用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一,想學定啲數,怎預備?
樓主: 思澄爸爸
go

升中一,想學定啲數,怎預備?

M-1 發表於 18-6-24 15:59
奧數基本上對中學D數無乜幫助,我囡由小六開始學咗幾年,最後無乜興趣;停咗。中一上學期基本温返五、六年 ...

根本係唔同野。

王家爸爸 發表於 18-6-25 17:45
如果學奧數既方法唔啱既話,可能學壞手勢。

而家大多奧數訓練,好多都係操出來,即係果D 咩題型果D。。。

其實初中數,點解要一對一補?!

TLHE 發表於 18-7-24 09:29
原來是这样,唔怪之得我仔代數教極都唔識,佢話直接已經计到,用代數仲麻煩,所以考試答案啱都冇分,因為题 ...

唔係好明,什麼要求用代數?

retriever 發表於 18-7-30 00:38
而家大多奧數訓練,好多都係操出來,即係果D 咩題型果D。。。

其實初中數,點解要一對一補?!
呢個係好多學校已經唔睇奧數成績既原因,已經睇唔到小朋友既真正實力。我係自己同小朋友補數,所以係我係一對一(因為小朋友唔同年級無得一齊補),主要係預先教啲下學期要學既數學概念。

retriever 發表於 18-7-30 00:40
佢既問題係喺學奧數時,老師會教啲捷徑去揾答案,小朋友唔需要明白點解,只要跟啲捷徑就揾到答案。
到咗中學,學數學係要真係識,需要從基本方法、步驟學起,每個步驟需要有根有據,所以好唔同。

我估係講用奧數嘅雞兔問題解決方法做代數。

LingChiBaBa 發表於 18-7-30 10:37
我估係講用奧數嘅雞兔問題解決方法做代數。

哦。我見果D 奧數題,係代數解唔到既,即平時所謂N EQUATION, N UNKNOWN,佢哋係唔夠EQUATION 的。
奧數係在框架內撞,但得有智慧,即背後有數學概念,或生活邏輯。

但奧數班是否已經變成不求甚解去教呢?

王家爸爸 發表於 18-7-30 09:03
呢個係好多學校已經唔睇奧數成績既原因,已經睇唔到小朋友既真正實力。我係自己同小朋友補數,所以係我係一 ...

GOODIE。

我同事都係一對一教個仔數理,佢都係你貴校架。

佢仔D 同學仲話D 補習廢,問同事個仔去邊補咁勁。

同事老婆就嫌同事口水多過茶講CONCEPT,要佢快D 記左佢教第二D。

retriever 發表於 18-7-30 11:22
哦。我見果D 奧數題,係代數解唔到既,即平時所謂N EQUATION, N UNKNOWN,佢哋係唔夠EQUATION 的。
奧數 ...

N equation N unknown ,Solve後計出unique solution。唔夠equation,計出嚟係general solution,代入parameter就出到答案,不過唔係唯一。

香港的奧數比賽(尤其是小學)太商業化.....

retriever 發表於 18-7-30 11:26
GOODIE。

我同事都係一對一教個仔數理,佢都係你貴校架。

我女嫌我煩,佢地會自己睇,唔明先問我,我先講解返D concept。

中一數學題目,解題用代數

jumphigh 發表於 18-7-27 10:40
我孩子讀紧中學了,是小學時完成公文數的。
我估公文数大概涵蓋7、8成中學校內課程,但亦有些是超出了一般 ...

你兒子小學已完成公文數咁勵害!

LingChiBaBa 發表於 18-7-30 12:16
我女嫌我煩,佢地會自己睇,唔明先問我,我先講解返D concept。

係咪女性多唔鍾意CONCEPT,只求答案(分數)?

retriever 發表於 18-8-3 13:20
係咪女性多唔鍾意CONCEPT,只求答案(分數)?

都唔關事嘅。佢地自己睇完,思考過,唔明先問都係好事。

王家爸爸 發表於 18-6-25 17:45
如果學奧數既方法唔啱既話,可能學壞手勢。
請問學奧數既方法點為之啱唔啱?

Hoba15 發表於 18-8-4 23:17
請問學奧數既方法點為之啱唔啱?
唔好靠晒背奧數公式,用正常數學既方法,只背必要既正常數學公式,不過咁做好難攞金獎/一等獎,除非你做得超級快。

Hoba15    發表於 18-8-5 22:54

王家爸爸 發表於 18-8-5 09:09
唔好靠晒背奧數公式,用正常數學既方法,只背必要既正常數學公式,不過咁做好難攞金獎/一等獎,除非你做得 ...

我覺得1、2年級嘅奧數同3年級起嘅奧數好唔同。
1、2年級真係考吓邏輯、推理咁,3年級開始就係考公式,所以我仔好唔鍾意,我自己無研究究竟奧數應該係點,但就已經唔係我/我仔鍾意嘅方向。仔鍾意玩嗰啲類似圖案/文字推理 (比一堆資料你,問你邊個講真話,ABCD嘅排列位置呢類)。

爸爸豬 發表於 18-6-21 12:56
我搵一對一補習咋,有改善

老師資歷?

wnpinga 發表於 18-8-22 17:41
老師資歷?

大二