用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS VS 聖羅撒
樓主: Layla_LL
go

KTS VS 聖羅撒  

pancake5354 發表於 18-6-29 12:22
是這樣的,我所謂教淺並非是指所教的淺,我是指他們都因時間關係,要用短的時間去追趕一些比較 outstandin ...

有錢人讀~外請老師教。或自己(高学历)教。

pancake5354 發表於 18-6-29 22:31
樓主,我有點點不明白,既然你大女是 “又安靜又自覺又守紀律” ,你反而覺得不適宜St Rose? 我心諗St Ros ...

佢就係太過安靜,唔係好識得主動表現自己,所以我地擔心在太嚴厲的紀律約束下佢會愈黎愈鵪鶉。

pancake5354 發表於 18-6-30 07:58
明白,將來有時間的話可為她報多一點課外活動班,朗誦,唱歌,玩樂器,游泳也好, 總之就是她可以取得到點 ...

講的好好,好有用,好多謝你!

或者楼主不需要担心,因KTS並没有排山倒海的功課与測考,而校方最最推行的正正是自信教育。

回覆樓主:

過來人身份分享少少……
小女是綿羊溫婉型,缺乏自信、在朋輩中自我型像偏低,成日覺得自己不如人……
讀了兩年KTS,佢雖未致於脫胎換骨,但自信心提升不少,和同學間相處非常融洽,十分熱愛返學、學習態度認真、正面樂觀……
我主要不是想誇獎小女 ,其實真心感激學校提供這個全面和關愛的環境給她。
學校老師好有熱誠,同學及家長都溫馨和諧,返學似返屋企咁……
還有的是……我當真冇補習,唔叫名列前茅,但成績滿意……
慶幸找到合適的學校……唯一是學費好貴

Yanamami    發表於 18-7-6 05:54

pancake5354 發表於 18-6-29 22:31
樓主,我有點點不明白,既然你大女是 “又安靜又自覺又守紀律” ,你反而覺得不適宜St Rose? 我心諗St Ros ...

我十分同意你講法。朋友仔向KTS考得五太好,越來越冇自信。升中媽媽和小朋友壓力都十分大

回覆 creambun 的帖子

年紀大就保本,後生就進取。好搞笑!

回覆 pancake5354 的帖子

說得好!我認為我女太懶,不懂自律,所以津校功課多迫吓佢溫習係好事。私校好大競爭,大人小朋友壓力一定大過讀津貼好多。私校(女的幼園係名幼)家長有錢啲,實會出去上phonics,其它中英文class,朗誦等,我見佢地好緊張,我都好有壓力,我女中B,名幼又好多大B,小朋友差兩個月大都吾同。其實我係St Rose 校友,之前都會同女考私立,同全港家長做的無異。最後我揀番St Rose,估吾到現任校長真係幾得,冇得頂!同以前St Rose 真係吾同。只要我 keep 住佢成績就可以,我覺得relax 咗好多,絕對可以透氣,有時間仲可以搞吓女的脾氣。成長心智都好緊要不單只學業,人生總有高低潮。
不過,如果你女係talkative,運動型、好勤力、好聽話、好受压力即係好谷得,都可以考慮吓活躍啲嘅私校,到最後都一樣可以去到心儀嘅中學。

pancake5354    發表於 18-10-17 10:25

kirstyau 發表於 18-6-20 10:01

利申,SRL家長,我地真係冇咩壓力,89個直屬位,聽聞用唔 ...
您好,小女現讀k2,心儀聖羅撒,想請教下學校係咪廣教中呢?

buzzvan 發表於 18-10-9 13:50
您好,小女現讀k2,心儀聖羅撒,想請教下學校係咪廣教中呢?

係。

buzzvan    發表於 18-10-11 22:06

回覆樓主

既然兩間都係谷,就揀間唔駛學費

回覆樓主:

每日湊仔放學見不少KTS學生,並不是同bk一樣吹捧間學校咁好,好似讀完會飛,還要每月比5千幾學費。

我眼見2間學校嘅學生普遍都係醒醒目目類型, 如果唔睇學費/宗教呢D問題, 可以諗吓俾女女讀女校定男女校, 入SRL嘅好大機會一讀就12年女校, 因為升中就算想挑戰更高LEVEL嘅中學, 大部分會揀嘅都係女校。

lulumelody 發表於 18-10-9 22:42
每日湊仔放學見不少KTS學生,並不是同bk一樣吹捧間學校咁好,好似讀完會飛,還要每月比5千幾學費。
...

請問你見到KTS 學生係點架?

回覆樓主:

好自私,上車企係入口唔入去,為了方便落車或放書包係入車口高起的地方,但又不是一兩個站落車。有D又站在上樓梯處。見到不是一兩個或一兩次,可能自信同自私無分別。
反而見SRL的學生有公德心好多。

lulumelody 發表於 18-10-10 11:40
好自私,上車企係入口唔入去,為了方便落車或放書包係入車口高起的地方,但又不是一兩個站落車。有D又站在 ...

SRL嘅品德教育做得好好

lulumelody 發表於 18-10-10 11:40
好自私,上車企係入口唔入去,為了方便落車或放書包係入車口高起的地方,但又不是一兩個站落車。有D又站在 ...
小學還是中學?