用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教哪裡可以知道學校pre S.1 成績?
go

請教哪裡可以知道學校pre S.1 成績? [複製鏈接]

孩子在校成績ok....但在二線學校…怕被前兩屆學生pre S.1成績拉低、以致入不到band 1中學…
   5    0    0    0

問學校, 以往你小朋友的成績係派乜野學校多,便可以估計到BANDING.

alicecym 發表於 18-6-21 19:53
孩子在校成績ok....但在二線學校…怕被前兩屆學生pre S.1成績拉低、以致入不到band 1中學…
...

我就會盡力去搜羅近兩、三屆學校升中資料,再問埋學校小朋友三次呈分的名次,從而自己推算下Banding,另外班主任講嘅Banding可信度都頗高,結合埋自己推算,應該都差無幾。

...

補充回應返你主題:以我所知係無人可以得知Pre-S1成績的。唔知呢度啲高手們可否解答下?

另外留意近屆升中資料,同你升中那年的數據未必對等,要睇埋會影響的前兩個雙數年Pre-S1,與你升中時是否相同。

回覆樓主:

因為新校長空降3一4年,作風很不一樣、學習模式與過往不同,所以到我細女時可能歷屆成績不能作準!

alicecym 發表於 18-6-22 06:26
因為新校長空降3一4年,作風很不一樣、學習模式與過往不同,所以到我細女時可能歷屆成績不能作準!
...
如果你係話小學全級學生既Pre-S1成績,只有EDB會知。
不過就自你知咗都無乜用,你唔知到底成績算係高定低。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...
無辦法直接知道

IloveJJ 發表於 18-6-21 21:32
咁唔係睇下過往既升中資料嗎?
睇升中資料、加埋區內情況,可以大約估到。

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

除非龍中龍小,中學大部分學校黎自小學,中學又講返成續績俾小學知。否則應該好難有數據

Charlotte_mom 發表於 18-6-22 09:45
除非龍中龍小,中學大部分學校黎自小學,中學又講返成續績俾小學知。否則應該好難有數據
...

起碼可以有7-8成準~~~

回覆樓主:

其實呢個計分方法真係好唔公平、
一啲都唔透明同公開!
無從得知究竟準唔準確… 小朋友係二線學校幾努力幾叻都冇用! 全部都用前人嘅成績嚟過濾過!

要計埋升中人數回升,
之前兩三年BAND1率有水份

alicecym 發表於 18-6-22 09:50
其實呢個計分方法真係好唔公平、
一啲都唔透明同公開!
無從得知究竟準唔準確… 小朋友係二線學校幾努力幾 ...
咁又唔可以咁講既. 就係以前D人唔想有升中評核試, 先改用厘個方式遮.

其實幾好既小學都一樣有BAND 3學生, 幾差既小學都亦有BAND 1學生, 睇你小朋友係唔係遮. 考PRE-S1, 可以睇到間小學教出黎既學生咩野LEVEL, 從而將邇當學生數目歸立去某個BANDING.

如果照你所講, 你小朋友成績好好. 應該點都歸入BAND 1格.

妹妹頭    發表於 18-6-22 10:04

idakeung 發表於 18-6-22 10:03
咁又唔可以咁講既. 就係以前D人唔想有升中評核試, 先改用厘個方式遮.

其實幾好既小學都一樣有BAND 3學生, ...

因為會影響我哋嗰兩屆Pre S.1既成績、正正係轉新校長之後嗰三、四年!小朋友嗰幾屆表現都麻麻
甘先令我擔心不能用以往大概既banding計!

回覆 alicecym 的帖子

你大可以參照上一屆既派位情況, 因為上屆同今屆都係用同一份PRE-S1數據

alicecym 發表於 18-6-22 10:09
因為會影響我哋嗰兩屆Pre S.1既成績、正正係轉新校長之後嗰三、四年!小朋友嗰幾屆表現都麻麻
甘先令我擔 ...
從何見得轉左新校長間小學既學生表現好好呢?

妹妹頭 發表於 18-6-22 10:11
回覆 alicecym 的帖子

你大可以參照上一屆既派位情況, 因為上屆同今屆都係用同一份PRE-S1數據
今屆會準D, 因為同上屆一樣, 用同一個數據(2014,2016 PRE-S1成績), 下屆會用2016,2018 PRE-S1成績, 所以會爭少少既..
所以好多小學, 今年都力谷班小6學生, 為師弟師妹盡力.
‹ 上一主題|下一主題