用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 BC primary plus vs monkey tree vs ABC pathway, any c ...
go

[英文] BC primary plus vs monkey tree vs ABC pathway, any comments? [複製鏈接]

for prmiary two
   3    0    0    0

k3~一上返過monkey tree/eye level
今年一下開始返bc

對我個囝嚟講,返bc幾個月後,明顯見到佢學習英文嘅意識係高左。(非plus班)
但如果為成績,bc唔多適合,直接搵補習仲好。因為朋友的小朋友讀level 1~3 plus班,都係當多一堂net 嘅oral 堂。

回覆樓主:

主要想 多接觸外國人, 不怕溝通。
因為地點比較遠, 諗緊同monkey tree有咩分別?

可以去試下堂,睇下邊間適合。
Monkey tree 有得book試堂。
bc 就一年有幾次試堂日,但要經常留意,因為好快滿。

家長睇唔到實際上堂,所以只聽阿囝反映。
以自己囝囝小一計。
Mt 有玩,有學文法句子,認字。眼見每星期都有功課。阿囝自己覺得係上多堂英文堂,佢唔係咁鍾意亦改善唔到學習英文嘅態度。
bc,阿囝覺得係返去玩,課程上亦無特別教字同句,功課就每星期一張而且都係activity形式(唔同mt係字句類練習)。可以話程度低,但對我個仔就剛剛好。宜家起碼會日常生活中彈句英文出嚟又會嘗試理解下身邊出現嘅英文字句。

回覆樓主:

借地方一問
我想問British council vs ABC pathway

回覆樓主:

worldcat,  謝謝你詳細解答, 我就是想找BC這類模式 ,唔似學校上堂!

回覆樓主:

bc 有分plus 班,程度會高啲,學嘅野會多D,入學時按程度會分班

worldcat 發表於 18-6-19 17:48
可以去試下堂,睇下邊間適合。
Monkey tree 有得book試堂。
bc 就一年有幾次試堂日,但要經常留意,因為好 ...

你覺得mt 定bc 適合local school 課程?

hued 發表於 18-6-20 07:21
worldcat,  謝謝你詳細解答, 我就是想找BC這類模式 ,唔似學校上堂!

以前孩子去過BC及English Excel ,兩家都是在玩/活動中浸英文,提供了不錯的英語環境都是不錯的選擇。

不過都不會短時間令到本地課程學生成績改善,不適合急功的家長。

huba 發表於 18-6-20 10:29
以前孩子去過BC及English Excel ,兩家都是在玩/活動中浸英文,提供了不錯的英語環境都是不錯的選擇。

不 ...

明白,謝謝!

little_kid 發表於 18-6-20 10:11
你覺得mt 定bc 適合local school 課程?

真係bc 同 mt 比較,mt 偏向學術多少少,所以亦比較合乎小學課程。但真係為成績,可能直接補習仲有用。

worldcat 發表於 18-6-20 12:35
真係bc 同 mt 比較,mt 偏向學術多少少,所以亦比較合乎小學課程。但真係為成績,可能直接補習仲有用。
...

明白。bc 未必合乎小學課程但可keep 住對英文的興趣。

IloveJJ 發表於 18-6-20 10:31
請問朋友的小朋友上plus,與你的小朋友不是上plus,你覺得分別在於甚麼呢?
...

因為相差兩年,所以無直接比較。
據報名時嘅顧問講,主要係plus班會用多啲句子同語速正常,課堂topic部分會用深啲嘅生字。非plus班,教師會用慢啲語速同用簡單啲嘅字句溝通。佢講L1~L2 plus唔plus 唔相差好遠。到L3或以上,課堂內容分別先會大少少。

little_kid 發表於 18-6-20 12:49

明白。bc 未必合乎小學課程但可keep 住對英文的興趣。
真心講以bc嘅小學常規課程計,如果屋企或學校有足夠語境俾小朋友聽講讀英文,真係無必要嘥錢報。

worldcat 發表於 18-6-20 13:02
真心講以bc嘅小學常規課程計,如果屋企或學校有足夠語境俾小朋友聽講讀英文,真係無必要嘥錢報。 ...

bc 都唔平

worldcat 發表於 18-6-20 13:02
真心講以bc嘅小學常規課程計,如果屋企或學校有足夠語境俾小朋友聽講讀英文,真係無必要嘥錢報。 ...

幼兒/幼稚園階段去BC效益會大些,尤其對於孩子家中及唸的幼稚園未能提供合適的英語環境情況下。

huba 發表於 18-6-20 10:29

不 ...

小孩讀津校, 英文科成績不錯,喜歡看書,grammar 暫不擔心。但欠缺與外國人溝通的機會 ,想在這方面幫下。
‹ 上一主題|下一主題