用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS VS 聖羅撒
樓主: Layla_LL
go

KTS VS 聖羅撒  

lulumelody 發表於 18-10-23 15:10

好多地區一線津校,派位入又不用學位也差不多。

係呀,所以呢間學校一D 都唔神架.不過係間几好的學校而已.

joeyxlma 發表於 18-10-23 15:57
好似係話沒完全唔理
小学完全唔理……心口有个勇字!中学就可以嘞~

Yanamami 發表於 18-10-23 18:24
小学完全唔理……心口有个勇字!中学就可以嘞~
#102......

joeyxlma 發表於 18-10-23 15:59
係呀,所以呢間學校一D 都唔神架.不過係間几好的學校而已.
KTS梗係唔神,得七成鬆d band1, 又無十幾个入男、女拔、St Jo, Convent之类,只係幾OK既小学…....学費又的確唔平……

mcl203 發表於 18-10-23 18:30
#102......

你認識果位从來唔理既係KTS学生?但你又話事实並非如此(禁我當事实係个家長都相當“关心”)……楼上可能當你講紧係KTS学生呢~

Yanamami 發表於 18-10-23 18:36
你認識果位从來唔理既係KTS学生?但你又話事实並非如此(禁我當事实係个家長都相當“关心”)……楼上可能當 ...

哦,明白,原來只係講緊KTS如此,仲以為講一般而言,理解錯左添,#95 ~~~

mcl203 發表於 18-10-23 18:30
#102......

其實如基湾,沙呂等地區一線小學也有6-7成入到band1小學。也有不少入到神校。

選小係整體,成個package咁睇。
從無否則其他學校亦唔覺九小係神,只不過九小係好有歷史的學校,校長老師有心辦學,實事求是,校風不俗。
香港好在百花齊放,人人各取所需。
係咪有補習,相信國際學校、直資、私校、津校都有。無補習亦然。

重申,小學階段評估前兩周家長問書幫手温書都叫谷,咁無話可說

lulumelody 發表於 18-10-23 18:46
其實如基湾,沙呂等地區一線小學也有6-7成入到band1小學。也有不少入到神校。
...

沙吕是否剛辧遊學團出事果間???

jason1978 發表於 18-10-23 22:47
選小係整體,成個package咁睇。
從無否則其他學校亦唔覺九小係神,只不過九小係好有歷史的學校,校長老師有 ...

冇錯 ,考試評估前,家長協助子女溫習係正常不過的事情,如果這樣就判斷學校有問題嘅 ,咁究竟係家長自己有問題定學校有問題呢? 當然有部分嘅家長係唔會幫仔女溫習,我就一定唔會係呢個咁豪囉

Yanamami 發表於 18-10-23 18:33
KTS梗係唔神,得七成鬆d band1, 又無十幾个入男、女拔、St Jo, Convent之类,只係幾OK既小学…....学費又的 ...
唔止7成鬆d,  都有8成吧?

joeyxlma 發表於 18-10-28 19:51
唔止7成鬆d,  都有8成吧?

全港計八成,九龍城本區計係七成鬆D架!

bettyay 發表於 18-10-28 20:46
全港計八成,九龍城本區計係七成鬆D架!
原來如此, 從來沒諗過要分區計。

好睇你鍾吾鍾意聖羅撒書院嗎?