用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生學小提琴
go

小一生學小提琴

小女現七歲,學了小提琴已大半年,當初係佢自選呢個樂器的,但呢大半年來會自動自覺拎琴出來練真係十隻手指數得哂,其餘都係我叫佢至練,而進度老師說好普通(不過我地暫未有考級的打算),好多時拉得生硬,不過見佢又enjoy拉嘅,尤其係自己亂咁作曲的時候。
問佢平日自己又唔主動練,係咪其實唔想學,佢又話唔係,其實係鍾意,不過平時又諗唔起要練... 問佢如果係鍾意的話,平時會唔會好期待上堂學琴,佢又話唔會,因為拉到好攰....(只是30mins一堂)

有冇在學小提琴的家長可比比意見?認為呢個情況点?總覺得咁好嘥時間嘥錢,好唔好換下其他老師好?

baby7 發表於 18-6-20 00:14
小女現七歲,學了小提琴已大半年,當初係佢自選呢個樂器的,但呢大半年來會自動自覺拎琴出來練真係十隻手指 ...

如果真係好想個女繼續學小提琴,建議你可以自己也學小提琴。我有些學生家長,也是這樣,學小提琴就可以平日一起練,她見你也拉,學習動機也比較大。學其他樂器又可以一起夾歌。這樣學習就有意思,又有樂趣。

baby7 發表於 18-6-20 00:14
小女現七歲,學了小提琴已大半年,當初係佢自選呢個樂器的,但呢大半年來會自動自覺拎琴出來練真係十隻手指 ...

係我就CUT 左佢。

回覆樓主

小提琴是難學的,只是學了大半年,拉得生硬是很正常。
現代人有幾多個是真的有天分又有興趣呢? 拉琴練習也十分刻苦。
如果佢冇話唔學,已經是幾好了。
我有跟阿囡一起學,學了就明真的不易。

我也有朋友見佢小朋友拉唔出歌或拉得唔好 一年就唔學, 大人要快見成果的心態真的很影響小朋友學習興趣。
你可繼續私人學或找一大班的,幾個小朋友一同上堂的可能比較會肯練琴,因為小朋友會見到人地拉到佢拉唔到,轉頭會返屋企練習。