用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家會買補充練習給子女嗎?
樓主: 牛拔雞肉腸
go

大家會買補充練習給子女嗎? [複製鏈接]

little_kid 發表於 18-6-22 09:26
考試出過:「牛奶xxx瓶 ,是果汁數量的6倍,果汁有幾多瓶?」小朋友好易睇錯是乘數,其實是除數。
...

英數都有㗎

S-Kwok 發表於 18-6-22 10:01
英數都有㗎

有無出版社多的不同題形?

S-Kwok 發表於 18-6-22 09:56
明白。 其實英數都係咁㗎喎。
所以我成日覺得數學唔止考計數,實際係考埋語文能力,如果唔小心讀題,例如 ...

英數我地so far 遇過最難攪係小二時的時鐘,明明平時已經識睇鐘例如11點44分,英數就要寫16 minutes to 12,當年一份數學小測係教左一個星期就測,全班1/3人肥左

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 18-6-22 09:59
英數都有㗎。
但我會歸類為孩子唔小心睇題目,未能仔細閱讀、理解題目,而非題目本身有問題。
見你地咁講 ...
你想法有乜問題?唔通你諗住小學會出微積分?

S-Kwok 發表於 18-6-22 09:56
明白。 其實英數都係咁㗎喎。
所以我成日覺得數學唔止考計數,實際係考埋語文能力,如果唔小心讀題,例如 ...
哦,好彩我一早講話冇看過英數姐
actually 我應該是看過毒果報 compare 過香港tsa 和外國相關的評估卷,外國的是straight forward 好多,真正評基本知識,或者香港的英數題已港化

S-Kwok 發表於 18-6-22 10:00
所以喺外國,小學重視嘅語文能力,數學呢,反而係中學才開始重視。
在德國,kg 不可以學字,其實有d野大d先學,係學得快d

醒目開學勳章

Ocean419 發表於 18-6-21 17:57
英數你經驗有邊本tricky d 要轉個彎先計得到?

坊間有本Math Skills Booster, 可以叫做有tricky 題目, 數學一般的同學會覺得有啲難, 數學好的同學都係執豆咁易(經驗之談)

S-Kwok 發表於 18-6-22 09:59
英數都有㗎。
但我會歸類為孩子唔小心睇題目,未能仔細閱讀、理解題目,而非題目本身有問題。
見你地咁講 ...

同你意見相同,我都買晒英數好多常見出版社綀習,中數有看過高思維,佢係tricky eye. 深的可能是奧數類,我個推吾識睇题吾肯做.   
依家就黎升中,我買左資深綱友的“for able student. "好似b1校用多,佢都識,可見小学英數都駁到中学數. 兼且完全冇適應問題,

welcome 發表於 18-6-22 13:17
坊間有本Math Skills Booster, 可以叫做有tricky 題目, 數學一般的同學會覺得有啲難, 數學好的同學都係執 ...

樂思?我覺得大同小異,小学數始終手板功夫,我個見佢冇野吾識但永不高分,bonus 取分散題失分....只望普通過渡。

MrBeast 發表於 18-6-22 13:02
哦,好彩我一早講話冇看過英數姐
actually 我應該是看過毒果報 compare 過香港tsa 和外國相關的評 ...

我看過英美同星加坡的,同grade 計同香港的cover吾同,問法吾同,有的甚至HCF LCM叫法都吾同,好難比較

little_kid 發表於 18-6-22 10:08
有無出版社多的不同題形?

我冇研究邊個出版社會有特別多題型,但個人較喜歡seline.  原因可refer 我前面嘅post

MrBeast 發表於 18-6-22 13:08
在德國,kg 不可以學字,其實有d野大d先學,係學得快d

學習要配合腦部發展方能雙得益張

牛拔雞肉腸 發表於 18-6-21 13:51
如題 想問大家有沒買補充練習的習慣 如有你們是用什麼出版社的
感激不盡 ...

小幾?

welcome 發表於 18-6-22 13:17
坊間有本Math Skills Booster, 可以叫做有tricky 題目, 數學一般的同學會覺得有啲難, 數學好的同學都係執 ...

仔學校用skill booster, 好多同學都覺得好深,而且題目密麻麻,小三時,好多同學聲稱要做起碼大半個小時,不過我仔冇咁嘅問題,通常20分鐘內,最多30分鐘搞掂。

HaYi 發表於 18-6-22 13:23
同你意見相同,我都買晒英數好多常見出版社綀習,中數有看過高思維,佢係tricky eye. 深的可能是奧數類, ...

“for able student ”? 邊個出版社呀? 商務印有售?

HaYi 發表於 18-6-22 13:43
樂思?我覺得大同小異,小学數始終手板功夫,我個見佢冇野吾識但永不高分,bonus 取分散題失分....只望普 ...

我仔都經常因唔小心睇題目、寫漏單位而失分,真正唔識嘅,其實好少,真係日娥夜娥都改唔到,如果有underline題目就會好啲,試過underline 漏咗一個keyword, 錯嗰題嘅原因就係在於漏咗嗰個keyword 。

HaYi 發表於 18-6-22 13:47
我看過英美同星加坡的,同grade 計同香港的cover吾同,問法吾同,有的甚至HCF LCM叫法都吾同,好難比較
...

yes, 學我睇過星加坡嘅練習,文字題嘅表達及問法同香港好唔同。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 18-6-22 18:33
仔學校用skill booster, 好多同學都覺得好深,而且題目密麻麻,小三時,好多同學聲稱要做起碼大半個小時, ...

我倆個小朋友做skills booster, 一個差不多有一半題目我要教佢做, 教完我係知佢其實都係唔識;另一個我無出過手教, 佢亦係輕鬆做完而且無乜錯.
學校小三小四先用skills booster, 小五轉用mind maths

welcome 發表於 18-6-22 19:31
我倆個小朋友做skills booster, 一個差不多有一半題目我要教佢做, 教完我係知佢其實都係唔識;另一個我無 ...

mind math 相對又容易好多

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 18-6-22 19:36
mind math 相對又容易好多

係呀!也不知道學校為什麼要轉(emoji)
‹ 上一主題|下一主題