
Best of luck to you and your son.  

難不會太難入吧,但IS小學幼稚園階段最開心,性格價值觀亦早期形成,IS中學除非你不緊張成績,否則亦不見得好輕鬆,亦一樣有功課考試。如果經濟許可,早轉早享受。

我孩子是LS kinder K3,最近想轉IS,認識多左IS是怎麼一回事,建議你可Join fb group”Hong Kong schools” 了解多些IB curriculum (因ICHK行IB,而些學校是另一些curriculum),我覺得如果小朋友已習慣LS模式學習,除了英文可能跟唔上IS的學生外,學習上多會感到困難,因為IB 是inquiry based learning但本地課程好少train到小朋友咁樣,最後2頭唔到岸,所以愈早轉愈少問題出現,其實我都唔係好清楚,只是將我研究到的小小資料同你分享,你可再問多些IS 媽媽攞意見祝你好運

很感謝大家嘅回覆!之前因為覺得呀仔只要跟家姐嘅模式,應該無乜問題,但我忽略左佢地確實有學習差異,呀仔係唔適合填鴨教法,重覆嘅操練亦令佢失去學習興趣!我諗都係同佢報定插班先,只係唔知要等幾耐先有機會插得到。

djbrianng 發表於 18-9-1 14:49

當然好啦!!佢都係7.1, 同一班,叫Rex ,係由Anfield School考入嚟!! ...

佢地可以上堂用電話?

回覆 964000 的帖子

唔可以,小息就只可以覆訊息!!如果有需要搵資料先可以!!

回覆樓主

請問year 7 每年學費多少?上過網不見有寫(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

babadogcat 發表於 18-10-23 10:16
請問year 7 每年學費多少?上過網不見有寫(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoj ...

https://www.ichk.edu.hk/home/join-our-community/vital-information/
Enter this page and scroll down for tuition fee in secondary.  

回覆樓主

請教用家們,知道一條龍由幼稚園小學到中學都讀ichk嘅香港小朋友,中文程度如何嗎?謝謝!

回覆 rachelwmt 的帖子

小學唔清楚,中學中文應該唔差,一個級有5個級别的班。仔仔收到1月插班offer ,正在考慮中(本來已放棄)。
都希望多聽D其他家長意見。

回覆 qq-sharon 的帖子

想請教一下, 咩係"一個級有5個級别的班"?

我上網搵到啦 唔好意思