用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 課程會否教深
go

課程會否教深

課程會否教深

會,英文教深半年,小一已學完2A,中數課本跟進度,但校本工作紙比課本內容深

PTL_L 發表於 18-6-20 22:34
會,英文教深半年,小一已學完2A,中數課本跟進度,但校本工作紙比課本內容深 ...

工作纸需要家長協助才能完成嗎?

little_kid 發表於 18-6-22 06:20
工作纸需要家長協助才能完成嗎?
大部分不用,有個別一兩題要教吧!做功課連我對每日大約半小時完成,因大部分已在校完成,亦可能是初小關係,量較少,較淺易。有小四哥哥的媽媽,都覺得轉校長後,功課量減少左,讀得不吃力。

PTL_L 發表於 18-6-22 06:47
大部分不用,有個別一兩題要教吧!做功課連我對每日大約半小時完成,因大部分已在校完成,亦可能是初小關係 ...

測考係咪教乜考乜?
高班一般幾多功課?

little_kid 發表於 18-6-22 08:46
測考係咪教乜考乜?
高班一般幾多功課?
係,教咩考咩,初小冇咩考課外,我同小朋友溫書主要溫校本工作紙,成績都好理想,暫時感覺唔到壓力。當然,因教快關係,亦有部分同學出現唔合格的情況,但大部分同學能力相若,所以課程雖快,但都pick up到

PTL_L 發表於 18-6-22 11:48
係,教咩考咩,初小冇咩考課外,我同小朋友溫書主要溫校本工作紙,成績都好理想,暫時感覺唔到壓力。當然, ...

唔合格係咩科?如果唔合格會點,補考定留级?

little_kid 發表於 18-6-22 11:55
唔合格係咩科?如果唔合格會點,補考定留级?
通常中英,我們中英考試分三份卷,閱讀、寫作、聆聽。唔合格冇得補考,因為全學年分兩測兩考,所以會拉curve 黎定是否唔達標,老師亦會主動關心唔達標的同學,同家長傾下點樣幫到小朋友。我唔知留班標準,但我小朋友班就有一留班生。

PTL_L 發表於 18-6-22 12:08
通常中英,我們中英考試分三份卷,閱讀、寫作、聆聽。唔合格冇得補考,因為全學年分兩測兩考,所以會拉curv ...

有留级生,中英都唔浅。我知中文科普通話教,升小已經要識普通話?有無時間俾小朋友學?

little_kid 發表於 18-6-22 12:15
有留级生,中英都唔浅。我知中文科普通話教,升小已經要識普通話?有無時間俾小朋友學?
...
係唔淺既,因為我有兩個小朋友,另一小朋友由地區津插到名津,所以可以比較到地區津、名津、私校既課程。但只可以話要做好配對,我兩個小朋友都配對成功,如魚得水,所以父母一關好重要。不用懂普通話,雖然係普教中,但小朋友適應得好好,除中文外,每星期有普通話課,是校本課程。

PTL_L 發表於 18-6-22 13:13
係唔淺既,因為我有兩個小朋友,另一小朋友由地區津插到名津,所以可以比較到地區津、名津、私校既課程。但 ...

明白,謝謝妳。

PTL_L 發表於 18-6-22 13:13
係唔淺既,因為我有兩個小朋友,另一小朋友由地區津插到名津,所以可以比較到地區津、名津、私校既課程。但 ...

請問幾多個小朋友一班?他們是一行行坐?

chenille_c 發表於 18-6-23 22:43
請問幾多個小朋友一班?他們是一行行坐?
每班最多40人,基本上小一全滿額,小二開始會每年少一個兩個,但高年班又有多啲插班生,所以每班都維持38人-40人左右。是一行行坐,打直每行7個位

PTL_L 發表於 18-6-23 23:42
每班最多40人,基本上小一全滿額,小二開始會每年少一個兩個,但高年班又有多啲插班生,所以每班都維持38人 ...

Really very traditional, they won’t hv much group work in class? Sit properly for lessons?

chenille_c 發表於 18-6-23 23:49
Really very traditional, they won’t hv much group work in class? Sit properly for lessons?
都可以咁講,但班小朋友大部分好受教好乖